Russische Dwerghamster Informatie

russische dwerghamster informatieDe Russische Dwerghamster (Phodopus Sungorus) komt van nature uit Oost-Kazakstan en het zuidwesten van Siberië. De Russische Dwerghamster wordt ook wel Siberische Dwerghamster genoemd of Dzjoengaarse Dwerghamster.

Kop-romplengte: tot 13 cm
Lichaamsgewicht: tussen de 45 en 65 gram afhankelijk van de lichaamslengte
Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar

Russisch Dwerghamsters zijn schemer actief, dat wil zeggen dat ze in de avond en de vroege ochtend het het meest actief zijn. De dieren slapen echter cyclisch, dat wil zeggen een paar uurtjes slapen wordt afgewisseld met een paar uur wakker zijn, hierdoor zijn deze dwerghamsters ook regelmatig overdag wakker.

Hoe maag je een Russische Dwerghamster tam?

Lees je altijd goed in voordat je besluit een Russische Dwerghamster te nemen. Het zijn hele leuke huisdieren die regelmatig wakker zijn, waardoor ze overdag ook te zien zijn. Dit kan vooral leuk zijn voor kinderen. Hoewel de Russische Dwerghamster er heel knuffelig uitziet, houdt hij niet altijd van knuffelen en opgepakt worden vind hij zeker in het begin heel eng. Omdat de dieren geen diepte zien kunnen zo van je hand afrennen als ze schrikken, het is dus belangrijk als kinderen de dieren hanteren dat er altijd een ouder aanwezig is die kan helpen en ondersteunen.

Een nieuwe bewoner moet met name de eerste tijd rustig benaderd worden. Het dier moet eerst vertrouwd raken met zijn eigen verblijf, zich er veilig in voelen alvorens deze op mensen durft af te stappen. Natuurlijk zitten er ook durfals tussen die meteen op je aflopen en en sociaal zijn, maar de meeste hamsters zijn toch wel een beetje schuw de eerste tijd. Geef het dier de tijd en probeer rustig contact te maken door tegen de hamster te praten. Wat lekkers uit de hand geven werkt vaak ook goed om het vertrouwen van de dieren te winnen. 

Tip! Russische Dwerghamsters zijn dol op gedroogde meelwormen

Hoe ziet de huisvesting van de Russische Dwerghamster eruit?

Russische Dwerghamsters hebben een ruim verblijf nodig van minimaal 80 x 40 cm (LICG). Een goed verblijf geeft de dieren de mogelijkheid om te graven. In het wild bouwen Russische Dwerghamsters prachtige gangenstelsels en dat willen ze in gevangenschap ook graag blijven doen. Een burcht in het wild ligt op een diepte van minimaal 1 a 2 meter en is ongeveer 1 meter lang. De diepte van de burcht hangt af van de omgevingstemperatuur. Als de temperatuur stijgt, dan gaat de dwerghamster dieper onder de grond graven om de koele aarde te bereiken, een soort natuurlijke airconditioning.

Hamsterscaping is daarom erg leuk voor Russische Dwerghamsters.

Bij ons thuis vertaald zich dit in een ruim verblijf met graafmogelijkheden! Hierbij is een terrarium ede beste keus dankzij het gesloten karakter. Wel is het belangrijk dat een terrarium een goede ventilatie mogelijk maakt, dus bij voorkeur twee roosters heeft (boven en onder). Dit is met name in de zomer belangrijk als de temperaturen oplopen tot boven de 25°C.

Russische Dwerghamsters kunnen slecht tegen hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, daarom wordt een temperatuur tussen de 20 - 24°C aangeraden en een luchtvochtigheid onder de 70%. Voor het meten van deze waarden kun je een hygrometer gebruiken.

Wat is een goed huisje voor een Russische Dwerghamster?

Russische Dwerghamsters hebben geluk! want bijna alle huisjes die voor hamsters gemaakt worden hebben een goed formaat voor deze dwerghamstersoort. Russische Dwerghamsters zijn prooidieren en houden er niet van om open en bloot door het verblijf te lopen, als ze af en toe een schuilhuisje tegenkomen voelen ze zich al een stuk veiliger. Ons advies is daarom om in ieder geval twee huisjes voor de hamster te hebben. Een huisje waar de dwerghamster in kan slapen en nog eentje waar hij in kan schuilen. In ieder geval één van de twee huisjes moet groter zijn zodat de dwerghamster zijn voedselvoorraden er ook kwijt kan. Het kunnen wegleggen van de voedselvoorraden kan voor stress bij de dieren zorgen.

Russische Dwerghamster

Wat is een goed looprad voor een Russische Dwerghamster?

Het hamster looprad is een zeer belangrijk onderdeel van de inrichting van het dwerghamsterverblijf. Russische Dwerghamsters zijn actieve dieren die graag rennen, vaak 's nachts. Dit komt doordat ze van nature in de nachtelijke uren veel rennen in de zoektocht naar voeding. Dit zit dus als het ware in hun DNA. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat hamsters vrolijk worden van het rennen in een looprad, de spijsvertering wordt bevorderd en de dieren in het algemeen in een goede conditie blijven.

Een looprad voor een Russische Dwerghamster moet een diameter hebben van minimaal 20 cm en bestaan uit een dicht loopvlak.

Wat is goede bodembedekking voor de Russische Dwerghamster?

Het is belangrijk dat de bodembedekking voor Dwerghamsters graafbaar is, dat wil zeggen dat ze er gangetjes en holletjes in kunnen maken, die bij voorkeur blijven staan. Dit kan bereikt worden door bodembedekking te kiezen die op zich al graafbaar is of bodembedekkers met elkaar mixen waardoor deze graafbaar zijn. Een voorbeeld van een graafbare bodembedekking is bijvoorbeeld de Humus en het Holenzand, maar ook Katoen & Katoen. Een leuke mix is bijvoorbeeld de mix van Katoen & Hennepvezel, Katoen & Houtvezel of een mix van Houtvezel, Hennepvezel en Hooi. Bodembedekkers als Back 2 Nature zijn niet geschikt want daar kunnen de dieren niet in graven. Een ideale hoogte van de bodembedekking om in te graven ligt rond de 20 cm.

Wat is een goede zandbad voor Russische Dwerghamster?

Russische Dwerghamsters vinden het prettig om af en toe een zandbad te nemen. Zand werkt ontvettend en daardoor ook verkoelend. Doordat zand ontvettend is werkt het dus ook uitdrogend. Dieren met huidproblemen mogen daarom geen zandbad krijgen. Als de huid door het zand te veel uitdroogt kan het gaan jeuken, waardoor de dieren nog meer gaan badderen. Het is dus belangrijk om het badder gedrag van de hamsters in de gaten te houden en het zandbakje te verwijderen bij signalen van huidproblemen (rode plekken, kale plekken, korstjes, wondjes).

Wat is Winterverlamming bij Russische Dwerghamsters?

Als de omgevingstemperatuur voor lange tijd onder de 17°C is, kunnen deze dwerghamsters in een winterverlamming gaan. Dit is anders dan een winterslaap, namelijk korter. De dieren worden elke dag even wakker waarna ze weer in de verlamming gaan. Het komt alleen bij Russische Dwerghamsters voor. Het is heel belangrijk dit goed te herkennen, omdat vaak wordt gedacht dat de dieren zijn overleden met alle gevolgen van dien. Een Russische Dwerghamster die in winterverlamming is voelt koud en soms zelfs een beetje stijf aan. Neem het dier in je handen en laat het in je handen opwarmen en wakker worden.

De winterverlamming wordt enerzijds getriggerd door een temperatuurdaling, maar anderzijds kan voedselschaarste ook meespelen. Als de dieren ondervoed zijn en het is iets kouder, maar warmer dan 17°C dan kunnen ze ook in winterslaap gaan. Ook de lengte van de dag speelt hier mee. Als het bij de hamsters ook om 17 uur donker begint te worden dan kan het lichaam een signaal  krijgen dat de winter is begonnen.

Zijn Russische Dwerghamsters nestbouwers?

Russische Dwerghamsters zijn echte nestbouwers, ze hebben altijd nestmateriaal nodig zodat ze hun holletje ermee kunnen bekleden. Het maken van een nest behoort dus tot het natuurlijke gedrag van een dwerghamster. Geef hem daarom altijd 15-25 gram nestmateriaal.

Nestmateriaal moet lekker zacht zijn, vocht absorberen en breekbare vezels hebben zodat de dieren er niet in verstrikt kunnen raken. Materialen als katoen, hennep, wc papier en hooi zijn ideaal.

Wat is goede voeding voor Russische Dwerghamster?

Russische Dwerghamsters zijn granivoren (zaadeters). De voeding van Russische Dwerghamsters bestaat voornamelijk uit zaden en een klein beetje plantaardige voeding in de vorm van kruiden, maar ook dierlijke eiwitten. De dwerghamsters vangen in het wild kleine insecten daarom is het goed als hun voeding ook dierlijke eiwitten bevat.

Russische Dwerghamsters vervoeren hun hamstervoer in hun wangzakken. Wat je ziet is dat de hamster zijn voer in zijn wangzakken propt en er snel mee naar zijn huisje of voorraadkamertje toe gaat. Het vervoeren van voer in de wangzakken wordt ook wel "Hamsteren" genoemd. Dankzij de wangzakspier wordt het voer in de wangzak vastgehouden en kan de hamster het veilig en snel vervoeren.

Tandformule: 1013/1013 (Verhouding snijtanden bovenaan - onderaan = 1 : 2-3) Snijtanden blijven groeien
Kiezen blijven niet groeien: De grote wangzakken die tot de schouderbladen doorlopen, zijn een buigzame uitstulping van het wangslijmvlies
Maag: bestaat uit twee kamers: de voor- en kliermaag
Kleine blindedarm: met beperkt vermogen om ruwe vezels te verwerken. Eiwitrijke blindedarmkeutels worden enkel bij voedseltekort opgegeten

Het percentage aan ruwe vezels in de voeding moet maximaal 10% zijn voor een optimale verteerbaarheid en opneembaarheid van de voeding.

Wat is goed Knaagmateriaal voor Russische Dwerghamsters?

Russische Dwerghamsters hebben een natuurlijke behoefte om te knagen. Dit komt doordat dwerghamsters knaagdieren zijn en doorgroeiende snijtanden hebben. Het is dus noodzakelijk dat ze ergens op kunnen knagen om de tanden te slijten. Als dwerghamsters te weinig mogelijkheden hebben tot het slijten van de tanden kunnen de tanden te lang worden of scheef gaan groeien met alle gevolgen van dien.

Knaaghout wordt door knaagdieren gebruikt om hun tanden te slijten. Omdat de tanden van knaagdieren altijd doorgroeien moeten deze regelmatig wat te knagen hebben zodat ze niet te lang worden en scheef gaan groeien.

Sommige Russische Dwerghamsters knagen heel actief aan knaaghout en andere helemaal niet. Het is enerzijds een kwestie van smaak, maar anderzijds een kwestie van behoefte. Als een dwerghamster geen knaagbehoefte heeft omdat de tanden goed op lengte blijven door het voer, hooi of andere knabbels, dan zal hij minder aan knaaghout gaan knagen. Het is wel goed om altijd natuurlijk knaaghout aan te bieden zodat de dieren altijd kunnen knagen als ze knaagbehoefte hebben.

Hoe herken je Tandproblemen bij Russische Dwerghamsters?

Als je merkt dat je hamster heel enthousiast het eten wil aanpakken, maar het vervolgens niet opeet, dan kan er iets aan de hand zijn met de tandjes. Ook kwijlen kan wijzen op tandproblemen. Bij het vermoeden dat er tandproblemen zijn kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.

Hoe is de voortplanting van de Russische Dwerghamster?

Russische Dwerghamsters zijn semi-solitair (leven in koppels in het wild). Zodra er jongen geboren zijn verzorgen de ouders de jongen samen totdat ze oud genoeg zijn om het nest te verlaten. 

Het vrouwtje is om de 4 dagen willig (bronstig) en paringsbereid. Dit duurt ongeveer 12 uur. Als op deze dagen een succesvolle paring heeft plaatsgevonden dan worden de jongen na ongeveer 19 dagen geboren.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij een mannetje is deze afstand groter dan bij het vrouwtje.

Geslachtsrijp: vanaf 4 weken
Fok rijp: vrouwtjes vanaf 12 weken
Worpaantal: 3-4 per jaar
Worpgrootte: gemiddeld 7 (max. 10) kleintjes per worp
Draagtijd: 19-21 dagen
Geboortegewicht: 1-2 g, nestblijvers
Speentijd: vanaf week 3

Gezondheid van de Russische Dwerghamster

Russische Dwerghamsters zijn in het algemeen vrij gezonde dieren. De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn tandproblemen, diabetes, Parkinson (trillen) en oogproblemen. In verband met de tandproblemen adviseren regelmatig deze te controleren om eventuele tandproblemen tijdig te ontdekken.

Om diabetes te voorkomen is het belangrijk dat de Russische Dwerghamster zuiver gefokt is en niet hybride (kruising met de Campbelli), daarnaast heeft de kleur Mandarijn de grootste kans om diabetes te ontwikkelen, dus deze moet goed gefokt zijn. Dieren die reeds aanleg hebben om diabetes te ontwikkelen (genetisch, bepaalde foklijnen) kunnen beter geen zoete snacks krijgen. 

Parkinsons oftewel het trillen bij dwerghamsters zien we met name terug bij de zwart gerelateerde kleuren zoals: Zwart, Russisch Blauw, Merle Zwart, Pearl Zwart, Merle Russisch Blauw, Pearl Russisch Blauw.

Het is niet nodig de dieren preventief te behandelen met anti-parasiet. Extra vitamines geven hoeft niet bij een volledige hamstervoeding.

Bij de volgende symptomen is het verstandig om een dierenarts te raadplegen

Tandproblemen

Kwijlen, vochtige neus en ogen, uitstekende tanden, niet eten, vermageren, eten van vreemde materialen die zachter zijn dan de voeding.

Huid

Kalen plekken, veel krabben, korstjes, wondjes, bobbels en knobbels

Overige

Nat en vies kontje, heel veel drinken, omvallen, lusteloos, andere vorm en kleur van de keuteltjes

hamster en dwerghamster
uw knaagdier en konijn verdient beslist een echte specialist

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »