Meelmijten in het knaagdierverblijf

Meelmijten in het knaagdierverblijf

Er bestaan meer dan 40.000 verschillende soorten mijten en daar is de Meelmijt er eentje van. In deze blog gaan we je alles over de meelmijt vertellen, waar deze vandaan komt en nog belangrijker, hoe je er vanaf komt!

Wat is een meelmijt?

Een meelmijt is een mijtsoort die, anders dan sommige andere mijten, niet op het dier zit en de dieren ook niet lastig valt. Dat is een hele geruststelling, want meelmijten vallen de dieren niet aan. Het voornaamste doel van de meelmijt is lekker eten en zich voorplanten in het verblijf.

meelmijt

Wat eten meelmijten?

De naam van het beestje doet vermoeden dat deze zich voedt met meel, maar dat is niet helemaal waar. Meelmijten voeden zich met zowel plantaardige als ook dierlijke producten. Ze houden vooral van eiwitrijke producten (plantaardige en dierlijke afkomst). De mijten eten ook graag de schimmels die ontstaan op voedingsmiddelen, daarom raden wij ten zeerste af om knaagdiervoeding/snacks in de vriezer te doen, hierdoor ontstaat schimmel en kan het meelmijten probleem alleen maar verergeren. 

Wat trekt meelmijten aan?

Meelmijten houden van warmte en vocht. Een temperatuur van 25°C en een luchtvochtigheid van 70% - 80% vinden ze heerlijk! Als er ook nog wat te eten voor ze is dan kunnen meelmijten zich in deze omstandigheden geweldig ontwikkelen en voorplanten. Dit is ook de reden waarom we meelmijten in de zomer veel vaker tegenkomen dan in de winter. De omstandigheden zijn in de zomer vele malen beter dan in de winter.

Nog even voor de duidelijkheid, de meelmijten moeten dus een combinatie hebben van zowel een hogere temperatuur en een hogere luchtvochtigheid. Een hoge temperatuur met een lage luchtvochtigheid is minder gunstig, maar een hoge luchtvochtigheid met een iets lagere temperatuur zal ze wel weer bevorderen.

Hoe kom je er vanaf?

Zoals we hierboven hebben beschreven houden meelmijten van warmte en vocht. De enige manier om van ze af te komen is door de omstandigheden zo ongunstig mogelijk voor ze te maken. Het is met name de luchtvochtigheid die ze erg prettig vinden. 

Deze dingen doen de luchtvochtigheid in het verblijf stijgen:

  • Waterbakje - door het open water ontstaat altijd een beetje condens en vaak wordt water ook gemorst door de dieren, waardoor de bodembedekking rondom het waterbakje vochtig wordt
  • Lekkende drinkfles - door het lekken op de bodembedekking wordt deze vochtig waardoor de luchtvochtigheid omhoog gaat
  • Niet vaak genoeg verschonen - bodembedekking die vochtig wordt door urine zal de luchtvochtigheid ook omhoog brengen in het verblijf. Het is daarom zeker in de zomer belangrijk om het verblijf regelmatig in zijn geheel te verschonen
  • Voeding niet in de vriezer doen - door het invriezen en ontdooien van voedingsmiddelen ontstaat vocht. Als deze voedingsmiddelen vervolgens een poosje in het verblijf liggen gaan ze sneller bederven. Hierdoor ontstaan schimmels die de ontwikkeling van de meelmijten stimuleren. 
  • Huisjes met dichte bodem - Deze huisjes kunnen beter niet in de zomer gebruikt worden omdat ze broeierig kunnen worden. Gebruik daarom huisjes met een open bodem of nog beter meerdere huisjes zodat de dieren gaan afwisselen


Verschoon het verblijf vaker in de zomer

anti ongedierte spray knaagdier mijtenWij raden aan om het verblijf in de zomer vaker in zijn geheel te verschonen. Door de warmte en de daarbij horende hogere luchtvochtigheid zorgt ervoor dat micro organismen zich veel beter kunnen ontwikkelen. Om ongedierte te voorkomen en goed te bestrijden is een grondige verschoonbeurt onmisbaar. Verwijder hiervoor alle bodembedekking en bij een meelmijten probleem is het goed om de speeltjes en andere kooi onderdelen een paar uur in de zon te zetten. Meelmijten hebben een hekel aan droge warmte en laat dat nou net de werking zijn van onze handige zon! 

Voor een 100% aanpak raden we aan het verblijf te behandelen met Anti Ongedierte Spray, maar heel belangrijk je dier moet dan voor een paar uur uit het verblijf. Na een paar uur heeft de spray zijn werk gedaan. Het is dan belangrijk om het verblijf grondig schoon te maken (kiertjes meenemen) en daarna kan deze weer gevuld worden met bodembedekking en mogen de onderdelen zoals speelgoed weer teruggeplaatst worden.

Stress door het verschonen?

Dieren hebben een zeer goede reuk, zelfs als het gehele verblijf verschoond wordt ruiken zij hun eigen geur nog. Veel dieren vinden het juist leuk om een nieuwe omgeving te verkennen, zoals Gerbils. Ze beginnen dan meteen met bouwen en graven, andere dieren vinden het misschien iets minder leuk dat hun gangetjes ineens weg zijn waar ze zo hard aan gewerkt hebben, maar de hygiëne moet op nummer 1 staan, omdat deze hand in hand gaat met een goede gezondheid van het dier. Door het verblijf niet vaak genoeg te verschonen zullen ongedierte zich sneller en makkelijker ontwikkelen met alle gevolgen van dien.

hygrometer knaagdier

Meten is weten!

Met een speciale en super handige hygrometer kun je zowel de temperatuur als ook de luchtvochtigheid in het verblijf meten. Zo kun je precies zien wanneer het verblijf te warm is en wanneer de luchtvochtigheid te hoog. 

Hoe kun je de luchtvochtigheid verlagen?

Als de luchtvochtigheid in huis lager is dan in het verblijf, dan kun je de raampjes van het terrarium openzetten zodat deze even kan ventileren en zo de luchtvochtigheid kan zakken. Kijk ook naar een mogelijke oorzaak waardoor de luchtvochtigheid kan stijgen, wij hebben hierboven enkele boosdoeners opgenoemd. Gebruik nooit vochtvreters in het dierenverblijf. In de kamer kun je deze wel gebruiken maar nooit in het verblijf.

Chinchillazand verlaagt de luchtvochtigheid in het verblijf. Als je echt last hebt van vocht in het verblijf dan kun je ervoor kiezen om een deel van het verblijf te vullen met chinchillazand. Mijten hebben een hekel aan het lichte, koele en droge zand, ze zullen het niet prettig vinden.

Wist je dat? Chinchillazand ook parasieten uit de vacht verwijderd. Het is daarom goed om kleine knaagdieren een zandbakje aan te bieden bij een vermoeden van parasieten.

Welke bodembedekkers zijn goed in de zomer?

katoen cotton bodembedekkingGebruik droge en goed absorberende bodembedekkers in de zomer, zoals: Katoen & Katoen, Katoen & houtvezel, Katoen & Hennep, Kokos & Kokos (toplaag), Safebed Paper Shawings, Supreme Tiny Friends Eco Bedding.

Deze bodembedekkers hebben een zeer goede absorptie waardoor je het verblijf minder vaak hoeft te verschonen en het verblijf ook minder snel een hoge luchtvochtigheid krijgt. Houtvezel alleen absorbeert bijvoorbeeld minder goed waardoor urine en vocht meer aan het oppervlakte blijft en daardoor de luchtvochtigheid verhoogd. 

Tip! Hussel de bodembedekking af en toe door elkaar, dit zorgt voor extra ventilatie tussen de vezels van de bodembedekking. Verwijder natte plekken direct en voer minimaal 2x per week een spotclean sessie uit.

Bij gebruik van vochtige bodembedekkers zoals Humus, Holenzand en Speelzand zal er een bio-cultuur ontstaan. Zie voor meer informatie onze blog over het bio actieve verblijf.

Welk nestmateriaal is goed in de zomer?

Ook wat nestmateriaal betreft is het goed om uit te kijken voor vocht. Daarom raden we in de zomer aan om droog en goed absorberend nestmateriaal te gebruiken, zoals: Safebed Paper Shawings, Crinkle Paper, Exotic N Colours, Mos

 

Heb je hulp nodig? Laat het ons weten we helpen je graag!

schoon knaagdieren

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »