Informatie over de Afrikaanse Dwergmuis

De Afrikaanse Dwergmuis (Mus minutoides) behoort tot de kleinste zoogdieren en dat maakt ze ook meteen heel erg schattig! Ze zijn niet groter dan 3 tot 6 cm. Het zijn wel echte kijkdieren. Ze zijn namelijk te klein en te snel om te kunnen oppakken en knuffelen. De Dwergmuisjes zijn in de schemering en de nacht actief.

Lichaamsgewicht: 4 tot 10 g
Levensverwachting: 2 jaar

Muizen zijn in het algemeen actieve en nieuwsgierige dieren. Het zijn sociale dieren die samen gehouden moeten worden. Dankzij de lange staart zijn het ook nog eens goede klimmers en kunnen ze hun balans goed bewaren. Dit helpt ze ook om goed over de hand te kunnen lopen en doordat ze diepte zien, blijven ze ook op de hand zitten.

De Afrikaanse Dwergmuis komt, zoals de naam al doet vermoeden uit Afrika waar ze ten zijde van de Sahara leven. In gevangenschap worden ze gemiddeld 2 jaar oud.

Tam en vertrouwd maken met de Afrikaanse Dwergmuis

Lees je altijd goed in voordat je besluit Afrikaanse Dwergmuizen te nemen. Het zijn schemer en nacht actieve dieren, waardoor ze overdag niet vaak te zien zijn. Dit maakt ze minder geschikt als huisdier voor kinderen. Daarnaast zijn Afrikaanse Dwergmuizen erg klein en niet makkelijk hanteerbaar, waardoor het meer kijkdieren zijn. In de avonden kijk je, je ogen uit! 

Tip! Muizen zijn dol op trosgierst!

Om de dieren toch goed te kunnen observeren in de nachtelijke uurtjes kan een maanlichtlamp gebruikt worden met blauw licht gebruikt worden. 

Huisvesting van de Afrikaanse Dwergmuis

Afrikaanse Dwergmuizen zijn sociale dieren die samen gehouden moeten worden. In het wild leven ze in kolonies met vaak één dominant mannetje. Een groepje vrouwen of mannen kan het beste op jonge leeftijd samengesteld worden.

Een traliekooi is niet geschikt voor Afrikaanse Dwergmuizen. Dat komt door hun kleine formaat. Er is geen enkele traliekooi waar ze zich niet doorheen kunnen wurmen. Een terrarium is daarom de beste huisvesting voor een Afrikaanse Dwergmuis.

Afrikaanse Dwergmuizen hebben een ruim verblijf nodig van minimaal 75 x 40 x 40 cm (LICG) voor twee dieren. Voor elk extra dier moet 20% extra grondoppervlak gerekend worden. Een goed verblijf geeft de dieren de mogelijkheid hun natuurlijke gedrag te vertonen. In het wild zijn muizen heel actief, dat willen ze in gevangenschap ook graag blijven doen, ze willen zich niet vervelen. De Muis heeft een uitgebreid verblijf nodig met veel speel en klimmogelijkheden. Dankzij de lange staart kunnen Muizen hun balans heel goed bewaren waardoor het geweldige klimmers zijn. 

hamsterscaping infoHamsterscaping is ook erg leuk voor Kleurmuizen!

Bij ons thuis vertaald zich een goed muizenverblijf in een ruim verblijf met heel veel uitdaging en voldoende schuilplekjes. Hierbij is een terrarium de beste keus dankzij het gesloten karakter. Wel is het belangrijk dat een terrarium een goede ventilatie mogelijk maakt, dus bij voorkeur twee roosters heeft (boven en onder). Dit is met name in de zomer belangrijk als de temperaturen oplopen tot boven de 25°C.

Een looprad is een uitdaging voor deze kleine diertjes. Er zijn op dit moment maar weinig loopradjes die licht genoeg zijn voor de Afrikaanse Dwergmuis.

Afrikaanse Dwergmuis kan niet tegen lage temperaturen

Afrikaanse Dwergmuizen kunnen niet zo goed tegen lage temperaturen. Vanwege hun kleine formaat, heeft het lichaam veel energie nodig om zich warm te houden. Als de temperatuur te laag wordt  kan dit fataal zijn voor de dieren. De temperatuur mag daarom bij voorkeur niet onder de 18°C dalen.

Om de muisjes extra warmte te geven kan bijvoorbeeld een warmtelamp gebruikt worden.

Huisje voor een Afrikaans Dwergmuisje

Afrikaanse Dwergmuizen hebben geluk! want heel veel huisjes die voor hamsters gemaakt worden hebben ook een goed formaat voor deze Muizen. Ook Afrikaanse Dwergmuizen zijn prooidieren en houden er niet van om open en bloot door het verblijf te lopen, als ze af en toe een schuilhuisje tegenkomen waar ze in weg kunnen schieten, voelen ze zich al een stuk veiliger. Muizen slapen graag samen, daarom moet minimaal één huis in het verblijf groot genoeg zijn om de hele groep onderdak te kunnen bieden. Daarnaast is één extra slaaphuisje of verstopplekje per Muis ideaal. De dieren vinden het prettig om samen te slapen, maar ze moeten eigenlijk ook een plekje hebben waar ze zich even terug kunnen trekken.

Ook grashuisjes zijn zeer natuurlijk voor Muisjes en vinden de dieren erg leuk omdat het een natuurlijk verstopplekje nabootst. 

De urine van Muizen ruikt, net als die van Ratten sterker. De dieren markeren hun territorium door overal een druppeltje urine op achter te laten. Dat betekend dat onderdelen van het muizenverblijf snel kunnen gaan ruiken. Wij raden daarom aan om een "Urine Spray" te gebruiken voor onderdelen waar de urine in kan trekken. 

Voor houten toebehoren kan het helpen om deze te lakken met blanke lak. Hiervoor mag niet zomaar lak uit de bouwmarkt gebruikt worden in verband met giftige stoffen. Een speciale lak voor dieren kan hier het beste voor gebruikt worden.

Bodembedekking voor de Afrikaanse Dwergmuis

Het is belangrijk dat de bodembedekking voor Muizen graafbaar is, dat wil zeggen dat ze er gangetjes en holletjes in kunnen maken, die bij voorkeur blijven staan. Dit kan bereikt worden door bodembedekking te kiezen die op zich al graafbaar is of bodembedekkers met elkaar mixen waardoor deze graafbaar zijn. Een voorbeeld van een graafbare bodembedekking is bijvoorbeeld de Humus en het Holenzand, maar ook Katoen & Katoen. Een leuke mix is bijvoorbeeld de mix van Katoen & Hennepvezel, Katoen & Houtvezel of een mix van Houtvezel, Hennepvezel en Hooi. Bodembedekkers als Back 2 Nature zijn niet geschikt want daar kunnen de dieren niet in graven. Een ideale hoogte van de bodembedding om in te graven ligt rond de 20 cm. 

Muizen hebben net als Ratten gevoelige luchtwegen, de bodembedekking mag dus niet stoffig zijn. 

Afrikaanse Dwergmuizen zijn nestbouwers

Muizen zijn echte nestbouwers. Ook willen ze hun nestje graag bekleden met zacht nestmateriaal. Het maken van een nest behoort dus tot het natuurlijke gedrag van een Muis. Geef de Muisjes daarom altijd 15-25 gram nestmateriaal. Muizen nestmateriaal moet lekker zacht zijn, vocht absorberen en breekbare vezels hebben zodat de dieren er niet in verstrikt kunnen raken. Materialen als katoen, hennep, wc papier en hooi zijn ideaal.

Afrikaanse Dwergmuizen voeding

Er bestaat geen specifieke voeding voor Afrikaanse Dwergmuizen. Het zijn van nature granivoren (zaadeters). De voeding van deze muizen bestaat voornamelijk uit zaden en een klein beetje plantaardige voeding in de vorm van kruiden, maar ook dierlijke eiwitten. Muizen vangen in het wild kleine insecten daarom is het goed als hun voeding ook dierlijke eiwitten bevat.

Knaagmateriaal om de tanden te slijten

Afrikaanse Dwergmuizen hebben een natuurlijke behoefte om te knagen. Dit komt doordat ze tot de knaagdieren behoren en doorgroeiende snijtanden hebben. Het is voor Muizen dus noodzakelijk dat ze ergens op kunnen knagen om de tanden te slijten. Als Muizen te weinig mogelijkheden hebben tot het slijten van de tanden kunnen de tanden te lang worden of scheef gaan groeien met alle gevolgen van dien.

Knaaghout wordt door knaagdieren gebruikt om hun tanden te slijten. Omdat de tanden van knaagdieren altijd doorgroeien moeten deze regelmatig wat te knagen hebben zodat ze niet te lang worden en scheef gaan groeien.

De meeste Muizen knagen heel actief aan knaaghout. Het is echter wel een kwestie van smaak en anderzijds een kwestie van behoefte hoeveel de dieren eraan knagen. Als een Muis geen knaagbehoefte heeft omdat de tanden goed op lengte blijven door het voer, hooi of andere knabbels, dan zal hij minder aan knaaghout gaan knagen. Het is wel goed om altijd natuurlijk knaaghout aan te bieden zodat de dieren altijd kunnen knagen als ze knaagbehoefte hebben.

Voortplanting van de Afrikaanse Dwergmuis

Afrikaanse Dwergmuizen zijn sociale dieren, de hele groep bemoeit zich met de opvoeding van de jongen. De ouders zorgen voor de jongen totdat ze vanaf de 18e dag zelfstandig beginnen te worden.

Het vrouwtje is om de 4 - 9 dagen willig (bronstig) en paringsbereid. Dit duurt ongeveer 12 - 24 uur. Als op deze dagen een succesvolle paring heeft plaatsgevonden dan worden de jongen na ongeveer 24 dagen geboren.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij een mannetje is deze afstand groter dan bij het vrouwtje. 

Geslachtsrijp: vrouwtjes na 4 - 5 weken
Fok rijp: vrouwtjes 12 weken
Worpaantal: 3-4 per jaar
Worpgrootte: 2 - 14
Draagtijd: 21 dagen
Geboortegewicht: 1,5 - 2 g, nestblijvers
Speentijd: vanaf week 3

muizen en kleurmuizen of muisjes benodigdheden en toebehoren
uw knaagdier en konijn verdient beslist een echte specialist

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »