Chinese Dwerghamster Informatie

chinese dwerghamster

De Chinese Dwerghamster (Cricetulus griseus) komt van nature voor in het Tuva. Hij behoort tot de langstaartdwerghamsters en is een schuw diertje. Het Chineesje heeft een langer lichaam vergeleken met de andere Dwerghamstersoorten en natuurlijk een langere staart. De staart helpt het dier onder andere bij het in balans houden bij het klimmen.

De Chinese Dwerghamster werd in eerste instantie gezien als een ondersoort van de Daurische Dwerghamster (Cricetulus Barabensis). Ze lijken heel erg op elkaar, maar uiteindelijk heeft de Chinese Dwerghamster de toevoeging "griseus" gekregen in plaats van "Barabensis".

Kop-romplengte: Mannen 11 - 12,5 cm en 45 gram, vrouwen 9 - 11 cm. en 38 gram
Lichaamsgewicht: Mannen 45 gram, vrouwen 38 gram
Levensverwachting: 2 - 3 jaar

Chinese Dwerghamsters zijn schemeractief, dat wil zeggen dat ze in de avond en de vroege ochtend het het meest actief zijn. De dieren slapen echter cyclisch, dat wil zeggen een paar uurtjes slapen wordt afgewisseld met een paar uur wakker zijn, hierdoor zijn deze Dwerghamsters ook regelmatig overdag wakker.

chinese dwerghamsterTam en vertrouwd maken met de Chinese Dwerghamster

Lees je altijd goed in voordat je besluit een Chinese Dwerghamster te nemen. Het zijn hele leuke huisdieren die regelmatig wakker zijn, waardoor ze overdag ook te zien zijn. De Chinese Dwerghamster houdt niet altijd van knuffelen en opgepakt worden vindt hij zeker in het begin heel eng. Het lijkt erop dat de Chinese Dwerghamster iets meer diepte kan zien dan de andere Dwerghamstersoorten, maar voorzichtigheid blijft geboden. De langere staart van deze Dwerghamster zorgt ervoor dat ze hun balans beter kunnen bewaren op de hand bijvoorbeeld. Als ze eenmaal aan de handen gewend zijn vinden ze het ook leuk om over de hand te lopen en tussen de vingers door.

Een nieuwe bewoner moet met name de eerste tijd rustig benaderd worden. Het dier moet eerst vertrouwd raken met zijn eigen verblijf en zich er veilig in voelen alvorens deze op mensen durft af te stappen. Natuurlijk zitten er ook durfallen tussen die meteen op je aflopen en en sociaal zijn, maar de meeste Hamsters zijn toch wel een beetje schuw de eerste tijd. Geef het dier de tijd en probeer rustig contact te maken door tegen de Hamster te praten. Wat lekkers uit de hand geven werkt vaak ook goed om het vertrouwen van de dieren te winnen.

Huisvesting van de Chinese Dwerghamster

Chinese Dwerghamsters hebben een ruim verblijf nodig van minimaal 80 x 40 cm. Een goed verblijf geeft de dieren de mogelijkheid om te graven, maar ook een beetje klimmen. In het wild bouwen Chinese Dwerghamsters prachtige gangenstelsels en dat willen ze in gevangenschap ook graag blijven doen. Een burcht in het wild ligt op een diepte van minimaal 1 a 2 meter en is ongeveer 1 meter lang. De diepte van de burcht hangt af van de omgevingstemperatuur. Als de temperatuur stijgt, dan gaat de dwerghamster dieper onder de grond graven om de koele aarde te bereiken, een soort natuurlijke airconditioning.

hamsterscaping info Chinese DwerghamsterHamsterscaping is daarom erg leuk voor Chinese Dwerghamsters.

Bij ons thuis vertaalt zich dit in een ruim verblijf met graafmogelijkheden! Hierbij is een terrarium de beste keus dankzij het gesloten karakter. Wel is het belangrijk dat een terrarium een goede ventilatie mogelijk maakt, dus bij voorkeur twee roosters heeft (boven en onder). Dit is met name in de zomer belangrijk als de temperaturen oplopen tot boven de 25°C.

Chinese Dwerghamsters kunnen slecht tegen hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, daarom wordt een temperatuur tussen de 20 - 24°C aangeraden en een luchtvochtigheid onder de 70%. Voor het meten van deze waarden kun je een hygrometer gebruiken.

Huisje voor een Chinese Dwerghamster

Chinese Dwerghamsters hebben geluk! Want bijna alle huisjes die voor hamsters gemaakt worden hebben een goed formaat voor deze Dwerghamstersoort. Chinese Dwerghamsters zijn prooidieren en houden er niet van om open en bloot door het verblijf te lopen, als ze af en toe een schuilhuisje tegenkomen voelen ze zich al een stuk veiliger. Ons advies is daarom om in ieder geval twee huisjes voor de Hamster te hebben. Een huisje waar de Dwerghamster in kan slapen en nog eentje waar hij in kan schuilen. In ieder geval één van de twee huisjes moet groter zijn zodat de Dwerghamster zijn voedselvoorraden er ook kwijt kan. Het niet kunnen wegleggen van de voedselvoorraden kan voor stress bij de dieren zorgen.

Looprad voor een Chinese Dwerghamster

Het hamster looprad is een zeer belangrijk onderdeel van de inrichting van het dwerghamsterverblijf. Chinese Dwerghamsters zijn actieve dieren die graag rennen, vaak 's nachts. Dit komt doordat ze van nature in de nachtelijke uren veel rennen in de zoektocht naar voeding. Dit zit dus als het ware in hun DNA. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat hamsters vrolijk worden van het rennen in een looprad, de spijsvertering hierdoor wordt bevorderd en de dieren door rennen in het algemeen in een goede conditie blijven.

Een looprad voor een Chinese Dwerghamster moet een diameter hebben van minimaal 20 cm en bestaan uit een dicht loopvlak.

Bodembedekking voor de Chinese Dwerghamster

Het is belangrijk dat de bodembedekking voor Dwerghamsters graafbaar is, dat wil zeggen dat ze er gangetjes en holletjes in kunnen maken, die bij voorkeur blijven staan. Dit kan bereikt worden door bodembedekking te kiezen die op zich al graafbaar is of bodembedekkers met elkaar mixen waardoor deze graafbaar worden. Voorbeelden van graafbare bodembedekking zijn bijvoorbeeld de Humus en het Holenzand, maar ook Katoen & Katoen. Een leuke mix is bijvoorbeeld de mix van Katoen & Hennepvezel, Katoen & Houtvezel of een mix van Houtvezel, Hennepvezel en Hooi. Bodembedekkers als Back 2 Nature zijn niet geschikt want daar kunnen de dieren niet in graven. Een ideale hoogte van de bodembedekking om in te graven ligt rond de 20 cm.

hamsterscaping voor Russische Dwerghamsters

Zandbad voor Chinese Dwerghamsters

Chinese Dwerghamsters vinden het prettig om af en toe een zandbad te nemen. Zand werkt ontvettend en daardoor ook verkoelend. Doordat zand ontvettend is werkt het dus ook uitdrogend. Dieren met huidproblemen mogen daarom geen zandbad krijgen. Als de huid door het zand te veel uitdroogt kan het gaan jeuken, waardoor de dieren nog meer gaan badderen. Het is dus belangrijk om het baddergedrag van de hamsters in de gaten te houden en het zandbakje te verwijderen bij signalen van huidproblemen (rode plekken, kale plekken, korstjes, wondjes).

Chinese Dwerghamsters zijn nestbouwers

chinese dwerghamsterChinese Dwerghamsters zijn echte nestbouwers, ze hebben altijd nestmateriaal nodig zodat ze hun holletje ermee kunnen bekleden. Het maken van een nest behoort dus tot het natuurlijke gedrag van een Dwerghamster. Geef hem daarom altijd 15-25 gram nestmateriaal.

Nestmateriaal moet lekker zacht zijn, vocht absorberen en breekbare vezels hebben zodat de dieren er niet in verstrikt kunnen raken. Materialen als katoen, hennep, wc papier en hooi zijn ideaal.

Chinese Dwerghamster voeding

Chinese Dwerghamsters zijn echte granivoren (zaadeters). De voeding van Chinese Dwerghamsters bestaat dan ook voornamelijk uit zaden en een bijna verwaarloosbaar klein deel dierlijke eiwitten. De dieren eten voornamelijk meer dierlijke eiwitten zoals insecten als er weinig zaden beschikbaar zijn.

Chinese Dwerghamsters vervoeren hun hamstervoer in hun wangzakken. Wat je ziet is dat de hamster zijn voer in zijn wangzakken propt en er snel mee naar zijn huisje of voorraadkamertje toe gaat. Het vervoeren van voer in de wangzakken wordt ook wel 'Hamsteren' genoemd. Dankzij de wangzakspier wordt het voer in de wangzak vastgehouden en kan de hamster het veilig en snel vervoeren.

Tandformule: 1013/1013 (Verhouding snijtanden bovenaan - onderaan = 1 : 2-3) Snijtanden blijven groeien.
Kiezen blijven niet groeien: De grote wangzakken die tot de schouderbladen doorlopen, zijn een buigzame uitstulping van het wangslijmvlies.
Maag: bestaat uit twee kamers: de voor- en kliermaag.
Kleine blindedarm: met beperkt vermogen om ruwe vezels te verwerken. Eiwitrijke blindedarmkeutels worden enkel bij voedseltekort opgegeten.

De Chinese Dwerghamster eet eigenlijk geen plantendelen, de voeding mag dus een laag vezelgehalte hebben en moet zeker onder de 10% blijven.

Knaagmateriaal voor Chinese Dwerghamsters

Chinese Dwerghamsters hebben een natuurlijke behoefte om te knagen. Dit komt doordat Dwerghamsters Knaagdieren zijn en doorgroeiende snijtanden hebben. Het is dus noodzakelijk dat ze ergens op kunnen knagen om de tanden te slijten. Als Dwerghamsters te weinig mogelijkheden hebben tot het slijten van de tanden kunnen de tanden te lang worden of scheef gaan groeien, met alle gevolgen van dien.

Knaaghout wordt door knaagdieren gebruikt om hun tanden te slijten. Omdat de tanden van knaagdieren altijd doorgroeien moeten deze regelmatig wat te knagen hebben zodat ze niet te lang worden en scheef gaan groeien.

Sommige Chinese Dwerghamsters knagen heel actief aan knaaghout en andere helemaal niet. Het is enerzijds een kwestie van smaak, maar anderzijds een kwestie van behoefte. Als een Dwerghamster geen knaagbehoefte heeft omdat de tanden goed op lengte blijven door het voer, hooi of andere knabbels, dan zal hij minder aan knaaghout gaan knagen. Het is wel goed om altijd natuurlijk knaaghout aan te bieden zodat de dieren altijd kunnen knagen als ze knaagbehoefte hebben.

Tandproblemen bij Chinese Dwerghamsters

Als je merkt dat je hamster heel enthousiast het eten wil aanpakken, maar het vervolgens niet opeet, dan kan er iets aan de hand zijn met de tandjes. Ook kwijlen kan wijzen op tandproblemen. Bij het vermoeden dat er tandproblemen zijn kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.

Voortplanting van de Chinese Dwerghamster

Chinese Dwerghamsters zijn 100% solitair, ze komen alleen bij elkaar tijdens de paringstijd. Zodra er jongen geboren zijn verzorgt de moeder deze totdat ze oud genoeg zijn om het nest te verlaten. 

Het vrouwtje is om de 4 dagen willig (bronstig) en paringsbereid. Dit duurt ongeveer 12 uur. Als op deze dagen een succesvolle paring heeft plaatsgevonden dan worden de jongen na ongeveer 19 dagen geboren.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is te zien aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij een mannetje is deze afstand groter dan bij het vrouwtje.

Geslachtsrijp: vanaf 4 weken
Fok rijp: vrouwtjes vanaf 12 weken
Worpaantal: 3-4 per jaar
Worpgrootte: gemiddeld 7 (max. 10) kleintjes per worp
Draagtijd: 19-21 dagen
Geboortegewicht: 1-2 g, nestblijvers
Speentijd: vanaf week 3

Gezondheid van de Chinese Dwerghamster

Chinese Dwerghamsters zijn in het algemeen vrij gezonde dieren. De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn tandproblemen, diabetes en oogproblemen. In verband met de tandproblemen adviseren wij deze regelmatig te controleren om eventuele tandproblemen tijdig te ontdekken.

Het is niet nodig de dieren preventief te behandelen met anti-parasiet. Extra vitamines geven hoeft niet bij een volledige hamstervoeding.

Bij de volgende symptomen is het verstandig om een dierenarts te raadplegen:

Tandproblemen

Kwijlen, vochtige neus en ogen, uitstekende tanden, niet eten, vermageren, eten van vreemde materialen die zachter zijn dan de voeding.

Huid

Kalen plekken, veel krabben, korstjes, wondjes, bobbels en knobbels.

Overige

Nat en vies kontje, heel veel drinken, omvallen, lusteloosheid, andere vorm en kleur van de keuteltjes.

hamster en dwerghamster
uw knaagdier en konijn verdient beslist een echte specialist

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »