Voeding voor Gerbils in de Gerbil Webshop!
- Voor 17 uur besteld dezelfde dag verzonden!
- Achteraf betalen!
- 10 JAAR het BESTE voor knager & konijn!
- Voor 17 uur besteld dezelfde dag verzonden!
- Achteraf betalen!
- 10 JAAR het BESTE voor knager & konijn!
Bestel Gerbilvoer eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel® De Gerbil Webshop voor uw Gerbil!
Voor gerbilvoer voor uw Gerbil bent u in onze Gerbil webshop op de juiste plaats! Wilt u uw Gerbil verwennen met gezonde, uitgebalanceerde gerbil voeding? U vindt hier verschillende soorten voer voor een aantrekkelijke prijs. Bestellen gaat eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel!
Wat voor voer is geschikt voor Gerbils?
Gerbils hebben een uitgebalanceerde voeding nodig die is afgestemd op de voedingsbehoefte van de dieren. Omdat Gerbils woestijndieren zijn, hebben ze een karige voeding nodig. In het natuurlijke leefgebied van de Gerbil is voeding en water moeilijk te vinden. Kenmerkend voor de Gerbil is dan ook dat deze in vergelijking met andere knaagdieren weinig drinkt. Ze zijn spaarzaam met eten en drinken. Te veel vet en suikers is het lichaam van de Gerbil niet gewend en daarom horen deze bestanddelen bij voorkeur niet thuis in een goede gerbilvoeding.
Gerbils die nog in de groei zijn eten ongeveer effectief tussen de 5 tot 6 gram droge voeding/dag of 8 tot 10 g voeding/100 g LG. Gerbils drinken ongeveer 4 tot 10 ml water/100 g LG/dag. De totale dagelijkse waterinname (inclusief water in voedsel en metabool water) wordt geschat op 8 tot 13 procent van het lichaamsgewicht.
Een optimaal eiwitpercentage voor gerbils in de groei lijkt 16% te zijn. Een magnesium- of natriumtekort kan bij Gerbils kaalheid en stuiptrekkingen veroorzaken.
Gerbils eten in de natuur zaden, granen, plantendelen en insecten. Omdat gerbils van nature in droge gebieden voorkomen zijn ze erg zuinig met water. Gerbils drinken niet veel en produceren weinig urine. Ze moeten echter wel altijd vers en schoon drinkwater tot hun beschikking hebben. Je hoeft je echter geen zorgen te maken als jouw Gerbils weinig drinken. De voeding van Gerbils mag niet teveel vet en suikers bevatten. Gerbils hebben dierlijke eiwitten nodig. Als aanvulling kan een klein beetje groenvoer worden gegeven. De snijtanden van Gerbils groeien hun hele leven door. Door het openbreken van zaden en het knagen op grotere voerbestanddelen slijten de snijtanden af. De gerbil heeft een kleine blinde darm.
Eiwit: Gerbils hebben behoefte aan dierlijke eiwitten. De voeding moet een eiwitgehalte van 14-15% bevatten. Dit kan aangevuld worden met bijvoorbeeld meelwormen als snack. Dierlijke eiwitten zijn essentieel voor een goede stofwisseling. De waardevolle aminozuren zijn belangrijk voor de cel vernieuwing en diverse stofwisselingsprocessen.
Vetten: De gerbilvoeding mag niet teveel vet bevatten. Een percentage tot 4% vet in de voeding is gewenst. Gerbils krijgen gemakkelijk overgewicht. Daarom is het belangrijk dat is niet meer dan 4% aan vet in de voeding zit.
Vezels: Het gehalte aan vezels in de voeding mag niet hoger zijn dan 7%. Gerbils hebben makkelijk verteerbare energie nodig omdat ze een snelle stofwisseling hebben. Dit wordt vooral gehaald uit zaden. Veel vezels leveren te weinig energie.
Calcium: De calcium: fosfor verhouding moet tussen de 1,1:1 en 1,5-1 liggen.
Hoe werkt de spijsvertering van een Gerbil?
De maag van de Gerbil is eenvoudig en de blindedarm en dikke darm zijn niet bijzonder goed ontwikkeld, hetgeen past bij dieren die in de natuur voornamelijk vezelarm voedsel eten, zoals zaden.
De gerbil is een klein granivoor (zaadetend) zoogdier en behoort tot de orde van de knaagdieren. De dieren eten in het wild naast zaden ook kruiden, grasachtige gewassen, stengels van planten en
wortels en allerlei insecten. Het eiwitgehalte van de verschillende gerbilsoorten verschilt, zo heeft de dikstaartgerbil een hogere behoefte aan dierlijke eiwitten en de Mongoolse Gerbil juist een heel lage behoefte.
Snijtanden: De snijtanden van de gerbil groeien door waardoor de dieren een juiste voeding nodig hebben die helpt de tanden te slijten.
Maag: De maag bestaat uit één kamer en wordt door een slijmhuid in een deel zonder klier en een deel met klier gescheiden.
Kleine Blindedarm: Gerbils hebben een kleine blindedarm. Daardoor kunnen ze ruwe vezels slechts in beperkte mate verwerken. Daarom is voer met een ruw vezelgehalte van minder dan 10% optimaal.
Heeft de Dikstaartgerbil ander voer nodig?
De Dikstaartgerbil moet naast zijn hoofdvoeding ook (gedroogde) insecten krijgen. Dikstaartgerbils zijn namelijk van nature insecteneters. Dit is ook goed te zien aan de spitse snuit. Gerbilvoer is een zeer goede basis voor de Dikstaartgerbil, maar deze moet dagelijks (gedroogde) meelwormen, krekels, kevers, en andere insecten krijgen. Om te voldoen aan deze voedingsbehoefte hebben wij ook verschillende insectenmixen voor de dieren.
Wist je dat?
Dikstaartgerbils van nature meer insecten eten? Geef dikstaartgerbils daarom af en toe extra (gedroogde) insecten.
Waar verstop de Gerbil zijn voer?
De Mongoolse gerbil leeft in steppengebied, half woestijnen en woestijnen in het zuidoosten van Mongolië alsook in het aangrenzende Rusland en in China. Hij verblijft graag in velden en weiland. Daar graaft hij ondergrondse tunnels en maakt hij nesten en voorraadkamers. Gerbils hebben hun eigen nutritionele behoeften.