Informatie over het konijn!

WE STELLEN JE VOOR AAN HET KONIJN!

checklist konijnKonijnen zijn één van de meest populaire huisdieren en dat is ook geen wonder want het zijn hele leuke huisdieren! Konijnen zijn actieve, intelligente en sociale dieren die altijd samen gehouden moeten worden. Konijnen die samen gehouden worden kunnen hun natuurlijke sociale gedrag vertonen en dat is schitterend om te zien. Ze verzorgen elkaar, spelen met elkaar en zoeken elkaar echt op voor aandacht. Het is bijzonder mooi om te zien hoe ze met elkaar om gaan!

Konijntjes vinden het vaak niet zo prettig om opgepakt te worden, met alle vier de pootjes op de grond heeft absoluut hun voorkeur. Maar als het om aaien gaat dan is de zaak heel anders, daar zijn de meeste konijntjes dol op. Sommige konijntjes komen ook echt actief bij hun baasje om aandacht vragen!

Konijnen horen tot de familie van de haasachtigen (lagomorpha). Je zou denken dat een konijn een knaagdier is, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo! De reden waarom het konijn niet tot de knaagdieren behoort zijn de twee extra stifttanden die achter de bovenste snijtanden te vinden zijn. Deze twee tandjes hebben knaagdieren namelijk niet.

Verder hebben konijnen uiteraard hun prachtige lange oren welke staan of hangen. De achterpoten van het konijn zijn sterk gespierd en goed ontwikkeld om zich af te zetten en daardoor zijn ze bijzonder snel en wendbaar in hun bewegingen.

Het wilde konijn heeft een grijsbruine vacht en een lichte onderbuik.

Konijnen leven gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar.

KONIJNEN IN DE NATUUR

Je hebt ze vast weleens gezien in het wild. Konijntjes die over een weilandje sprinten en snel hun holletje in schieten. Konijnen leven in het wild in grote groepen. Ze bevinden zich het liefste in grasland, duinen en heidegebieden. Hun territorium markeren ze met behulp van keuteltjes, plasjes en ook hebben ze een geurklier onder hun kin. Met de geurklier wrijven ze over voorwerpen en zetten zo een geur af voor andere konijnen. Konijnen leven in een strikte hiërarchie, dat betekent dat ze onder elkaar een rangorde hebben bepaald.

De dieren graven holen en gangenstelsels met meerdere uitgangen. Konijnen brengen best veel tijd door boven de grond om onder andere te eten, rennen en spelen. Tussen de middag is het echter even rust, want dan liggen konijnen graag even een dutje te doen. Het liefst doen ze dit samen met elkaar en ondertussen verzorgen ze ook graag elkaars vacht.

KONIJNENRASSEN

Al zouden we het heel leuk vinden om ze allemaal te laten zien...  dan zouden we pagina's te kort komen... er zijn namelijk meer dan 50 verschillende konijnenrassen! De verschillen zitten m niet alleen in de kleuren, maar ook in de bouw. Zo zijn er konijnen met hangoren, kleine dwergkonijntjes zoals de kleurdwerg van 1,5 kg en grote Vlaamse Reuzen die wel 8 kg kunnen wegen. Als het om konijnen gaat is de keuze werkelijk reuze! Qua gedrag zijn er vaak ook grote verschillen. Vaak is het ook zo dat de kleinere rassen wat pittiger zijn dan hun grotere soortgenootjes. Pooltjes bijvoorbeeld staan erom bekend dat ze erg fel kunnen zijn.

konijnen informatie

HUISVESTING VAN KONIJNEN

konijn en konijnen met wilgenbrugEr is zo veel te vertellen over de konijnen huisvesting! Maar we proberen het zo kort en bondig mogelijk te houden. Zoals gezegd zijn konijnen groepsdieren en moeten altijd samen gehouden worden met minstens twee dieren. Konijnen hebben echt de ruimte nodig om te kunnen rennen en spelen. Daarnaast moeten de konijnen altijd rechtop kunnen staan in hun verblijf.

De meeste konijnenrassen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Voor een Teddy Dwerg konijntje kunnen de vochtige en koude omstandigheden buiten niet zo prettig zijn en voor een Vlaamse Reus kan er ruimte gebrek ontstaan in de woonkamer.

Konijnen kunnen in het algemeen slecht tegen temperatuursverschillen. Het is daarom verstandig om binnen konijnen langzaam aan het buiten klimaat te laten wennen in de lente of vroege zomer. Het is voor buiten konijnen weer niet verstandig om deze in de winter steeds naar binnen te halen. De temperatuursverschillen in de winter tussen de woonkamer en de tuin kunnen immens groot zijn waardoor het konijn ziek kan worden. Konijnen die altijd buiten leven maken in de winter een wintervacht aan. Deze donzige dikke ondervacht beschermt de dieren tegen de kou, maar het blijft belangrijk om de konijnen voldoende stro of andere bodembedekking te geven zodat ze zich lekker warm kunnen ingraven.

Of konijnen nu binnen of buiten leven, ze hebben allemaal ruimte nodig. Naast een verblijf is het dus goed om de konijnen ten alle tijde een ren aan te bieden waar ze zich vrij in kunnen bewegen en zelfs een stukje kunnen rennen of gek doen :) Een leuke tip is om de buiten ren deels op de tegels te zetten zodat de nageltjes van de konijntjes kunnen slijten. Daarnaast is een zandbak ook erg leuk. Sommige mensen gebruiken de blauwe kinderzandbakschelp als konijnen zandbak... ze houden immers heel erg van graven! Je moet bij een buiten ren altijd goed uitkijken dat de konijnen zich niet onder de ren doorgraven. Daarnaast moet alles goed afgesloten zijn zodat er geen roofdieren bij de konijnen kunnen komen. 

De grootte van het buiten verblijf hangt sterk af van het type konijn en het aantal konijnen. Voor twee dwergkonijnen is 160 x 50 x 50 cm een mooi begin. Het mooiste zou zijn als de ren gekoppeld is aan het verblijf en dat de konijntjes vrij de ren kunnen betreden. Een goede afmeting voor een ren is voor twee dwergkonijnen 4 m2. Voor de groteren konijnen van 2 kg tenminste 220 x 80 x 60 cm aan voor het verblijf en daarbij een ren van minimaal 5 m2. Een ren binnen kan nog weleens een uitdaging zijn, dat geeft niet. Laat de dieren in dat geval een paar uur per dag los door de kamer lopen zodat ze lekker kunnen rennen en spelen. Uiteraard altijd onder toezicht en neem maatregelen tegen kapot geknaagde stroomkabels! Het moet wel veilig voor ze zijn.

HOKKEN VOOR KONIJNEN

 • Twee dwergkonijnen: 160 x 50 x 50 cm
 • Konijn 2 kg: 220 x 80 x 60 cm
 • Konijnen tussen 2,5 en 5 kg: 250 x 90 x 70 cm
 • Voor konijnen zwaarden dan 5 kg: 300 x 100 x 80 cm


Het moge voor zich spreken dat het soms een behoorlijke uitdaging is om een binnenkooi te vinden voor grotere konijnenrassen. Een ren vastmaken aan het verblijf kan een goede oplossing zijn om de dieren toch de ruimte te geven die ze nodig hebben. De ondergrond van de ren moet stroef zijn. Als je laminaat in huis hebt of een ander gladde vloer dan is een bodemhoes een goede oplossing. Bij vloerbedekking is het even uitkijken dat de konijntjes hier niet aan gaan knabbelen.

Voor elk konijnenhok geldt dat deze niet op de tocht mag staan, voor het raam, bij de verwarming, in de zon of de wind. Als de konijntjes vrij rond mogen lopen door de kamer moeten de kabels het liefst weggewerkt worden in kabelgootjes en giftige planten moeten de deur uit naar een andere kamer of een plek waar de konijntjes er niet bij kunnen. Je staat er soms helemaal niet bij stil dat onze kamerplanten echt gevaarlijk kunnen zijn voor de dieren. Denk bijvoorbeeld aan de

 • Ficus
 • Dieffenbachia
 • Dracaena
 • Aloe vera
 • Azalea
 • Cyclamen
 • Narcis
 • Amarylis


konijnen bodembedekking informatie voor uw konijnBODEMBEDEKKING VOOR KONIJNEN

Voor buiten konijnen is een eerste laag bodembedekking zoals: Mais korrels, katoen, papier, karton, hennepvezel goed geschikt. Daarbovenop moet een laag stro. Wees kieskeurig als het gaat om zaagsel. Zaagsel dat te stoffig is kan de luchtwegen van de dieren irriteren.

KONIJNEN TOILET

konijnen toilet voor uw konijn Konijnen zijn schone dieren en ook nog eens zindelijk! Ze doen hun behoefte het liefste op één vaste plek in het verblijf en bij voorkeur in een hoek. Houd zeker in het begin de hoeken van het verblijf dus vrij. Zodra je erachter bent in welke hoek de konijnen hun wc hebben gemaakt plaats je daar een konijnen toilet. Om de konijnen te helpen met de zindelijkheid is het aan te raden om zeker in het begin de keuteltjes die de konijntjes op andere plekjes achterlaten in de toilet te leggen. Op die manier weten de dieren snel genoeg wat de bedoeling is. In een groot konijnenhok met ren kun je de bodembedekking ook weglaten en ervoor kiezen om enkel bodembedekking in het toilet te doen. Dit bespaart geld en helpt de dieren nog beter bij de zindelijkheid!

LET OP! Gebruik nooit klompvormende kattenbakvulling! Dit kan namelijk verstoppingen veroorzaken in de darmen als het wordt opgegeten.

HET KONIJNENHUIS

Tot slot mag het konijnenhuis niet ontbreken in het verblijf. Konijnen vinden het prettig om zicht terug te kunnen trekken. Dit doen ze graag door ergens onder of in te gaan liggen. Een huis geeft ze de rust die ze nodig hebben om tussen de middag hun dutje te kunnen doen. Voor de buitenkonijnen is een nachthok voldoende.

konijnen huis informatie voor uw konijn

KONIJNEN OMGANG EN VERZORGING

Aaien? Graag! Optillen? Nee bedankt!

Het is goed om te weten dat de meeste konijnen het niet fijn vinden om opgetild te worden. Als je hier rekening mee houdt in de omgang met de dieren dan zullen ze dat op prijs stellen! Konijnen die echt angstig zijn kunnen bij het oppakken bijten of heel hard met hun achterpoten gaan spartelen. Hierdoor kunnen ze je krabben en bezeren, maar erger nog ze kunnen zelfs hun rug breken als ze te hard spartelen! Als je, je konijn al oppakt moet je dat heel voorzichtig doen, waarbij de je achterpoten goed fixeert.

KONIJN OPTILLEN DOEN WE ZO

Het koppie moet naar je toe gericht zijn zodat het konijn je kan zien. Leg vervolgens je ene hand om zijn kontje en schuif je andere hand onder zijn borst. Je kunt het konijn nu optillen en tegen je aan leggen bij voorkeur met zijn koppie onder je arm. Zo heb je het konijn stabiel vast en voelt hij zich veilig doorat hij tegen je lichaam aan ligt.

Een konijn dat erg tegenspartelt of niet gewend is om opgepakt te worden en wild reageert kan het beste op de volgende manier opgepakt worden: Om het konijn zo veilig mogelijk op te pakken kan het beste het vel tussen de schouderbladen gepakt worden. Niet te verwarren met het vel in de net dat moet dus niet, echt tussen de schouderbladen en met de andere hand onder het kontje kun je het konijn oppakken en ook weer tegen je lichaam leggen.

LET OP! Til een konijn nooit op aan zijn oren. Dit wordt nog weleens afbeeld op tekenfilmpjes, maar is dieronvriendelijke en pijnlijk voor de dieren.

konijnen verzorging voor uw konijnKONIJN BORSTELEN

Met name in de rui periode hebben sommige konijnen grondige borstelbeurten nodig! De kortharige konijnen moeten met name geborsteld worden als ze in de rui zijn. De langharige konijnen moeten altijd regelmatig geborsteld worden omdat hun vacht makkelijk gaat klitten. Klitten voorkomen is vele malen prettiger voor jou en je konijn dan ze verhelpen! Een kammetje en softborstel zijn ideaal geschikt om konijnen mee te borstelen. Bij de dagelijkse knuffelsessie kun je met je handen de vacht op klitten afspeuren, voel je er eentje pak m dan meteen aan om erger te voorkomen. Vergeet het kontje en het staartje niet, daar gaat de vacht vaak ook snel klitten. Wees voorzichtig bij het staartje.

Het kan soms een voordeel zijn om langharige konijnenrassen eens in de twee maanden te knippen. Dit kun je zelf doen met een speciale konijnen schaar of laten doen bij een konijnen trimmer. Let wel op bij het gezicht en laat je goed informeren hoe kort je de vacht mag afknippen. Als je de vacht te kort of verkeerd afknipt kunnen er vachtproblemen ontstaan.

NAGELTJES KNIPPEN BIJ KONIJNEN

De konijnen nageltjes moeten regelmatig gecontroleerd worden en als ze te lang zijn moeten ze geknipt worden. Hier zijn speciale konijnen nagelscharen voor. Pas op dat je niet in het leven van de nagel knipt. Dit is het deel van de nagel waar de bloedvaten en de zenuwen doorheen lopen. Het is bijzonder pijnlijk als je hierin knipt! Bij lichte konijnennagels kun je het leven door de nagel zien lopen, knip daar boven de nagel af. Bij donkergekleurde nagels is het leven haast niet te zien, je kunt dan de vachtgrens als leidraad gebruiken. Vind je het eng om de nagels zelf te knippen, ga dan langs een konijnen trimmer of de dierenarts. Deze mensen kunnen je laten zien hoe het moet zodat je het later misschien zelf kunt doen!

KONIJNENHOK SCHOONMAKEN

Hoe vaak je het hok moet schoonmaken hangt er heel erg vanaf hoe je het hebt ingericht en welke bodembedekking je gebruikt. Heb je bijvoorbeeld geen bodembedekking, maar enkel een wc dan ben je snel klaar en hoef je enkel om de paar dagen de toilet te verschonen. Reinig de drinkfles regelmatig en pas op voor alg groei. Dit kan zowel binnen als buiten gebeuren. Er bestaan speciale thermo covers die alg groei in de drinkfles tegen gaan. Voor buiten konijnen is het heel belangrijk om het hok hygiënisch te houden zodat er geen vliegen op af komen. Gebruik veilige schoonmaakmiddelen en spoel gereinigde delen goed af met water.

Voor urine aanslag kan CSI Urine Spray gebruik worden of Eco Pets Urine Buster. Deze middelen zijn veilig en verwijderen urine door het gebruik een speciale samenstelling van enzymen.

KONIJNEN VOEDING

konijnen voeding voor uw konijnEen konijn is een herbivoor, dat betekent planteneter. Konijnen hebben dus behoefte aan plantaardige voeding met veel vezels. De beste bron van vezels is hooi. Geef je konijn daarom altijd voldoende hooi. Een goede maatstaf is een pluk hooi per dag te geven die net zo groot is als het konijn zelf. Zowel in hooi als stro zitten vezels maar stro heeft bijna geen voedingswaarde, daarom gaat de voorkeur altijd uit naar hooi.

Gras en groente bevatten ook veel vezels, maar voordat het konijn dit mag eten moet deze wennen aan deze voeding. Bouw dit langzaam op. Konijnen mogen niet zomaar alle groentesoorten krijgen. Vooral gasvormende groenen zijn slecht voor ze. Hieronder vallen kolen en prei. Andere groenten zoals andijvie, wortelloof, radijsblad en witlof zijn wel prima. Ze mogen ook fruit hebben, maar niet te vaak. in fruit zitten suikers waardoor de dieren overgewicht kunnen krijgen. Daarnaast worden suikers niet goed verwerkt door het maag-darmkanaal.

Naast hooi hebben konijnen ook konijnenvoeding nodig in de vorm van hardvoer. Hier hebben we de keuze uit gemengde voeding en alles in één brokken. Het grote voordeel van de alles in één brokken zoals biks is dat de konijnen niet selectief kunnen gaan eten. Sommige konijnen eten selectief en plukken alleen de lekkere dingetjes uit het voer, waardoor er voedingstekorten, vitaminetekorten, overgewicht of ondergewicht kan ontstaan. Voor welk konijnenvoer je ook kiest het hoogste vezelgehalte heeft wat ons betreft de voorkeur. Hooi moet ten alle tijden het hoofdvoer zijn!

De hoeveelheid hardvoer die gegeven moet worden kan per voermerk verschillen. Dit hangt sterk af van de samenstelling van het voer. Kijk daarom altijd goed op de achterkant van de verpakking waar de fabrikant een voedingsadvies geeft. Daarnaast moet je ook zelf een goede inschatting maken, want een actief buitenkonijn heeft meer voer nodig dan een rustig binnen konijn. Ook kunnen verschillende levensfasen meespelen. Denk bijvoorbeeld aan jonge dieren, drachtige en zogende konijnen en natuurlijk het oudere konijn. Al deze groepen hebben verschillende voedingsbehoeften. Er is gelukkig speciale voeding voor al deze levensfasen. Je kunt de eerste tijd de konijnen ook wegen en het gewicht bijhouden.

Wist je dat konijnen hun nachtkeuteltjes opeten? De blindedarmkeuteltjes. Dat noemen we met een heel duur woord: "Coprofagie". Dit doen de dieren om al hun voedingsstoffen en dan met name de vitamine B12 uit de voeding te winnen. Konijnen eten deze keutels direct vanuit hun anus op. Het zijn kleine glimmende keuteltjes. Als je deze vaak terugvindt in het verblijf dan is de kans groot dat je konijntje te veel voer krijgt.

konijnen knaagmateriaal informatie voor uw konijnKNAAGMATERIAAL VOOR KONIJNEN

Konijnen behoren dan wel niet bij de knaagdiergroep... knagen doen ze graag! Sterker nog ze hebben het ook echt nodig. De tanden van konijnen groeien namelijk ook hun hele leven door en moeten goed slijten om tandproblemen te voorkomen. Goed konijnen knaagmateriaal is:

 • Wilgentakken
 • Hazelnoot takken
 • Appelboom takken
 • Linde


De ouderwetse kalk knaagsteen is niet aan te raden om als knaagmateriaal te geven. Deze kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Je vind deze steen dan ook niet terug in ons assortiment. Er zijn tegenwoordig gelukkig wel gezonde konijnen knaagstenen gemaakt van mais beschikbaar, deze zijn wel veilig om te geven. De takken verdienen echter de voorkeur, naast knagen is het leuk tijdverdrijf voor de dieren en krijgen ze ook nog extra vezels binnen.

KONIJNEN GEZONDHEID

Een gezond konijn herken je aan zijn actieve en alerte houding, schone oogjes, schone en droge vacht. Een ziek konijn herken je aan de volgende symptomen:

 • sloom en lusteloos gedrag
 • niet eten
 • vieze oogjes
 • vies neusje
 • vieze vacht rond het kontje
 • kwijlen
 • jeuk
 • kale plekken
 • schuin houden van koppie


konijnen gezondheid informatie voor uw konijnGa bij dergelijke symptomen altijd even langs de dierenarts met je konijn. Zie je dit bij de aanschaf, koop het dier dan niet.

Daarnaast zijn de keutels een belangrijke pijler als het gaat om de gezondheid van je konijn. Kleine harde keutels wijzen op een verstopping of te weinig eten. Zachte of zelfs natte keutels kunnen een aanwijzing zijn voor darmklachten. In de meeste gevallen is verkeerde voeding of een te snelle overschakeling van voer de boosdoener.

Eet je konijn niet? Dan moet je meteen naar de dierenarts! Een konijn kan namelijk niet te lang zonder eten, een dag kan al levensgevaarlijk of dodelijk zijn. Bijvoeding is in een dergelijk geval bijna altijd noodzakelijk. Het niet willen eten kan door verschillende dingen komen, darmklachten, gebitsproblemen, pijn, stress etc. Tandproblemen komen regelmatig voor zoals verkeerd groeiende tanden en kiezen. In dat geval moet altijd een dierenarts geraadpleegd worden.

Er komen verder twee bijzonder gevaarlijke en besmettelijke ziekten voor bij konijnen. Dat zijn Myxomatose en VHD (RHD). Deze twee zijn bijna in alle gevallen dodelijk voor het konijn. VHD verspreidt zich zeer snel en gemakkelijk. Het vaccineren wordt door dierenartsen ten zeerste aangeraden. We kennen in Nederland twee virusvarianten van VHD. Tegen myxomatose en VHD type 1 is een vaccin dat jaarlijks gegeven wordt. Tegen VHD type 2 moet halfjaarlijks of jaarlijks gevaccineerd worden. Dit laatste is afhankelijk van het vaccin.

konijnen webshop met konijnenvoer, konijnen speelgoed en konijnen snacks

konijnen webshop voor konijnenvoer, konijnen snacks, speelgoed en konijnen bodembedekking

BewarenBewarenBewaren

 

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »