Geschikte kooien voor Gerbils

6
Bestel uw Gerbil kooi eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel® De Gerbil Webshop voor uw Gerbil! Uw Gerbil is een echte knager! Daarom is het belangrijk dat de kooi 100% knaagvast is. Daarnaast hebben deze actieve dieren veel ruimte nodig om te graven,
Lees meer
Sorteren op:

Gerbilkooien en Terrariums bestel je eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel® De Gerbil Webshop voor uw Gerbil!

De Gerbil is een echte knager en een gronddier! Daarom is het belangrijk dat de kooi 100% knaagvast is en niet te hoog. Daarnaast zijn het sociale groepsdieren en hebben ze veel ruimte nodig om te graven, springen en spelen. De Gerbilkooi dient daarom geschikt te zijn voor minimaal twee Gerbils en een afmeting te hebben van minimaal 100 x 50 cm. Het Gerbilverblijf hoeft dus niet hoog te zijn, maar moet vooral een ruim oppervlak hebben. Bij DRD Gerbil Webshop hebben wij daar rekening mee gehouden, zodat u zorgeloos een geschikte Gerbil kooi kunt kiezen!

Gerbils zijn van nature geen goede klimmers zoals Muizen of Ratten. Ze hebben minder behendige pootjes en zijn beter aangepast aan graven en rennen op de grond. In het wild leven Gerbils op de grond, ze klimmen niet, maar graven de meest complexe tunnelsystemen onder de grond, wat ook hun belangrijkste manier van bewegen is.

Wat is een goede Gerbilkooi of Terrarium?

Gerbils zijn echte knagers! Hun verblijf moet dus knaagproof zijn, anders knagen ze zich zo de vrijheid in! Daarnaast zijn Gerbils bijzonder goede klimmers en springers, het verblijf moet dus goed afgesloten zijn. Een aquarium is helemaal goed, maar er moet wel een knaagvast deksel op.

Het Belang van Luchtcirculatie in Terrariums

De luchtcirculatie in terrariums is van vitaal belang voor het welzijn van kleine knaagdieren. Het beïnvloedt de luchtkwaliteit, vochtigheid, temperatuur en helpt bij het minimaliseren van geuren. Het is niet alleen van belang voor het comfort van de dieren, maar het speelt ook een cruciale rol bij het voorkomen van gezondheidsproblemen. Een goede luchtcirculatie kan je helpen bij het verminderen van het risico op luchtweginfecties en het voorkomen van parasieten, zoals mijten en luizen.

Hoe het Luchtcirculatiesysteem Werkt

Het Black Scape terrarium is ontworpen met het oog op een optimale luchtcirculatie. Hier is een gedetailleerde uitleg van hoe dit systeem in de praktijk werkt:

  1. Luchtrooster aan de Bovenkant

Een opvallend kenmerk van onze terrariums is het luchtrooster dat zich over de volledige lengte van de bovenkant uitstrekt. Dit rooster fungeert als de uitlaat voor warme lucht in het terrarium. Warme lucht heeft de neiging om op te stijgen, en dit rooster biedt een uitweg voor die warme lucht. Het zorgt ervoor dat de opgewarmde lucht kan ontsnappen, waardoor het klimaat in het terrarium niet te warm wordt.

  1. Beschermd Rooster aan de Voorzijde

Aan de voorkant van het terrarium bevindt zich een ander rooster dat ook de volledige lengte beslaat. Dit rooster fungeert als het inlaatpunt voor frisse lucht van buiten het terrarium. Wat hierbij essentieel is, is dat dit rooster is beschermd met een knaagbestendig profiel, waardoor je huisdieren het niet kunnen beschadigen.

  1. Natuurlijke Convectie

Het ventilatiesysteem maakt gebruik van het principe van natuurlijke convectie. Dit betekent dat warme lucht opstijgt terwijl koude lucht daalt. Dit fenomeen staat bekend als thermosifon. De warme lucht in het terrarium stijgt op naar het bovenste rooster aan de bovenzijde van het terrarium.

  1. Luchtcirculatie

Dankzij dit natuurlijke thermosifon-circulatieprincipe ontstaat er voortdurende luchtcirculatie. Dit betekent dat de warme, gebruikte lucht in het terrarium via het bovenste rooster wordt afgevoerd, terwijl frisse lucht van buiten naar binnen wordt getrokken via het lage, knaagbestendige rooster aan de voorzijde. Hierdoor wordt een voortdurende uitwisseling van lucht gecreëerd, waardoor frisse lucht het terrarium binnenkomt en gebruikte lucht wordt afgevoerd.

De Voordelen van Ons Ventilatiesysteem

Ons ventilatiesysteem biedt tal van voordelen, niet alleen voor de bewoners van het terrarium, maar ook voor jezelf:

  • Gezonde Luchtkwaliteit: De constante luchtcirculatie zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit in het terrarium, wat het risico op luchtweginfecties aanzienlijk vermindert.

  • Minimaliseren van Geuren: Het voorkomt dat geuren zich ophopen, waardoor het binnenmilieu fris en aangenaam blijft.

  • Voorkomen van Parasieten: Dankzij de effectieve luchtcirculatie wordt de luchtvochtigheid verlaagd, wat de kans op ongedierte zoals parasieten, mijten, luizen en dergelijke aanzienlijk verkleint. Deze plaagdieren gedijen namelijk in een vochtige omgeving.

  • Temperatuurregeling: Het ventilatiesysteem helpt ook bij het reguleren van de temperatuur in het terrarium, waardoor oververhitting wordt voorkomen.

Enkel Bovenrooster versus Dubbel Boven- en Onderrooster

Een vraag die vaak opkomt, is of een enkel bovenrooster dat de hele bovenzijde bestrijkt beter is dan een systeem met twee roosters, namelijk zowel een boven- als een onderrooster. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen.

Een enkel bovenrooster kan een maximale luchtcirculatie bieden, maar dit gaat vaak gepaard met minder zuigkracht. Dit komt doordat luchtcirculatie in een gesloten ruimte wordt aangedreven door natuurlijke convectie, waarbij warme lucht stijgt en koude lucht daalt. In het geval van een enkel bovenrooster kan de luchtcirculatie niet voldoende gestimuleerd worden.

Een systeem met twee roosters, namelijk een boven- en onderrooster, zorgt voor een meer gecontroleerde en efficiënte luchtcirculatie. De luchtcirculatie wordt gestimuleerd door de natuurlijke beweging van warme en koude lucht, waarbij de onderste opening zorgt voor de inlaat van koele lucht en het bovenste rooster de warme lucht afvoert.

De keuze tussen deze systemen hangt af van je specifieke behoeften en prioriteiten. Als je prioriteit ligt bij maximale luchtcirculatie en je voldoende bescherming biedt tegen ontsnapping of knagen, kan een enkel bovenrooster voordelen bieden. Als veiligheid en controle over de luchtcirculatie een grotere rol spelen, kan een systeem met twee roosters de voorkeur hebben.

Is een Traliekooi geschikt voor Gerbils? 

Nee een traliekooi is niet geschikt als Gerbilverblijf. Gerbils zijn gronddieren en echte gravers die graag tunnels graven. Hoewel ze beste goed springen en klimmen hoeft de kooi niet de hoogte in te gaan. De voorkeur gaat uit naar een diepe onderbak zodat de Gerbils kunnen graven.

Is een combinatie van Tralies met Glas geschikt als Gerbilverblijf?

Ja wij zijn van mening dat dit zeker een goede combinatie is. Voorwaarde is wel dat de onderbak ruimte geeft aan veel bodembedekking minimaal 30 cm, zodat de Gerbils lekker kunnen graven. Het grote voordeel van een traliedeel is de ventilatie. Gerbils zijn woestijndieren die een lagere luchtvochtigheid gewend zijn. Het is dus zeer belangrijk dat het verblijf en goede ventilatie heeft om een te hoge luchtvochtigheid te voorkomen en daarmee de kans op huidschimmel te voorkomen.

Wat is het beste Gerbilverblijf?

Het allerbeste Gerbilverblijf is een terrarium met hoge onderbak waar voldoende bodembedekking in past om te graven. Een terrarium is knaagvast en goed afgesloten. Het is echter wel weer heel belangrijk dat het terrarium beschikt over een goede ventilatie zodat de luchtvochtigheid niet te ver kan oplopen. Gerbils zijn woestijndieren die niet tegen een te hoge luchtvochtigheid kunnen. Als de luchtvochtigheid te ver oploopt door een gebrek aan, of te weinig roosters dan kunnen Gerbils huidschimmel ontwikkelen of problemen met de luchtwegen krijgen. De luchtvochtigheid kan gemeten worden met een hygrometer.

gerbil webshop voor gerbil producten
uw gerbil verdient beslist een echte gerbil specialist
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »