Muizenkooien in de Muizen Webshop

8
Uw Muis heeft een veilig en kwalitatief goed verblijf nodig. De Muizenkooi dient daarom geschikt te zijn voor uw Muis of de Muizen die erin gaan wonen. Zo is het belangrijk dat de tralie afstand van Muizenkooien niet groter is dan 7 mm, anders zou uw...
Lees meer
Sorteren op:

Bestel uw Muizenkooi voor uw Muis eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel® De Muizen Webshop voor uw Muis!

Uw Muis heeft een veilig en kwalitatief goed verblijf nodig. De Muizenkooi dient daarom geschikt te zijn voor uw Muis of de Muizen die erin gaan wonen. Zo is het belangrijk dat de tralieafstand van Muizenkooien niet groter is dan 7 mm, anders zou uw Muis weleens kunnen ontsnappen. Bij de DRD Muizen Webshop hebben wij daar rekening mee gehouden, zodat u zorgeloos een geschikte Muizenkooi kunt kiezen!

Muizen worden tegenwoordig steeds vaker in glazen verblijven (terrariums) gehouden en dat heeft zeker voordelen. Geen tralieknagen meer en het risico op een ontsnapping is veel kleiner. Als u voor een glazen verblijf kiest voor uw muisjes is het belangrijk dat er voldoende ventilatie is en dat het geen open bovenkant heeft. Muisjes zijn uitstekende klimmers, waardoor ze zo uit een aquarium kunnen klimmen, een terrarium is in dat geval een betere optie.

Het is goed om voor een ruim verblijf te kiezen van bijvoorbeeld 80 cm. Muisjes zijn groepsdieren en leven graag samen. Dieren die samen leven hebben meer ruimte nodig, daarom is een ruim verblijf belangrijk voor ze.

Het Belang van Luchtcirculatie in Terrariums

De luchtcirculatie in terrariums is van vitaal belang voor het welzijn van kleine knaagdieren. Het beïnvloedt de luchtkwaliteit, vochtigheid, temperatuur en helpt bij het minimaliseren van geuren. Het is niet alleen van belang voor het comfort van de dieren, maar het speelt ook een cruciale rol bij het voorkomen van gezondheidsproblemen. Een goede luchtcirculatie kan je helpen bij het verminderen van het risico op luchtweginfecties en het voorkomen van parasieten, zoals mijten en luizen.

Hoe het Luchtcirculatiesysteem Werkt

Het Black Scape terrarium is ontworpen met het oog op een optimale luchtcirculatie. Hier is een gedetailleerde uitleg van hoe dit systeem in de praktijk werkt:

  1. Luchtrooster aan de Bovenkant

Een opvallend kenmerk van onze terrariums is het luchtrooster dat zich over de volledige lengte van de bovenkant uitstrekt. Dit rooster fungeert als de uitlaat voor warme lucht in het terrarium. Warme lucht heeft de neiging om op te stijgen, en dit rooster biedt een uitweg voor die warme lucht. Het zorgt ervoor dat de opgewarmde lucht kan ontsnappen, waardoor het klimaat in het terrarium niet te warm wordt.

  1. Beschermd Rooster aan de Voorzijde

Aan de voorkant van het terrarium bevindt zich een ander rooster dat ook de volledige lengte beslaat. Dit rooster fungeert als het inlaatpunt voor frisse lucht van buiten het terrarium. Wat hierbij essentieel is, is dat dit rooster is beschermd met een knaagbestendig profiel, waardoor je huisdieren het niet kunnen beschadigen.

  1. Natuurlijke Convectie

Het ventilatiesysteem maakt gebruik van het principe van natuurlijke convectie. Dit betekent dat warme lucht opstijgt terwijl koude lucht daalt. Dit fenomeen staat bekend als thermosifon. De warme lucht in het terrarium stijgt op naar het bovenste rooster aan de bovenzijde van het terrarium.

  1. Luchtcirculatie

Dankzij dit natuurlijke thermosifon-circulatieprincipe ontstaat er voortdurende luchtcirculatie. Dit betekent dat de warme, gebruikte lucht in het terrarium via het bovenste rooster wordt afgevoerd, terwijl frisse lucht van buiten naar binnen wordt getrokken via het lage, knaagbestendige rooster aan de voorzijde. Hierdoor wordt een voortdurende uitwisseling van lucht gecreëerd, waardoor frisse lucht het terrarium binnenkomt en gebruikte lucht wordt afgevoerd.

De Voordelen van Ons Ventilatiesysteem

Ons ventilatiesysteem biedt tal van voordelen, niet alleen voor de bewoners van het terrarium, maar ook voor jezelf:

  • Gezonde Luchtkwaliteit: De constante luchtcirculatie zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit in het terrarium, wat het risico op luchtweginfecties aanzienlijk vermindert.

  • Minimaliseren van Geuren: Het voorkomt dat geuren zich ophopen, waardoor het binnenmilieu fris en aangenaam blijft.

  • Voorkomen van Parasieten: Dankzij de effectieve luchtcirculatie wordt de luchtvochtigheid verlaagd, wat de kans op ongedierte zoals parasieten, mijten, luizen en dergelijke aanzienlijk verkleint. Deze plaagdieren gedijen namelijk in een vochtige omgeving.

  • Temperatuurregeling: Het ventilatiesysteem helpt ook bij het reguleren van de temperatuur in het terrarium, waardoor oververhitting wordt voorkomen.

Enkel Bovenrooster versus Dubbel Boven- en Onderrooster

Een vraag die vaak opkomt, is of een enkel bovenrooster dat de hele bovenzijde bestrijkt beter is dan een systeem met twee roosters, namelijk zowel een boven- als een onderrooster. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen.

Een enkel bovenrooster kan een maximale luchtcirculatie bieden, maar dit gaat vaak gepaard met minder zuigkracht. Dit komt doordat luchtcirculatie in een gesloten ruimte wordt aangedreven door natuurlijke convectie, waarbij warme lucht stijgt en koude lucht daalt. In het geval van een enkel bovenrooster kan de luchtcirculatie niet voldoende gestimuleerd worden.

Een systeem met twee roosters, namelijk een boven- en onderrooster, zorgt voor een meer gecontroleerde en efficiënte luchtcirculatie. De luchtcirculatie wordt gestimuleerd door de natuurlijke beweging van warme en koude lucht, waarbij de onderste opening zorgt voor de inlaat van koele lucht en het bovenste rooster de warme lucht afvoert.

De keuze tussen deze systemen hangt af van je specifieke behoeften en prioriteiten. Als je prioriteit ligt bij maximale luchtcirculatie en je voldoende bescherming biedt tegen ontsnapping of knagen, kan een enkel bovenrooster voordelen bieden. Als veiligheid en controle over de luchtcirculatie een grotere rol spelen, kan een systeem met twee roosters de voorkeur hebben.

Hoe groot moet een verblijf voor een muis zijn?

De muizenkooi moet bij voorkeur ruim zijn. Het is beter om een te grote kooi te nemen dan een te kleine kooi. De minimale afmeting voor een muizenkooi is: 75 x 40 x 40 cm, dat is gelijk aan 3000 m2.

De maten staan dus niet vast, maar het grondoppervlak wel. De dieren moeten dus een minimaal grond oppervalk hebben van 3000 cm2. De maten van het verblijf kunnen dus verschillen mits het grondoppervlak niet onder de adviesmaten komt.

Hoe hoog moet de bodembedekking zijn?

Wij adviseren een bodemlaag van minimaal 20 cm, zodat de dieren goed kunnen graven.

muizen en kleurmuizen of muisjes benodigdheden en toebehoren
uw knaagdier en konijn verdient beslist een echte specialist

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »