Basisinrichting voor de Gerbil

De meeste gerbilsoorten zijn sociaal levend, behalve de dikstaartgerbil deze leeft solitair. In ons advies voor een basisinrichting letten we vooral op het kunnen vertonen van natuurlijk gedrag bij de dieren.

De meeste gerbilsoorten zijn sociaal levend, behalve de dikstaartgerbil deze leeft solitair. In ons advies voor een basisinrichting letten we vooral op het kunnen vertonen van natuurlijk gedrag bij de dieren. Gerbils zijn echte gravers en dat moet natuurlijk weer terugkomen in hun verblijf in de vorm van een dik pak bodembedekking waar ze lekker in kunnen graven.

Gerbils zijn trouwens geweldige dieren als het gaat om de verzorging, omdat het woestijndieren zijn plassen ze heel weinig en ruik je ze bijna niet. 

Gerbilkooi

We hebben gekozen voor een ruim terrarium met hoog opstaande rand waardoor het mogelijk is deze goed te vullen met een dik pak bodembedekking, zodat de gerbils kunnen graven. We hebben bewust gekozen voor een terrarium met schuifdeuren aan de voorzijde zodat de dieren vanaf de voorkant benaderd kunnen worden. Dit is heel belangrijk omdat gerbils prooidieren zijn die het eng vinden om van bovenaf benaderd te worden. Dit zal ook erg meehelpen met het tam maken van de dieren als ze van voren benaderd worden.

De minimale maten voor een gerbilverblijf zijn 100 x 50 cm. Voor elk extra dier moet 20% - 25% extra grondoppervlak gerekend worden

Bodembedekking

Als bodembedekking hebben we gekozen voor Katoen & Houtvezel plus een pak Hennepvezel. Het is de bedoeling deze twee bodembedekkers met elkaar te vermengen om zo tot een heerlijk graafbaar geheel te komen. Belangrijk in een gerbilverblijf is dat de bodem goed bedekt is als je gerbil op de bodem plast. Het wil weleens gebeuren dat sommige gerbils helemaal naar beneden graven tot aan de bodem van het verblijf en daar hun toilet bedenken, met als gevold dat de plasjes op de bodem blijven liggen in plaats van in de bodembedekking. Door de combinatie van deze twee bodembedekkers wordt dit zo goed als voorkomen.

Voor gerbils is een laag van 30 cm ideaal! 

De hoogte van de bodemlaag van de bodembedekking voor kleine knaagdieren

Slaaphuisje(s)

Ook Gerbils houden van verschillende verstopplekjes, maar het zijn sociale dieren dus ze willen wel minimaal één huisje waar ze samen in kunnen slapen. Het dikke pak bodembedekking geeft genoeg mogelijkheden om je te verstoppen, maar één of twee stabiele huisjes zijn zeer welkom! We hebben voor het basishuis gekozen voor een meerkamer huis van Rodipet. Ja klopt het is een houten huis en hout + Gerbil gaat niet altijd even goed, maar het is echt een ideaal huis voor de dieren. Het kan onder de bodembedekking worden geplaatst of op pootjes bovenin de bodembedekking, de pootjes hebben we hieronder toegevoegd. Daarnaast hebben we nog een leuk schuilhuisje aan de basisinrichting toegevoegd, dit huisje is 100% knaagvast en kan het beste boven het grondoppervlak geplaatst worden als extra schuilplaats.

Nestmateriaal

Gerbils willen ook graag een fijn zacht gekleed nestje. Ze nemen vaak zachte materialen mee in hun huisje en bekleden daarmee hun slaapplekje. Als nestmateriaal hebben we voor de gerbils gekozen voor kapok.

Looprad

Als looprad raden we voor gerbils eigenlijk het aluminium loopradje aan, maar gezien we een basisinrichting maken willen we het niet meteen te duur maken. We beginnen daarom met het loopradje dat we na het aluminium loopradje zouden aanraden en dat is het blanke houten looprad. Ja we horen je denken hout en gerbils gaat niet samen, maar dit loopradje is vrij dik. Mochten de dieren er toch mee aan de slag gaan dan bespaar je op knaagmateriaal en kunnen ze er lang op knagen!.... en rennen. Je moet dan de 29 cm hebben.

Gerbilvoer

Natuurlijk moet je Gerbil ook goed voer hebben! Als basis hebben we gekozen voor het prachtige voer van het merk Little One. Een zeer gevarieerde mengeling die rekening houdt met de gevoeligheid voor overgewicht bij gerbils.

Knaagmateriaal

Als knaagmateriaal hebben we gekozen voor verantwoord knaagmateriaal bestaande uit 100% natuurlijk hazelnoothout dat besprenkelt is met gedroogde groenten en kruiden. De dieren vinden het lekker om eraan te knabbelen en kunnen op deze manier ook hun tandjes lijsten. 

Snack

Een heerlijke verantwoorde snack die ook nog eens bezigheid geeft is het lijnzaad vlas.

Drinkfles

Het zijn de simpelste flesjes, maar ze werken het beste! 

Drinkfleshouder

We houden gerbils voornamelijk in glazen verblijven en het is een drama om een flesje hierin te plaatsen en een bijkomend probleem is dat Gerbils echte knagers zijn die bijna alles kapot knagen. Daarom hebben wij speciale drinkfleshouders ontwikkeld van knaagvast aluminium die je heel eenvoudig met een magneet aan het glas kunt plaatsen.

Zandbak

Voor een goede vacht en huidverzorging hebben gerbils dagelijks een zandbad nodig. Wij hebben daarom gekozen voor een stabiele zandbak waar het zand zoveel mogelijk in blijft! Laat het badderen maar beginnen!

Hieronder staan alle producten die we hierboven hebben omschreven. Je kunt hieronder eenvoudig de producten bestellen die je graag zou willen opnemen in jouw basisinrichting en mocht je nog vragen of hulp nodig hebben dan horen we het graag! 

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »