Alles voor uw Chinchilla in de Chinchilla Webshop!

Bent u op zoek naar Chinchilla artikelen en benodigdheden? Dan bent u bij DRD Knaagdierwinkel® op de juiste plaats. U vind bij ons een ruim assortiment Chinchilla artikelen, zoals Chinchillavoer, speelgoed, huisjes, nestmateriaal, knaagmateriaal, ...
Lees meer

Bestel alles voor uw Chinchilla's eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel® De Chinchilla Webshop voor uw Chinchilla!

chinchilla benodigdheden en artikelen voor chinchilla'sBent u op zoek naar Chinchilla artikelen en benodigdheden? Dan bent u bij DRD Knaagdierwinkel® op de juiste plaats! U vindt bij ons een ruim assortiment Chinchilla artikelen, zoals Chinchillavoer, speelgoed, huisjes, plateaus, knaagmateriaal, bodembedekkers en nog veel meer.

Chinchilla's zijn hele leuke knaagdieren. Het zijn sociale dieren die in groepsverband leven. Ze zouden dan ook eigenlijk altijd samen met minimaal één soortgenoot gehouden moeten worden. Bij de keuze van de artikelen hebben wij stilgestaan bij het sociale karakter van deze dieren. Denk aan ruime huizen waar ze met zijn allen in passen en speelgoed waarmee ze zich veilig uren lang kunnen vermaken. Ook zijn niet zomaar alle producten veilig om te gebruiken voor chinchilla's. Chinchilla's zijn echte knagers. De producten in onze chinchillacategorie zijn uitvoerig door ons bestudeerd en onderzocht en zijn veilig bevonden voor chinchilla's. Kortom onze specialisatie is uw voordeel! Daarnaast gaat bestellen altijd eenvoudig en snel in de DRD Chinchilla Webshop.

Chinchilla's (Chinchilla lanigera) zijn schattige, zachte dieren die aandacht nodig hebben. Ze behoren tot de cavia-achtig knaagdieren en komen uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika. Ze zijn in de avond en schemering actief en overdag slapen ze het liefste.

Chinchilla's zijn kleine, folivore /herbivore (plantenetende) zoogdieren en behoren tot de orde van de knaagdieren. Ze zijn overwegend in de schemering en 's nachts actief, zeer sociaal en leven in de natuur in familieverband als één paar en hun vrouwelijke nakomelingen. Ook als ze als huisdier gehouden worden, mogen ze niet alleen zitten. Als paar of in een groep voelen ze zich goed. Een chinchilla kan tot 20 jaar oud worden en bereikt daarbij een lichaamslengte van ca. 26cm en een gewicht van 400 tot 600 g.

Chinchilla's komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wonen daar in rotsachtige berghellingen nabij de kust. Hun voortbestaan is sterk bedreigd en tegenwoordig leven er nog maar 2 kleine restpopulaties in het noorden van Centraal-Chili.

De vegetatie in hun land van herkomst varieert en vertoont vaak een woestijnachtig karakter. Ze verkiezen vooral droog en spaarzaam begroeide hellingen met een losse vegetatie bestaande uit cactussen, bromelia en kleine struiken. Hun holen maken ze in rotsspleten.

Door hun zachte dikke vacht met haarzakje waaruit meer dan 50 haren groeien, zien ze eruit als teddy beertjes, maar niets is minder waar. Al zien Chinchilla's er knuffelbaar uit, de meeste chinchilla's zijn dat niet. Het zijn geweldige huisdieren, maar het zijn wel gevoelige dieren, dus ze moeten voorzichtig worden behandeld en op de juiste manier worden gehuisvest. Om ze gelukkig en gezond te houden, hebben ze een speciaal dieet nodig dat afgestemd is op de voedingsbehoefte van de Chinchilla. De dieren hebben ook veel bewegingsvrijheid nodig om te rennen en springen. Het zijn dus niet echt hele gemakkelijke dieren om te houden.

Huisvesting

chinchillaTwee chinchilla’s hebben minimaal een vierkante meter bodemoppervlak nodig. Voor elke chinchilla extra komt hier een halve vierkante meter bij. Het verblijf moet minimaal 1,5 meter hoog zijn. Chinchilla’s kunnen ontzettend goed springen en zijn erg behendig. Hoe groter het verblijf hoe beter! Belangrijk is ook om met plateaus op verschillende hoogtes de mogelijkheid te bieden om te springen. Er mogen echter niet te grote hoogteverschillen zijn. Houdt ongeveer 50 cm als maximaal hoogteverschil aan. Voor ieder dier moet er in de kooi een schuilplaats aanwezig zijn.
Chinchilla’s zijn echte knagers, daarom is het belangrijk een knaagvaste kooi te hebben. De kooi mag absoluut niet op de tocht staan en de omgevingstemperatuur dient tussen de 17 en 25 graden te zijn. Chinchilla’s kunnen erg slecht tegen hitte. Bovendien moet de kooi op een plaats staan waar het overdag rustig is. De dieren zijn ’s nachts actief en slapen overdag. De chinchilla's moeten de mogelijkheid hebben om een zandbad met speciaal chinchillazand te nemen. Dit hebben de chinchilla’s nodig om hun vacht te verzorgen. Daarnaast moet er natuurlijk een voerbakje en een waterfles aanwezig zijn.

Alle Chinchilla informatie op een rijtje

In onderstaande tabel hebben wij alle informatie over de Chinchilla overzichtelijk voor u weergegeven.

  Chinchilla 

Verblijf
LxB samen min.

minimaal 1mbodemoppervlak

Bodembedekking
Soort

niet stoffig en niet klontvormend 

Voeding

onbeperkt eiwitarm hooi en chinchillavoer 

Nestmateriaal

nee 

Verschonen
Verblijf na c.a.

1 keer per 2 tot 4 weken

Looprad
Diameter min.

46 cm

Huisje
of verstopplekje


Meerdere
Afhankelijk van groepsgrootte
Minimaal 1 groter huisje
Speelgoed
Soort en doel

Verstoppen, knagen,
ontdekken, tunnels, springen
Zandbak

Ja, vereist 
Drinken
Toedienen via

Fles van knaagvast materiaal

Preventie
Parasiet, worm

Niet nodig om preventief te behandelen,
enkel bij symptomen

Niet snel last van huidparasieten i.v.m. dichtheid van de vacht

Levenswijze
Samen of alleen
Sociaal

Chinchilla's moeten minimaal met z'n tweeën gehouden worden. Vraag altijd advies aan de fokker of de opvang.

Bijzonderheden

Gevoelig voor huidschimmel

gevoelige spijsvertering, mogen niet teveel vet, eiwit en suikers

chinchilla webshop veilige producten voor chinchillas
uw chinchilla verdient beslist een echte chinchilla specialist

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »