Basisinrichting voor een Dwerghamster

Dit heb je nodig als basis voor een dwerghamster. Een huisje om te schuilen, een looprad om zijn energie kwijt te raken en natuurlijk dwerghamstervoer en speelgoed.

Deze basisinrichting is bedoeld voor één dwerghamster, dus niet voor dwerghamsters die samen gehouden worden in een koppel of groepje (Campbelli, Roborovski).Wij begrijpen als geen ander dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, daarom helpen wij ook graag een handje. Hieronder vind je producten die wij als een goede basis aanraden voor dwerghamsters.  Natuurlijk... smaken verschillen, daarom hebben we het zo natuurlijk mogelijk gehouden. Hieronder zullen we onze keuzes even toelichten.

Dwerghamsterkooi

We hebben hier gekozen voor een glazen verblijf met schuifdeuren aan de voorzijde voor de dwerghamster. Omdat dwerghamsters prooidieren zijn, vinden ze het niet prettig om van bovenaf benaderd te worden, daarom hebben we gekozen voor een verblijf waarbij de dieren van de voorkant benaderd worden. Dit zal ook zeer helpen bij het tam maken van nieuwe dieren omdat ze niet snel van je schrikken als je van voren komt. Het terrarium heeft verder een zeer goede ventilatie dankzij de twee roosters (onder en boven). 

De minimale maten voor een dwerghamsterverblijf zijn 80 x 40 cm. 

Bodembedekking

Als bodembedekking hebben we hieronder gekozen voor de Katoen & Katoen, dit is een zeer prettige bodembedekking die door alle dwerghamsters zeer goed wordt geaccepteerd. Dankzij de goede absorptie bespaart deze bodembedekking ook nog eens veel tijd en geld voor het baasje!

De hoogte van de bodemlaag van de bodembedekking voor kleine knaagdieren

Slaaphuisjes

Dwerghamsters hebben bij voorkeur één slaaphuisje en meerdere schuilhuisjes nodig. Wij hebben hier gekozen voor het hoekhuisje omdat deze zeer praktisch in een hoek te plaatsen is. Hierdoor wordt ruimte in het verblijf bespaart. Dwerghamsters houden echter van meerdere huisjes, daarom hebben we dit natuurlijk ogende iglo huisje nog aan de basis uitrustig toegevoegd. Je dwerghamster zal je dankbaar zijn!

Nestmateriaal

Dwerghamsters zijn echte nestbouwers, de dieren hebben dus echt altijd nestmateriaal nodig om hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Als nestmateriaal hebben we voor kapok gekozen, maar katoen of hennep nestmateriaal zou ook kunnen. Kapok is lekker warm en dwerghamsters bekleden graag hun nestje hiermee.

Looprad

Als looprad hebben we het populaire Forest loopradje uitgekozen. Dit looprad past eigenlijk in elke natuurlijke inrichting en is groot genoeg voor dwerghamsters. Het nadeel van hout is wel dat het sneller vies wordt, maar dat probleem hebben we gelukkig ook opgelost met de CSI Spray. Ook is het mogelijk om een houten looprad te lakken, waardoor deze waterafstotend wordt. Helaas is lang niet elke laksoort hiervoor geschikt, maar gelukkig hebben wij er eentje die 100% veilig is voor dieren -> Blanke lak

Leuke bijkomstigheid! De nageltjes slijten goed door een houten looprad

Dwerghamstervoer

Natuurlijk heeft je dwerghamster ook voer nodig, maar niet zomaar voer, het beste voer! Wij hebben voor je uitgezocht welk voer dit is. We hebben alle voedingen op een rijtje gezet en de samenstellingen met elkaar vergeleken. De Bunny Nature Dwerghamster Expert is als beste uit de bus gekomen en daarom mag deze niet ontbreken in de basis uitrusting.

Oogst

Dwerghamsters zijn in het wild grote delen van hun tijd bezig met het verzamelen van voeding. Ze gaan vaak de velden in en nemen verschillende soorten zaadjes mee in hun wangzakken. Het verzamelen (oogsten noemen we het ook wel) van zaadjes behoort tot het natuurlijke gedrag van de dieren. Wij hebben heel specifiek gekeken welke plantensoorten dit gedrag bevorderen en de lijnzaadplant is daar één van, dus laat het oogsten  maar beginnen!

Knaagmateriaal

Als knaagmateriaal hebben we gekozen voor verantwoord knaagmateriaal bestaande uit 100% natuurlijk hazelnoothout dat besprenkelt is met gedroogde groenten en kruiden. De dieren vinden het lekker om eraan te knabbelen en kunnen op deze manier ook hun tandjes lijsten. 

Snack

Als snack hebben we gedroogde meelwormen. Dwerghamsters zijn dol op gedroogde meelwormen! Dwerghamsters zijn voornamelijk granivoren (zaadeters), maar ze eten in het wild ook eiwitten in de vorm van wormpjes, kevertjes, slakjes e.d. Het is daarom goed om hun dieet bij ons thuis ook een beetje aan te vullen met bijvoorbeeld gedroogde meelwormen. De wormpjes werken ook heel goed bij nieuwe dieren om ze naar je toe te lokken.

Drinkfles

Het zijn de simpelste flesjes, maar ze werken het beste! 

Drinkfleshouder

We houden dwerghamsters tegenwoordig voornamelijk in glazen verblijven en het is een drama om een flesje hierin te plaatsen en daarom hebben wij speciale drinkfleshouders ontwikkeld die je heel eenvoudig met een magneet aan het glas kunt plaatsen.

Mos

Bijna tot slot hebben we nog mos toegevoegd. Je vraagt je waarschijnlijk af wat voor toegevoegde waarde heeft dit. Het ziet er prachtig uit in een verblijf en de dieren vinden het fijn om overheen te lopen. Daarnaast kun je het mos gedeelte heel leuk gebruiken als vaste ondergrond voor een voerbakje of om wat lekker op te leggen.

Zandbak

Dwerghamsters houden van zand badderen, daarom hebben we een kant en klare natuurlijke zandbak plus zand toegevoegd aan dit basis concept. 

Zou je graag echt willen Hamsterscapen dan is er meer nodig, dat laten we zien in de andere artikelen die in de inspiratiecategorie te vinden zijn. Maar nu heb je in ieder geval de basis van waaruit je verder kunt bouwen. Onderstaand kun je de producten bekijken en heel eenvoudig bestellen wat je leuk vindt! Mocht je nog vragen of hulp nodig hebben dan staan we natuurlijk graag tot je dienst!

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »