Syrische Hamster (Goudhamster) Informatie

Syrische Hamster GoudhamsterDe Syrische Hamster (Mesocricetus auratus, Familie Cricetidae, Orde Rodentia) ook wel Goudhamster genoemd is een klein vriendelijk knaagdier die in Nederland erg populair is. De Syrische Hamster komt, zoals zijn naam al doet vermoeden uit Syrië en het zuiden van Turkije. De dieren leven daar in droge steppegebieden en kleigronden, waarin ze prachtige holen en tunnels graven.

Kop-romplengte: tot 18 cm
Lichaamsgewicht: tot 180 g (vrouwtjes zijn iets zwaarder dan mannetjes)
Levensverwachting: 2 tot 3 jaar

Syrische Hamsters zijn echt nachtactief. De dieren slapen overdag en komen laat in de avond tevoorschijn om naar voedsel te zoeken. Hier zit echter wel een verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. De vrouwtjes zijn namelijk actiever dan de mannetjes. Vrouwtjes komen ook weleens overdag tevoorschijn.

Vrouwtjes hebben meer uitdaging nodig dan mannetjes, als ze zich gaan vervelen kunnen ze probleemgedrag gaan vertonen. Een kooi met tralies wordt afgeraden omdat Goudhamsters snel kunnen gaan tralieknagen.

hamster goudhamster

Tam en vertrouwd maken van de Syrische Hamster

Lees je eerst goed in of een Syrische Hamster wel het juiste huisdier is. Het kan vooral voor kinderen tot een teleurstelling leiden als blijkt dat de hamster alleen actief is als iedereen op bed ligt. Uiteraard heeft niet elke Goudhamster dit ritme, maar de meeste helaas wel. Hier moet te allen tijde rekening mee gehouden worden. De dieren mogen overdag ook niet wakker gemaakt worden, omdat ze hierdoor stress ervaren, echt chagrijnig kunnen worden en zelfs kunnen gaan bijten. 

Hoewel de Syrische Hamster er heel knuffelig uitziet, houdt hij niet altijd van knuffelen en opgepakt worden vindt hij zeker in het begin heel eng. Omdat de dieren geen diepte zien kunnen zo van je hand afrennen als ze schrikken, het is dus belangrijk als kinderen de dieren hanteren dat er altijd een ouder aanwezig is die kan helpen en ondersteunen.

Een nieuwe bewoner moet met name de eerste tijd rustig benaderd worden. Het dier moet eerst vertrouwd raken met zijn eigen verblijf, zich er veilig in voelen alvorens deze op mensen durft af te stappen. Natuurlijk zitten er ook durfallen tussen die meteen op je af lopen en sociaal zijn, maar de meeste hamsters zijn toch wel een beetje schuw de eerste tijd. Geef het dier de tijd en probeer rustig contact te maken door tegen de hamster te praten. Wat lekkers uit de hand geven werkt vaak ook goed om het vertrouwen van de dieren te winnen. 

Tip! Syrische Hamsters zijn dol op pompoenpitjes.

Huisvesting van de Syrische Hamster

hamsterGoudhamsters hebben een ruim verblijf nodig van minimaal 100 x 50 cm (LICG). Een goed verblijf geeft de dieren de mogelijkheid om te graven. In het wild bouwen hamsters prachtige gangenstelsels en dat willen ze in gevangenschap ook graag blijven doen. Een burcht in het wild ligt op een diepte van minimaal 1 a 2 meter en is ongeveer 1 meter lang. De diepte van de burcht hangt af van de omgevingstemperatuur. Als de temperatuur stijgt, dan gaat de hamster dieper onder de grond graven om de koele aarde te bereiken, een soort natuurlijke airconditioning.

Hamsterscaping is daarom erg leuk voor Syrische Hamsters.

Bij ons thuis vertaalt zich dit in een ruim verblijf met graafmogelijkheden! Hierbij is een terrarium de beste keus dankzij het gesloten karakter. Wel is het belangrijk dat een terrarium een goede ventilatie mogelijk maakt, dus bij voorkeur twee roosters heeft (boven en onder). Dit is met name in de zomer belangrijk als de temperaturen oplopen tot boven de 25°C.

Goudhamsters kunnen slecht tegen hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, daarom wordt een temperatuur tussen de 20 - 24°C aangeraden en een luchtvochtigheid onder de 70%. Voor het meten van deze waarden kun je een hygrometer gebruiken.

Huisje voor een Syrische Hamster

Syrische Hamsters hebben een groter hamsterhuisje nodig dan dwerghamsters. Dat klinkt logisch, maar toch maken fabrikanten hier helaas geen onderscheid in. Wij doen dit gelukkig wel. Door middel van logo's geven wij bij alle huisjes weer of het geschikt is voor een Syrische Hamster of alleen voor een Dwerghamster. Syrische Hamsters zijn prooidieren en houden er niet van om open en bloot door het verblijf te lopen, als ze af en toe een schuilhuisje tegenkomen voelen ze zich al een stuk veiliger. Ons advies is daarom om in ieder geval twee huisjes voor de hamster te hebben. Een huisje waar de hamster in kan slapen en nog eentje waar hij in kan schuilen. In ieder geval één van de twee huisjes moet groter zijn zodat de hamster zijn voedselvoorraden er ook in kwijt kan. Het niet kunnen wegleggen van de voedselvoorraden kan voor stress bij de dieren zorgen.

Looprad voor een Syrische Hamster

Het hamster looprad is een zeer belangrijk onderdeel van de inrichting van het hamsterverblijf. Syrische Hamsters zijn actieve dieren die 's nachts graag rennen. Dit komt doordat ze van nature in de nachtelijke uren veel rennen in de zoektocht naar voeding. Dit zit dus als het ware in hun DNA. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat hamsters vrolijk worden van het rennen in een looprad, de spijsvertering wordt bevorderd en de dieren in het algemeen in een goede conditie blijven.

Een looprad voor een Syrische Hamster moet een diameter hebben van minimaal 30 cm en bestaan uit een dicht loopvlak.

Bodembedekking voor Goudhamsters

Het is belangrijk dat de bodembedekking voor hamsters graafbaar is, dat wil zeggen dat ze er gangetjes en holletjes in kunnen maken, die bij voorkeur blijven staan. Dit kan bereikt worden door bodembedekking te kiezen die op zich al graafbaar is of bodembedekkers met elkaar mixen waardoor deze graafbaar zijn. Voorbeelden van graafbare bodembedekking zijn bijvoorbeeld de Humus en het Holenzand, maar ook Katoen & Katoen. Een leuke mix is bijvoorbeeld de mix van Katoen & Hennepvezel, Katoen & Houtvezel of een mix van Houtvezel, Hennepvezel en Hooi. Bodembedekkers als Back 2 Nature zijn niet geschikt, want daar kunnen de dieren niet in graven. Een ideale hoogte van de bodembedding om in te graven ligt rond de 20 en 30 cm.

natuurlijke inrichting hamster dwerghamster met hamsterscaping en plantjes

Langharige Syrische Hamsters en bodembedekking

Voor de langharige Goudhamsters is niet elke bodembedekking geschikt omdat deze in de vacht verstrikt kan raken en klitvorming kan veroorzaken. Afhankelijk van de dikte en dichtheid van de vacht zijn bodembedekkers van dikker materiaal zoals: Katoen, Papier of Humus/Holenzand geschikt. 

Het is ook goed om de vacht van de langhaar met enige regelmaat te borstelen. Dit kan met een knaagdierborstel, maar een tandenborstel is ook erg prettig om hiervoor te gebruiken.

Zandbad voor Syrische Hamsters

leefgebied van de Syrische Hamster - GoudhamsterSyrische Hamsters vinden het prettig om af en toe een zandbad te nemen. Zand werkt ontvettend en daardoor ook verkoelend. Doordat zand ontvettend is werkt het dus ook uitdrogend. Dieren met huidproblemen mogen daarom geen zandbad krijgen. Als de huid door het zand te veel uitdroogt kan het gaan jeuken, waardoor de dieren nog meer gaan badderen. Het is dus belangrijk om het badder gedrag van de hamsters in de gaten te houden en het zandbakje te verwijderen bij signalen van huidproblemen (rode plekken, kale plekken, korstjes, wondjes).

Winterslaap bij Syrische Hamsters

Als de omgevingstemperatuur voor lange tijd onder de 15°C is, kunnen de dieren in een winterslaap gaan. Het is heel belangrijk dit goed te herkennen, omdat vaak wordt gedacht dat de dieren zijn overleden met alle gevolgen van dien. Een hamster die in winterslaap is voelt koud en soms zelfs een beetje stijf aan. Neem het dier in je handen en laat het in je handen opwarmen en wakker worden.

De winterslaap wordt enerzijds getriggerd door een temperatuurdaling, maar anderzijds kan voedselschaarste ook meespelen. Als de dieren ondervoed zijn en het is iets kouder, maar warmer dan 15°C dan kunnen ze ook in winterslaap gaan. Ook de lengte van de dag speelt hier mee. Als het bij de hamsters ook om 17:00 uur donker begint te worden dan kan het lichaam een signaal krijgen dat de winter is begonnen.

Syrische Hamsters zijn nestbouwers

Syrische Hamsters zijn echte nestbouwers, ze hebben altijd nestmateriaal nodig zodat ze hun holletje ermee kunnen bekleden. Het maken van een nest behoort dus tot het natuurlijke gedrag van een hamster. Geef de hamster daarom altijd 15-25 gram nestmateriaal.

Hamster nestmateriaal moet lekker zacht zijn, vocht absorberen en breekbare vezels hebben zodat de dieren er niet in verstrikt kunnen raken. Materialen als katoen, hennep, wc papier en hooi zijn ideaal.

Syrische Hamster/Goudhamster voeding

Hamsters zijn granivoren (zaadeters). De voeding van Goudhamsters bestaat voornamelijk uit zaden en een klein beetje plantaardige voeding in de vorm van kruiden, maar ook dierlijke eiwitten. Hamsters vangen in het wild kleine insecten daarom is het goed als hun voeding ook dierlijke eiwitten bevat.

Syrische Hamsters vervoeren hun hamstervoer in hun wangzakken. Wat je ziet is dat de Hamster zijn voer in zijn wangzakken propt en er snel mee naar zijn huisje of voorraadkamertje toe gaat. Het vervoeren van voer in de wangzakken wordt ook wel "Hamsteren" genoemd. Dankzij de wangzakspier wordt het voer in de wangzak vastgehouden en kan de hamster het veilig en snel vervoeren.

Tandformule: 1013/1013 (Verhouding snijtanden bovenaan - onderaan = 1 : 2-3) Snijtanden blijven groeien
Kiezen blijven niet groeien: De grote wangzakken die tot de schouderbladen doorlopen, zijn een buigzame uitstulping van het wangslijmvlies.
Maag: bestaat uit twee kamers: de voor- en kliermaag
Kleine blindedarm: met beperkt vermogen om ruwe vezels te verwerken. Eiwitrijke blindedarmkeutels worden enkel bij voedseltekort opgegeten

Het percentage aan ruwe vezels in de voeding moet maximaal 10% zijn voor een optimale verteerbaarheid en opneembaarheid van de voeding.

Knaagmateriaal om de tanden te slijten

Syrische Hamsters hebben een natuurlijke behoefte om te knagen. Dit komt doordat Hamsters knaagdieren zijn en doorgroeiende snijtanden hebben. Het is voor Hamsters dus noodzakelijk dat ze ergens op kunnen knagen om de tanden te slijten. Als Hamsters te weinig mogelijkheden hebben tot het slijten van de tanden kunnen de tanden te lang worden of scheef gaan groeien met alle gevolgen van dien.

Knaaghout wordt door knaagdieren gebruikt om hun tanden te slijten. Omdat de tanden van knaagdieren altijd doorgroeien moeten deze regelmatig wat te knagen hebben zodat ze niet te lang worden en scheef gaan groeien.

Sommige Hamsters knagen heel actief aan knaaghout en andere helemaal niet. Het is enerzijds een kwestie van smaak, maar anderzijds een kwestie van behoefte. Als een Hamster geen knaagbehoefte heeft omdat de tanden goed op lengte blijven door het voer, hooi of andere knabbels, dan zal hij minder aan knaaghout gaan knagen. Het is wel goed om altijd natuurlijk knaaghout aan te bieden zodat de dieren altijd kunnen knagen als ze knaagbehoefte hebben.

Tandproblemen bij Hamsters

Als je merkt dat je hamster heel enthousiast het eten wil aanpakken, maar het vervolgens niet opeet, dan kan er iets aan de hand zijn met de tandjes. Ook kwijlen kan wijzen op tandproblemen. Bij het vermoeden dat er tandproblemen zijn kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.

Voortplanting van de Syrische Hamster

Syrische Hamsters zijn solitair (leven alleen) en komen alleen tijdens de paringstijd bij elkaar. Zodra er jongen geboren zijn verzorgt de moeder deze totdat ze oud genoeg zijn. Dan worden ze verjaagd om de weide wereld in te gaan.

Het vrouwtje is om de 4 dagen willig (bronstig) en paringsbereid. Dit duurt ongeveer 12 uur. Als op deze dagen een succesvolle paring heeft plaatsgevonden dan worden de jongen na ongeveer 18 dagen geboren.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij een mannetje is deze afstand groter dan bij het vrouwtje.

Geslachtsrijp: vrouwtjes na 4-6 weken, mannetjes na 6-7 weken
Fok rijp: vrouwtje s na 8 - 10 weken, mannetjes na 10-12 weken
Worpaantal: 3-4 per jaar
Worpgrootte: 7 (max. 12) kleintjes per worp
Draagtijd: 15-18 dagen
Geboortegewicht: 2-3 g, nestblijvers
Speentijd: vanaf week 4

Gezondheid van de Syrische Hamsters

Syrische Hamsters zijn in het algemeen gezonde dieren. De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn tandproblemen en diarree (natstaart). Wij adviseren daarom regelmatig de tanden te controleren van de dieren om eventuele tandproblemen tijdig te ontdekken. Om problemen met de spijsvertering te voorkomen is een goede uitgebalanceerde en volledige hamstervoeding van essentieel belang.

Jonge goudhamsters kunnen LCM-verwekkers op de mens overdragen. Wees voorzichtig bij zwangere vrouwen.

Het is niet nodig de dieren preventief te behandelen met anti-parasiet. Extra vitamines geven hoeft niet bij een volledige hamstervoeding.

Bij de volgende symptomen is het verstandig om een dierenarts te raadplegen:

Tandproblemen

Kwijlen, vochtige neus en ogen, uitstekende tanden, niet eten, vermageren, eten van vreemde materialen die zachter zijn dan de voeding.

Huid

Kale plekken, veel krabben, korstjes, wondjes, bobbels en knobbels

Overige

Nat en vies kontje, heel veel drinken, omvallen, lusteloosheid, andere vorm en kleur van de keuteltjes

hamster en dwerghamster
uw knaagdier en konijn verdient beslist een echte specialist

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »