Voeding voor Hamsters & Dwerghamsters in de Hamster Webshop!
- Voor 17 uur besteld dezelfde dag verzonden!
- Achteraf betalen!
- 10 JAAR het BESTE voor knager & konijn!
- Voor 17 uur besteld dezelfde dag verzonden!
- Achteraf betalen!
- 10 JAAR het BESTE voor knager & konijn!
Bestel Hamstervoer & Dwerghamstervoer eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel® De online Hamster Webshop voor uw Hamster!
Voor voeding voor uw Hamster of Dwerghamster bent u in onze Hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken hamster- en dwerghamstervoer voor een aantrekkelijke prijs. Little One, Bunny Nature, Witte Molen, Hope Farms, Versele Laga, Beaphar e.d. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze Hamster webshop.
Voedingsbehoefte van de Hamster en de Dwerghamster
Hamsters en Dwerghamsters zijn granivoren (zaadeters). De voeding van zowel Hamsters als van Dwerghamsters bestaat dus voornamelijk uit zaden en een klein beetje plantaardige voeding in de vorm van kruiden, maar ook dierlijke eiwitten. Hamsters vangen in het wild kleine insecten daarom is het goed als hun voeding ook dierlijke eiwitten bevat.
De voedingsbehoeften van de verschillende hamstersoorten verschillen van elkaar:
Roborovski Dwerghamster: zaden, heel weinig dierlijk voedsel
Russische Dwerghamster: zaden, grassen en kruiden, insecten
Campbelli Dwerghamster: zaden, grassen en kruiden, insecten
Chinese Dwerghamster: zaden en geen grassen of kruiden. Het eiwitgehalte is nihil.
Syrische Hamster (Goudhamster): zaden, granen, insecten
Hamsteren van de Hamster en de Dwerghamster
Hamsters & Dwerghamsters vervoeren hun eten in hun wangzakken. Wat je ziet is dat de hamster zijn voer in zijn wangzakken propt en er snel mee naar zijn huisje of voorraadkamertje toe gaat. Het vervoeren van voer in de wangzakken wordt ook wel 'Hamsteren' genoemd. Dankzij de wangzakspier wordt het voer in de wangzak vastgehouden en kan de Hamster het veilig en snel vervoeren.
Alles in één brok of een mengeling?
Als je hamster of dwerghamster echt selectief gaat eten, dus dat hij enkel de lekkere dingen eet, dan kan het verstandig zijn om over te stappen op een alles-in-één-brok. De hamster kan op deze manier namelijk niet meer selectief eten. Elk brokje heeft zijn eigen samenstelling. Hamsters hebben wel enkele weken de tijd nodig om aan ander voer te wennen. Het kan ook zijn dat de hamster minder gaat eten van de alles in een brok. Dit kan te maken hebben met de samenstelling van het brokje. Sommige alles in één brokjes hebben een zeer volle samenstelling waardoor er minder van gegeten hoeft te worden om aan dezelfde voedingsbehoefte te voldoen.
Is wisselen tussen Hamstervoer goed?
Hamsters zijn veel minder gevoelig voor een verandering van voer dan bijvoorbeeld een Cavia of konijn. Het wisselen tussen voer gaat veel eenvoudiger bij deze dieren. Toch adviseren we om altijd het eigen voer nog een paar dagen te mengen met het nieuwe voer.
Coprofagie bij Hamsters en Dwerghamsters
Wist je dat hamsters net als konijnen hun eigen nachtkeuteltjes opeten? Het is echt zo! We noemen dit gedrag coprofagie en dit doen de dieren om nog beter plantaardige voedingsstoffen op te nemen en om de Vitamine B12 op te nemen die in de darmen ontstaat.
Anatomie van Hamsters en Dwerghamsters
De Snijtanden
Hamsters hebben snijtanden die blijven groeien. Het voer moet daarom toch redelijk stevig zijn om op te bijten (bv. met verschillende zaden die kunnen worden gepeld)
De Maag
De maag bestaat uit twee 'kamers', namelijk de voormaag en de kliermaag. In de voormaag begint de voorvertering van onder andere de vezels.
De blindedarm
De 'granivore' (zaadetende) hamster heeft een kleine blindedarm. Hij kan ruwe vezels slechts in beperkte mate verwerken. Het optimale ruw vezelgehalte in het voer ligt daarom onder 10%
Dierlijke eiwitten
Voor de stofwisseling zijn dierlijke eiwitten nodig. De hoeveelheid moet zorgvuldig aan de behoefte van het dier worden aangepast.
Hoge energie behoefte
Hamsters zijn echte energiebundels. Ze bewegen graag en hebben op basis van hun hoog metabolisme een grotere energiebehoefte.
Het natuurlijke ritme van voedselverzameling
Hamsters zijn van nature verzamelaars en hebben maar korte tijd voeding tot hun beschikking. In de winter begint alles schaars te raken en dus moeten ze in de zomer goed hun best doen om de voedselvoorraden te spekken. De dwerghamster is dus altijd flink in de weer om eten te zoeken en op te slaan. Dit gedrag is zeer herkenbaar voor menig hamsterbaasje.
De hamster volgt zijn natuurlijke ritme als het gaat om de verzameling van voeding. Hij heeft niet in de gaten dat de zomer en de voedsel beschikbaarheid bij ons thuis oneindig zijn. Hij gaat vrolijk verder met verzamelen en als je hem zijn gang laat gaan, wordt er een flinke voorraad aangelegd.
Energierijke voeding eerst
In het wild is het leven hard, wie niet genoeg heeft verzameld redt het niet. Wie niet genoeg vetreserves heeft, krijg het koud en moeilijk. Dit is de voornaamste reden waarom hamsters eerst energierijke voeding eten. Hun instinct dwingt ze hiertoe. Energierijke voeding geeft namelijk energie en maakt het mogelijk een vetlaagje op te bouwen. Dit laatste helpt tegen kou en geeft een buffer voor als het een keer tegen zit met het vinden van eten. Dat de dieren hier niet bang voor hoeven te zijn bij ons thuis weten ze simpelweg niet en daarom blijven ze als eerste de energierijke voeding eten.
Onder energierijke voeding verstaan we voeding met een hoger gehalte aan: (natuurlijke)suikers, koolhydraten/zetmeel en vetten. De dieren zullen daarom snoepjes (suikers/koolhydraten) als eerste opeten, gevolgd door fruit (natuurlijke suikers), erwtenvlokken (zetmeel) en zonnebloempitten (vetten). Deze voorkeur noemen we ook wel selectief eten.
Belangrijk: Koolhydraten, suikers en vetten zijn onmisbaar voor dwerghamsters. Zij hebben deze voedingsstoffen in ruime mate nodig om te voldoen aan hun energieke bestaan. Te veel van deze voedingsstoffen is niet goed, maar te weinig is net zo slecht!
Selectief eten voorkomen doen we zo!
Streng zijn!
Er is eigenlijk één goede manier om selectief eten te voorkomen en dat is door steng te zijn. De dieren zouden de voorgeschreven portie voer moeten krijgen en pas een nieuwe portie als de oude op is gegeten. Op die manier is selectief eten niet meer mogelijk. Veel baasjes vinden het echter moeilijk om zo streng te zijn tegen hun lieveling.
Mocht je besluiten om ineens streng op te treden met het voeren, dan kun je gaan zien dat je hamster minder gaat eten. Dit is een natuurlijke reactie van het diertje. Zijn voedselvoorraad wordt kleiner en daarmee ontstaat er een gevoel van schaarste. Hij moet nu minder gaan eten anders haalt hij de winter niet (denkt ie). Het baasje schrikt hiervan, mijn dier eet ineens minder en valt waarschijnlijk ook af. Dit zijn signalen die we niet fijn vinden om te zien!
Voeding aanpassen
Het kan helpen om over te stappen op een voeding met een andere samenstelling of om de lekkere dingen die de hamster uit de voeding pakt eruit te halen en pas te geven als de andere dingen op zijn gegeten.
Alles in één brok
Een laatste redmiddel is de alles-in-één-brok. Deze brokken zijn allemaal hetzelfde, waardoor er geen selectief eetgedrag kan voorkomen en daarmee ook geen voedingstekorten. De alles in één brok past niet geheel in het menu van de natuurlijke voeding. De dieren hebben daardoor een langere wenperiode nodig, maar eenmaal gewend aan een alles in één brok, eten ze het heel goed en blijven ze stabiel qua conditie en gewicht.
Voor konijnen en cavia's is de alles-in-één-brok al helemaal ingeburgerd en behoort deze tot de primaire manieren van voeren. De dieren verkeren in een betere conditie als ze een alles in één brok te eten krijgen.
Voor een baasje die er 100% zeker van wil zijn dat zijn dier altijd alle voedingsstoffen binnenkrijgt is de alles-in-één-brok een uitkomst.
Het blijft een kunst om de eetgewoontes van de hamster in balans te houden. Door zijn verzamel- en daarmee verstopgedrag is het soms een hele opgave om alle voedselvoorraden te vinden. Eet je hamster selectief, maar ziet hij er verder goed uit dan is er geen reden tot paniek. Sommige dieren lijken selectief te eten, maar balanceren hun voeding stiekem toch op een goede manier. Deze dieren hebben een goed gewicht, mooie vacht en sprankelende oogjes.