Dit is de Gerbil in het kort

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in Gerbil
  • 0
Dit is de Gerbil in het kort

April is de maand van de gerbil! We willen jullie daarom graag wat meer vertellen over deze onwijs leuke diertjes! Gerbils zijn nieuwsgierige en erg snelle diertjes. Ze zijn ’s nachts en tijdens schemer actief. Dit maakt ze vooral geschikt voor mensen die overdag werken. Gerbils zijn niet echt knuffeldieren, ze zijn vooral heel erg leuk om naar te kijken. Oorspronkelijk komt de gerbil uit Noord Afrika en Azië. Daar leven ze in warme, droge gebieden. Overdag zoeken ze in hun hol beschutting voor de warmte.  Gerbils kunnen met een goede verzorging ongeveer 3 tot 5 jaar oud worden.

Verschillende Gerbil soorten

Mongoolse gerbil

De Mongoolse gerbil is de bekendste en populaire gerbilsoort. De Mongoolse gerbil leeft in de natuur in familiegroepen en moet daarom altijd samen met minimaal één soortgenoot worden gehouden. De Mongoolse gerbil heeft een lange, behaarde staart met aan het uiteinde een pluimpje.

Perzische gerbil

De Perzische gerbil is groter dan de Mongoolse gerbil ze kunnen ook iets ouder worden, 6 tot 8 jaar. De staart is lang, behaard en heeft een donkere kwast aan het uiteinde. Perzische gerbils zijn groepsdieren met moeten altijd samen worden gehouden met minimaal één soortgenoot.

Dikstaartgerbil

De dikstaartgerbil heeft iets kortere pootjes dan de andere gerbilsoorten. Zoals de naam al zegt heeft de dikstaartgerbil een dikke staart. De staart is ongeveer 4 tot 6 cm lang. Dit is een stuk korter dan bij de andere gerbilsoorten. De dikstaartgerbil is erg territoriaal en kan het beste alleen worden gehouden.

Voeding

Gerbils eten in de natuur zaden, granen, plantendelen en insecten. Omdat gerbils van nature in droge gebieden voorkomen zijn ze erg zuinig met water. Gerbils drinken niet veel en produceren weinig urine. Ze moeten echter wel altijd vers en schoon drinkwater tot hun beschikking hebben. Je hoeft je echter geen zorgen te maken als jouw gerbils weinig drinken. De voeding van gerbils mag niet teveel vet en suikers bevatten. Gerbils hebben dierlijke eiwitten nodig. Als aanvulling kan een klein beetje groenvoer worden gegeven.

Huisvesting van de Gerbil

De sociale gerbilsoorten moeten altijd met minimaal één soortgenoot worden gehouden. Zowel een groepje mannetjes als een groepje vrouwtjes is mogelijk. Een paartje kan ook, alleen moet er dan rekening mee worden gehouden dat deze zich zullen gaan voortplanten. Bij een gecombineerde groep is alleen één mannetje met een aantal vrouwtjes mogelijk. Meerdere mannetjes in een groep met ook vrouwtjes zullen gaan vechten. Voor het koppelen van gerbils is enige ervaring vereist. Een verblijf voor twee gerbils moet een afmeting hebben van minimaal 100x50 cm. Voor een grotere groep moet de afmeting van het verblijf uiteraard ook groter zijn. Gerbils zijn echte gravers. In het verblijf moet daarom een dikke laag graafbare bodembedekking aanwezig zijn. Daarnaast hebben gerbils nestmateriaal en een zandbak met chinchillazand nodig.

Hanteren van de Gerbil

Probeer de gerbils als ze overdag liggen te slapen zoveel mogelijk met rust te laten. Een gerbil kan opgepakt worden door deze rustig van onderen op te scheppen. Een benadering van bovenaf kan voor het dier bedreigend overkomen. Gerbils worden over het algemeen niet graag geaaid. Ze zullen echter niet snel bijten.

Gezondheid van de Gerbil

Je kunt de gezondheid van een gerbil voor een deel aan de buitenkant beoordelen. De neus moet droog zijn, de ogen schoon, de vacht schoon, de ontlasting droog en de gerbil moet vrij zijn van wonden. Gerbils die een goede verzorging krijgen zullen niet snel ziek worden. Er zijn echter wel een aantal zaken die de eigenaar in de gaten kan houden. Als er geen zandbak met chinchillazand aanwezig is kan de vacht van de gerbil snel vet worden. Hierdoor isoleert de vacht minder goed en kan de gerbil kou vatten. Zachte ontlasting is een signaal van darmproblemen. Door een te suiker- en vetrijk dieet kunnen gerbils te dik worden en/of suikerziekte ontwikkelen.

gerbil knaagdier specialist

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »