Roborovski Dwerghamster Informatie

roborovski dwerghamster informatieDe Roborovski Dwerghamster wordt ook wel de woestijndwerghamster genoemd. Dat komt doordat hij inderdaad van nature in de (half)woestijnen van Rusland, China, Mantsjoerije en Mongolië leeft. De Roborovski is ook de kleinste en de snelste dwerghamstersoort.

Kop-romplengte: tot 7 cm
Lichaamsgewicht: tussen de 25 en 40 gram afhankelijk van de lichaamslengte
Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar

Roborovski Dwerghamsters zijn schemer actief, dat wil zeggen dat ze in de avond en de vroege ochtend het het meest actief zijn. De dieren slapen echter cyclisch, dat wil zeggen een paar uurtjes slapen wordt afgewisseld met een paar uur wakker zijn, hierdoor zijn deze dwerghamsters ook regelmatig overdag wakker.

Tam en vertrouwd maken met de Roborovski Dwerghamster

Lees je altijd goed in voordat je besluit één of twee Roborovski Dwerghamsters te nemen. Het zijn hele leuke huisdieren die regelmatig wakker zijn, waardoor ze overdag ook te zien zijn. Dit kan vooral leuk zijn voor kinderen. Hoewel de Roborovski Dwerghamster er heel knuffelig uitziet, houdt hij niet altijd van knuffelen en opgepakt worden vind hij zeker in het begin heel eng. Roborovski Dwerghamsters zijn erg snel, hierdoor zijn ze soms lastig te hanteren, met name voor kinderen. Omdat de dieren ook geen diepte zien kunnen zo van je hand afrennen als ze schrikken, het is dus belangrijk als kinderen de dieren hanteren dat er altijd een ouder aanwezig is die kan helpen en ondersteunen.

Een nieuwe bewoner moet met name de eerste tijd rustig benaderd worden. Het dier moet eerst vertrouwd raken met zijn eigen verblijf, zich er veilig in voelen alvorens deze op mensen durft af te stappen. Natuurlijk zitten er ook durfallen tussen die meteen op je aflopen en sociaal zijn, maar de meeste hamsters zijn toch wel een beetje schuw de eerste tijd. Geef het dier de tijd en probeer rustig contact te maken door tegen de Dwerghamster(s) te praten. Wat lekkers uit de hand geven werkt vaak ook goed om het vertrouwen van de dieren te winnen. 

Tip! Roborovski Dwerghamsters zijn dol op gedroogde vlokreeftjes

Huisvesting van de Roborovski Dwerghamster

Roborovski Dwerghamsters zijn sociale dieren die samen gehouden kunnen worden. De beste combinatie is man/vrouw, maar dan zullen er jongen geboren worden. Twee mannetjes of twee vrouwtjes kunnen ook samen gehouden worden, maar laat je hierover zeer goed voorlichten omdat de dieren ook zomaar ruzie kunnen krijgen. Het is dus niet gezegd dat het samenhouden van twee Roborovski Dwerghamsters altijd goed gaat.

Roborovski Dwerghamsters hebben een ruim verblijf nodig van minimaal 80 x 40 cm (LICG). Een goed verblijf geeft de dieren de mogelijkheid hun natuurlijke gedrag te vertonen. In het wild bouwen Roborovski Dwerghamsters prachtige gangenstelsels en dat willen ze in gevangenschap ook graag blijven doen. De Roborovski heeft een zeer eenvoudig gangenstelsel, het is eigenlijk een rechte tunnel met aan het einde een nestkamer. De bekleding van het nest bestaat voornamelijk uit kameel wol. De burcht in het wild ligt op een diepte van ongeveer 1 meter en is tussen de 50 - 100 cm lang. De diepte van de burcht hangt af van de omgevingstemperatuur. Als de temperatuur stijgt, dan gaat de dwerghamster dieper onder de grond graven om de koele aarde te bereiken, een soort natuurlijke airconditioning.

Hamsterscaping is daarom erg leuk voor Roborovski Dwerghamsters.

Bij ons thuis vertaalt zich dit in een ruim verblijf met graafmogelijkheden en een zanddeel van minimaal 1/3 van het verblijf. Hierbij is een terrarium de beste keus dankzij het gesloten karakter. Wel is het belangrijk dat een terrarium een goede ventilatie mogelijk maakt, dus bij voorkeur twee roosters heeft (boven en onder). Dit is met name in de zomer belangrijk als de temperaturen oplopen tot boven de 25°C.

Een zanddeel is belangrijk voor de dieren omdat het woestijnbewoners zijn, is dat natuurlijk de natuurlijke omgeving van de dieren. Hiervoor kan chinchillazand gebruikt worden. Het nadeel van Chinchillazand is dat er geen holletjes in gemaakt kunnen worden, de dwerghamsters hebben dus ook een deel nodig waar ze lekker kunnen graven in normale bodembedekking. 

Roborovski Dwerghamsters kunnen slecht tegen hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Het zijn van nature woestijnbewoners waardoor ze niet gewend zijn aan een hoge luchtvochtigheid. Een optimale luchtvochtigheid voor deze dieren ligt gemiddeld rond de 55%. Een temperatuur tussen de 20 - 24°C wordt aangeraden en een luchtvochtigheid onder de 70%. Voor het meten van deze waarden kun je een hygrometer gebruiken.

Huisje voor een Roborovski Dwerghamster

Roborovski Dwerghamsters hebben geluk! want bijna alle huisjes die voor hamsters gemaakt worden hebben een goed formaat voor deze dwerghamstersoort. Roborovski Dwerghamsters zijn prooidieren en houden er niet van om open en bloot door het verblijf te lopen, als ze af en toe een schuilhuisje tegenkomen voelen ze zich al een stuk veiliger. Ons advies is daarom om in ieder geval twee huisjes voor de hamster te hebben. Een huisje waar de dwerghamster in kan slapen en nog eentje waar hij in kan schuilen. Tenminste één van de twee huisjes moet groter zijn zodat de dwerghamster zijn voedselvoorraden er ook kwijt kan. Het niet kunnen wegleggen van de voedselvoorraden kan voor stress bij de dieren zorgen.

Looprad voor een Roborovski Dwerghamster

Het hamster looprad is een zeer belangrijk onderdeel van de inrichting van het dwerghamsterverblijf. Roborovski Dwerghamsters zijn actieve dieren die graag rennen, vaak 's nachts. Dit komt doordat ze van nature 's nachts veel rennen in de zoektocht naar voeding. Dit zit dus als het ware in hun DNA. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat hamsters vrolijk worden van het rennen in een looprad, dat de spijsvertering hierdoor wordt bevorderd en de dieren door het rennen in het algemeen in een goede conditie blijven.

Een looprad voor een Roborovski Dwerghamster moet een diameter hebben van minimaal 20 cm en bestaan uit een dicht loopvlak.

Het is verstandig om meerdere loopradjes te plaatsen naarmate de groep groter wordt om te voorkomen dat de dieren ruzie gaan maken om het looprad. 

Bodembedekking voor de Roborovski Dwerghamster

Voor de Roborovski Dwerghamsters is een zanddeel belangrijk, daarnaast is het belangrijk dat de bodembedekking voor Dwerghamsters graafbaar is, dat wil zeggen dat ze er gangetjes en holletjes in kunnen maken, die bij voorkeur blijven staan. Dit kan bereikt worden door bodembedekking te kiezen die op zich al graafbaar is of door bodembedekkers met elkaar mixen waardoor deze graafbaar worden. Voorbeelden van graafbare bodembedekking zijn bijvoorbeeld de Humus en het Holenzand, maar ook Katoen & Katoen. Een leuke mix is bijvoorbeeld de mix van Katoen & HennepvezelKatoen & Houtvezel of een mix van Houtvezel, Hennepvezel en Hooi. Bodembedekkers als Back 2 Nature zijn niet geschikt want daar kunnen de dieren niet in graven. De ideale hoogte van het graafdeel ligt tussen de 15 en 20 cm.

Zandbad voor Roborovski Dwerghamsters

Roborovski Dwerghamsters vinden het prettig om regelmatig een zandbad te nemen. De ideale verdeling van het verblijf voor een Roborovski Dwerghamster is 1/3 zand en de rest een graafbare bodembedekking. Zand werkt ontvettend en daardoor ook verkoelend. Doordat zand ontvettend is werkt het dus ook uitdrogend. Dieren met huidproblemen mogen daarom geen zandbad krijgen. Als de huid door het zand te veel uitdroogt kan het gaan jeuken, waardoor de dieren nog meer gaan badderen. Het is dus belangrijk om het baddergedrag van de Dwerghamsters in de gaten te houden en het zandbakje te verwijderen bij signalen van huidproblemen (rode plekken, kale plekken, korstjes, wondjes).

Roborovski Dwerghamsters zijn nestbouwers

Roborovski Dwerghamsters zijn echte nestbouwers, ze hebben altijd nestmateriaal nodig zodat ze hun holletje ermee kunnen bekleden. Het maken van een nest behoort dus tot het natuurlijke gedrag van een dwerghamster. Geef hem daarom altijd 15-25 gram nestmateriaal. In het wild verzamelen Roborovski Dwerghamsters kameelvacht om hun nestje mee te bekleden.

Nestmateriaal moet lekker zacht zijn, vocht absorberen en breekbare vezels hebben zodat de dieren er niet in verstrikt kunnen raken. Materialen als katoen, hennep, wc papier en hooi zijn ideaal.

Roborovski Dwerghamster voeding

Roborovski Dwerghamsters zijn granivoren (zaadeters). De voeding van Rovorovski Dwerghamsters bestaat voornamelijk uit zaden en een klein beetje plantaardige voeding in de vorm van kruiden, maar ook dierlijke eiwitten. Roborovski Dwerghamsters vangen in het wild kleine insecten daarom is het goed als hun voeding ook een klein beetje dierlijke eiwitten bevat.

Van alle Dwerghamstersoorten heeft de Roborovski Dwerghamster de kleinste behoefte aan dierlijke eiwitten. Ze eten echt minder dierlijk eiwit in vergelijking met de Russische Dwerghamster bijvoorbeeld.

Roborovski Dwerghamsters vervoeren hun hamstervoer in hun wangzakken. Wat je ziet is dat de Dwerghamster zijn voer in zijn wangzakken propt en er snel mee naar zijn huisje of voorraadkamertje toe gaat. Het vervoeren van voer in de wangzakken wordt ook wel "Hamsteren" genoemd. Dankzij de wangzakspier wordt het voer in de wangzak vastgehouden en kan de hamster het veilig en snel vervoeren.

Tandformule: 1013/1013 (Verhouding snijtanden bovenaan - onderaan = 1 : 2-3) Snijtanden blijven groeien
Kiezen blijven niet groeien: De grote wangzakken die tot de schouderbladen doorlopen, zijn een buigzame uitstulping van het wangslijmvlies
Maag: bestaat uit twee kamers: de voor- en kliermaag
Kleine blindedarm: met beperkt vermogen om ruwe vezels te verwerken. Eiwitrijke blindedarmkeutels worden enkel bij voedseltekort opgegeten

Het percentage aan ruwe vezels in de voeding moet maximaal 10% zijn voor een optimale verteerbaarheid en opneembaarheid van de voeding.

Knaagmateriaal voor Roborovski Dwerghamsters

Roborovski Dwerghamsters hebben een natuurlijke behoefte om te knagen. Dit komt doordat Dwerghamsters Knaagdieren zijn en doorgroeiende snijtanden hebben. Het is dus noodzakelijk dat ze ergens op kunnen knagen om de tanden te slijten. Als Dwerghamsters te weinig mogelijkheden hebben tot het slijten van de tanden kunnen de tanden te lang worden of scheef gaan groeien met alle gevolgen van dien.

Knaaghout wordt door knaagdieren gebruikt om hun tanden te slijten. Omdat de tanden van knaagdieren altijd doorgroeien moeten deze regelmatig wat te knagen hebben zodat ze niet te lang worden en scheef gaan groeien.

Sommige Roborovski Dwerghamsters knagen heel actief aan knaaghout en andere helemaal niet. Het is enerzijds een kwestie van smaak, maar anderzijds een kwestie van behoefte. Als een Dwerghamster geen knaagbehoefte heeft omdat de tanden goed op lengte blijven door het voer, hooi of andere knabbels, dan zal hij minder aan knaaghout gaan knagen. Het is wel goed om altijd natuurlijk knaaghout aan te bieden zodat de dieren altijd kunnen knagen als ze knaagbehoefte hebben.

Tandproblemen bij Roborovski Dwerghamsters

Als je merkt dat je Dwerghamster heel enthousiast het eten wil aanpakken, maar het vervolgens niet opeet, dan kan er iets aan de hand zijn met de tandjes. Ook kwijlen kan wijzen op tandproblemen. Bij het vermoeden dat er tandproblemen zijn kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.

Voortplanting van de Roborovski Dwerghamster

Roborovski Dwerghamsters zijn sociale dieren en leven in het wild ook samen in kleine familie groepjes. Zodra er jongen geboren zijn verzorgen de ouders de jongen samen totdat ze oud genoeg zijn om het nest te verlaten. 

Het vrouwtje is om de 4 dagen willig (bronstig) en paringsbereid. Dit duurt ongeveer 12 uur. Als op deze dagen een succesvolle paring heeft plaatsgevonden dan worden de jongen na ongeveer 19 dagen geboren.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij een mannetje is deze afstand groter dan bij het vrouwtje.

Geslachtsrijp: vanaf 5 - 6 weken
Fok rijp: vrouwtjes vanaf 12 weken
Worpaantal: 3-4 per jaar
Worpgrootte: gemiddeld 7 (max. 10) kleintjes per worp
Draagtijd: 19-21 dagen
Geboortegewicht: 1-2 g, nestblijvers
Speentijd: vanaf week 3

Gezondheid van de Roborovski Dwerghamster

Roborovski Dwerghamsters zijn in het algemeen vrij gezonde dieren. De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn huidproblemen. Omdat Roborovski Dwerghamsters woestijndieren zijn, is hun huid gewend aan een iets droger klimaat. Door het aanbieden van chinchillazand kan de vacht en de huid in goede conditie gehouden worden. Als de dieren geen toegang hebben tot zand kan de vacht vervetten en daardoor de huid uit balans raken met ontstekingen en schimmelvorming tot gevolg.

Het is niet nodig de dieren preventief te behandelen met anti-parasiet. Extra vitamines geven hoeft niet bij een volledige hamstervoeding.

Bij de volgende symptomen is het verstandig om een dierenarts te raadplegen

Tandproblemen

Kwijlen, vochtige neus en ogen, uitstekende tanden, niet eten, vermageren, eten van vreemde materialen die zachter zijn dan de voeding.

Huid

Kale plekken, veel krabben, korstjes, wondjes, bobbels en knobbels

Overige

Nat en vies kontje, heel veel drinken, omvallen, lusteloosheid, andere vorm en kleur van de keuteltjes.

hamster en dwerghamster
uw knaagdier en konijn verdient beslist een echte specialist

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »