Informatie over Gerbils in de Gerbil Webshop

Checklist GerbilDe Gerbil

Er zijn meerdere soorten Gerbils naast de Mongoolse Gerbil zijn er nog 86 andere soorten, die allemaal met name in de dorre, onvruchtbare en zanderige steppegebieden van Noord-Afrika, Rusland, Iran, Turkije, Sri Lanka, India, Noord-China en Mongolië leven. We zullen het met name over de Mongoolse Gerbil (Meriones unguiculatus, Meriones was een Grieks krijger en unguis is het Latijnse woord voor nagel, de Mongoolse gerbil is dus ‘de krijger met de klauwen’) hebben. Deze Gerbilsoort wordt ook het meeste als huisdier gehouden in Nederland van alle Gerbilsoorten. Deze vrolijke diertjes behoren tot de familie Gerbillinae. Maar hun bijnaam is "Woestijnratje", al zijn ze geen familie van de rat. Qua lichaamsbouw kun je de Gerbil wel met een kleine kangeroe vergeiljken. Met name de achterpoten van de Gerbil zijn erg goed ontwikkeld, het is een echte springer! De staart is ook opvallend. Gerbils hebben een lange staart met aan het einde een schattig pluimpje

Naam: Mongoolse Gerbil
Latijnse Naam: Meriones unguiculatus
Lichaamslengte: 11 - 13 cm, vrouwen zijn wat kleiner
Gewicht: mannen 100 - 125 gram, vrouwen 90 - 110 gram

Type en bouw: Het lichaam is matig gestrekt met soepele afrondingen, de nek is kort waardoor een halsloos type verkregen wordt. De voorbenen zijn korter dan de achterbenen. Aan de voorvoeten zitten 4 tenen, de 5e teen is rudimentair aanwezig. De achtervoet heeft 5 tenen. De staart is even lang als het lichaam en verloopt soepel van uit de achterhand en is in verhouding dik.

Beharing en beharingsconditie: De beharing is dicht ingeplant, aanliggend en glanzend. De staart is geheel behaard, met een fraaie pluim, welke ongeveer 1/3 van de staartlengte is. Oren en benen behaard.

Kop, ogen en oren: De kop is breed en kort, enigszins taps van vorm, de snuit mag niet te spits zijn. Het neusbeen moet duidelijk gebogen zijn. De ogen zijn groot en hebben een bijna ronde vorm. De ovale oren zijn in verhouding klein en worden recht op gedragen en zijn fijn behaard.

Verblijf

Als je een Gerbil als huisdier wilt gaan houden, dan moet je er rekening mee houden dat deze diertjes echte knagertjes zijn. Ze vinden het dan ook heerlijk om aan van alles in het verblijf te knagen! Je kunt daarom het beste kiezen voor een knaagvast Gerbilverblijf, zoals een aquarium of terrarium. Het verblijf moet minimaal 80 x 50 x 50 cm groot zijn.

gerbil

 

Gerbil Bodembedekking

Gerbils houden van graven, geef ze daarom een dik pak bodembedekking waar ze lekker in kunnen graven.

Gerbil Voeding

Als we kijken naar Gerbils in de natuur dan zien we dat deze met name plantaardige voeding eten, zoals granen, zaden en delen van planten. Maar ze eten ook kleine insecten. Geef je Gerbil bij voorkeur Gerbilvoer dat speciaal voor Gerbils is, dus afgestemd op de voedingsbehoefte van de Gerbil.

gerbil voer

Gerbil zand

Voor een goede vachtverzorging hebben Gerbils dagelijks een zandbad nodig. Gerbils zijn van nature schone dieren, ze vinden het fijn om hun vacht schoon te houden en als je ze een zandbadje aanbied dan zul je ook wel zien dat ze daar dankbaar gebruik van zullen maken. Voor een Gerbil zandbad kun je het beste Gerbil zand of Chinchillazand gebruiken

gerbil zandbad
BewarenBewarenBewaren

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »