Myiasis Madenziekte bij het konijn

Myiasis Madenziekte bij het konijn

We zitten momenteel midden in een hittegolf. Knaagdieren kunnen slecht tegen warmte dus voor hen is het zeker geen pretje! In de blog ‘Knaagdieren koel houden tijdens deze warmte’ zijn al verschillende tips gegeven om het de dieren toch zo aangenaam mogelijk te maken. Ook is daar besproken waar je op moet letten, wat de eerste symptomen zijn van oververhitting.

Echter is er bij konijnen nog een gevaar dat tijdens deze warme dagen op de loer ligt. Madenziekte komt tijdens warme dagen veel meer voor en is voor konijnen ontzettend pijnlijk en vaak zelfs fataal.

Wat is deze madenziekte dan precies? De grote boosdoener is de groene vleesvlieg. Deze vlieg legt eitjes in de vacht van het konijn. Deze eitjes kunnen al binnen 24 uur uitkomen. Uit de eitjes komen maden die zich door de huid heen bij het konijn naar binnen eten. Dit klinkt als een horrorscenario en dat is het eigenlijk ook. Voor het konijn is dit zeer pijnlijk en wanneer de maden zich eenmaal naar binnen hebben gegeten is het konijn vaak niet meer te redden.

De vlieg is actief in de zomermaanden, daarom komt myiasis ook eigenlijk alleen voor in de zomer. Hoe warmer het is hoe meer eitjes de vliegen leggen. Maar waarom legt die vlieg dan eitjes in de vacht van onze konijnen? De groene vleesvlieg is gek op stank en viezigheid. Heel belangrijk is dus dat het konijnenverblijf tijdens de warme dagen goed schoon wordt gehouden. Wondjes, ontstekingen, ontlasting en urine vindt deze vlieg allemaal heerlijk. Heeft een konijn bijvoorbeeld een vies kontje door urinebrand of te dunne ontlasting, dan wordt het risico op madenziekte aanzienlijk vergroot!

Een schoon konijn in een schoon verblijf loopt gelukkig niet zo’n groot risico. Maar heeft het konijn ergens last van (bijvoorbeeld wondjes of plakpoep) dan is het echt zaak om iedere dag te controleren op eitjes. In zo’n geval is het verstandig om het konijn preventief te behandelen. Dit kan met een speciale spray. Deze spray zorgt ervoor dat de eitjes niet uit komen en dat eventueel aanwezige maden dood gaan. Preventief behandelen is ook verstandig wanneer de konijnen leven in een omgeving waar veel vliegen zijn (bijvoorbeeld wanneer er ook andere dieren en met name vee worden gehouden). Ook is het verstandig om tijdens warme dagen geen veranderingen aan te brengen in de voeding van de konijnen. Door een voerverandering kunnen konijnen snel dunne ontlasting krijgen. Een laatste tip is om konijnen niet nat te maken. Een schoon gezond konijn kan zo toch een warme broeierige vacht krijgen die opeens wel aantrekkelijk wordt voor de vlieg.

Let op! Heb je het vermoeden dat je konijn de madenziekte heeft? Bel direct een dierenarts! Dit is echt een spoedgeval en binnen 24 uur kan je konijn hieraan overlijden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »