Voeding voor Hamsters & Dwerghamsters in de Hamster Webshop!

45
Koop Hamstervoer voor uw Hamster eenvoudig bij DRD Knaagdierwinkel, de online Hamster Webshop voor uw Hamster! Voor voeding voor uw Hamster bent u in onze Hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken hamstervoer voor e
Lees meer
Sorteren op:
  • Voor 17 uur besteld morgen in huis!*
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Al 13 jaar een begrip!
  • Voor 17 uur besteld morgen in huis!*
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Al 13 jaar een begrip!

Bestel Hamstervoer & Dwerghamstervoer eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel® De online Hamster Webshop voor uw Hamster!

Voor voeding voor uw Hamster of Dwerghamster bent u in onze Hamster webshop op de juiste plaats. U vindt hier verschillende soorten en merken hamster- en dwerghamstervoer voor een aantrekkelijke prijs. Little One, Bunny Nature, Witte Molen, Hope Farms, Versele Laga, Beaphar e.d. Bestellen gaat eenvoudig en snel in onze Hamster webshop.

Voedingsbehoefte van de Hamster en de Dwerghamster

Hamsters en Dwerghamsters zijn granivoren (zaadeters). De voeding van zowel Hamsters als van Dwerghamsters bestaat dus voornamelijk uit zaden en een klein beetje plantaardige voeding in de vorm van kruiden, maar ook dierlijke eiwitten. Hamsters vangen in het wild kleine insecten daarom is het goed als hun voeding ook dierlijke eiwitten bevat.

De voedingsbehoeften van de verschillende hamstersoorten verschillen van elkaar:

Roborovski Dwerghamster: zaden, heel weinig dierlijk voedsel
Russische Dwerghamster: zaden, grassen en kruiden, insecten
Campbelli Dwerghamster: zaden, grassen en kruiden, insecten
Chinese Dwerghamster: zaden en geen grassen of kruiden. Het eiwitgehalte is nihil.
Syrische Hamster (Goudhamster): zaden, granen, insecten

Spijsverteringskanaal van de verschillende hamstersoorten en hun verschillen

1. Roborovski dwerghamster

De Roborovski dwerghamster heeft over het algemeen een relatief korte darm en dikke darm in vergelijking met andere hamstersoorten. Vanwege hun dieetvoorkeur voor zaden en granen, hebben ze mogelijk een efficiënte vertering in de dunne darm, waar voedingsstoffen worden opgenomen. Ze hebben een relatief snelle darmtransit, wat betekent dat voedsel snel door het spijsverteringskanaal wordt verwerkt.

2. Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster heeft doorgaans een langer spijsverteringskanaal in vergelijking met andere hamstersoorten. Ze hebben een relatief grotere dikke darm, wat kan wijzen op een betere fermentatie van vezels en een efficiëntere vertering van plantaardig materiaal. Hun dieet bestaat uit een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder zaden, granen, groenten en fruit.

3. Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster heeft een relatief lang en kronkelig spijsverteringskanaal, wat kan bijdragen aan een langzame passage van voedsel en een efficiënte vertering. Ze hebben een relatief grote caecum, een deel van de dikke darm waar fermentatie plaatsvindt. Dit kan aangeven dat ze goed aangepast zijn aan een vezelrijk dieet. Hun dieet bestaat voornamelijk uit zaden, granen, groenten en insecten.

4. Campbelli dwerghamster

De Campbelli dwerghamster heeft vergelijkbare eigenschappen als de Russische dwerghamster. Ze hebben een middellange lengte van het spijsverteringskanaal en een gemiddelde grootte van de verschillende spijsverteringsorganen. Ze hebben een vergelijkbaar dieet als de Russische dwerghamster, met een mix van zaden, granen, groenten en fruit.

5. Syrische hamster

De Syrische hamster heeft over het algemeen een grotere omvang van het spijsverteringskanaal in vergelijking met de dwerghamstersoorten. Ze hebben een relatief grote maag en darmen, wat kan wijzen op een betere verwerking van voedsel. Hun dieet bestaat uit een breed scala aan voedingsmiddelen, waaronder zaden, granen, groenten, fruit en insecten.

Hamsteren van de Hamster en de Dwerghamster

Hamsters & Dwerghamsters vervoeren hun eten in hun wangzakken. Wat je ziet is dat de hamster zijn voer in zijn wangzakken propt en er snel mee naar zijn huisje of voorraadkamertje toe gaat. Het vervoeren van voer in de wangzakken wordt ook wel 'Hamsteren' genoemd. Dankzij de wangzakspier wordt het voer in de wangzak vastgehouden en kan de Hamster het veilig en snel vervoeren.

Alles in één brok of een mengeling?

Als je hamster of dwerghamster echt selectief gaat eten, dus dat hij enkel de lekkere dingen eet, dan kan het verstandig zijn om over te stappen op een alles-in-één-brok. De hamster kan op deze manier namelijk niet meer selectief eten. Elk brokje heeft zijn eigen samenstelling. Hamsters hebben wel enkele weken de tijd nodig om aan ander voer te wennen. Het kan ook zijn dat de hamster minder gaat eten van de alles in een brok. Dit kan te maken hebben met de samenstelling van het brokje. Sommige alles in één brokjes hebben een zeer volle samenstelling waardoor er minder van gegeten hoeft te worden om aan dezelfde voedingsbehoefte te voldoen.

Is wisselen tussen Hamstervoer goed?

Hamsters zijn veel minder gevoelig voor een verandering van voer dan bijvoorbeeld een Cavia of konijn. Het wisselen tussen voer gaat veel eenvoudiger bij deze dieren. Toch adviseren we om altijd het eigen voer nog een paar dagen te mengen met het nieuwe voer.

Coprofagie bij Hamsters en Dwerghamsters

Hamsters produceren twee soorten ontlasting: droge, harde ontlasting en zachte, voedingsrijke ontlasting genaamd caecotrofen. Caecotrofen worden geproduceerd in het caecum, een uitstulping in de dikke darm. Ze bevatten onverteerde voedingsstoffen, zoals vezels en eiwitten.

Wanneer hamsters caecotrofen produceren, eten ze deze direct uit hun anus. Het doel hiervan is om de voedingsstoffen die nog niet volledig zijn verteerd of geabsorbeerd tijdens de eerste passage door het spijsverteringsstelsel opnieuw op te nemen. Op deze manier maximaliseren hamsters de opname van voedingsstoffen en verbeteren ze hun spijsverteringsefficiëntie.

Coprofagie is een natuurlijk gedrag bij hamsters en speelt een belangrijke rol in hun voedingsstrategie. Het stelt hen in staat om essentiële voedingsstoffen te verkrijgen die anders verloren zouden gaan. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat hamsters een uitgebalanceerd dieet krijgen dat voldoende voedingsstoffen bevat, zodat ze niet gedwongen worden tot coprofagie om tekorten te compenseren.

De Tanden van Dwerghamsters en Hamsters

Hamsters hebben specifieke kenmerken als het gaat om hun tanden. 

Snijtanden: Hamsters hebben twee paar snijtanden aan de voorkant van hun mond, een bovenste en een onderste paar. Deze snijtanden groeien voortdurend gedurende hun hele leven. Dit constante groeiproces is nodig omdat de snijtanden door het kauwen en knagen slijten. Het helpt de snijtanden scherp te houden en voorkomt overgroei.

Groeisnelheid: De snijtanden van een hamster groeien gemiddeld zo'n 2 tot 3 millimeter per week. Dit is de reden waarom hamsters constant behoefte hebben aan kauwmateriaal om hun tanden te slijten en de groei onder controle te houden.

Kauwen en knagen: Hamsters hebben een natuurlijke behoefte om te kauwen en te knagen. Dit gedrag is essentieel voor het behoud van gezonde tanden en het voorkomen van tandproblemen. Het kauwen op hard voedsel en kauwspeeltjes helpt bij het afslijten van de snijtanden en stimuleert de bloedtoevoer naar het gebied.

Tandproblemen: Als de snijtanden van een hamster niet goed slijten, kunnen er tandproblemen ontstaan, zoals overgroei, scheve tanden of zelfs tandbreuk. Deze problemen kunnen pijnlijk zijn en de hamster belemmeren bij het eten. Regelmatige controle van de tanden en het verstrekken van voldoende kauwmateriaal zijn belangrijk om tandproblemen te voorkomen.

Dieet: Het dieet van een hamster speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van hun tanden. Het verstrekken van voedzaam voedsel en vezelrijke voeding helpt bij het natuurlijk afslijten van de tanden. Daarnaast moeten hamsters altijd toegang hebben tot vers water om uitdroging te voorkomen, wat ook van invloed kan zijn op hun tandgezondheid.

Het is belangrijk om de tanden van je hamster regelmatig te controleren op eventuele afwijkingen, overgroei of andere problemen. Als je veranderingen opmerkt of je je zorgen maakt over de tandgezondheid van je hamster, raadpleeg dan een dierenarts die ervaring heeft met kleine huisdieren.

De Maag van Hamsters en Dwerghamsters

Hamsters hebben een unieke maagstructuur die is aangepast aan hun dieet en spijsverteringsbehoeften.

Maagzakken: Hamsters hebben twee maagzakken, ook wel bekend als "fermentatiekamers" of "kropzakken". Deze zakken bevinden zich aan het begin van de maag en spelen een rol bij de vertering van vezelrijk voedsel, zoals gras en hooi. De maagzakken fungeren als een soort fermentatiekamer waar bacteriën vezels afbreken en voedingsstoffen vrijmaken.

Pylorus: De pylorus is het deel van de maag dat grenst aan de dunne darm. Het reguleert de doorgang van voedsel vanuit de maag naar de dunne darm. Bij hamsters is de pylorus goed ontwikkeld om de passage van voedsel te beheersen en de spijsvertering te optimaliseren.

Maagzuur: Hamsters hebben een relatief lage zuurgraad in hun maag in vergelijking met sommige andere diersoorten. Dit is omdat ze voornamelijk herbivoren zijn en hun dieet voornamelijk bestaat uit plantaardig materiaal. De lagere zuurgraad helpt bij het verteren van vezelrijke voeding en vergemakkelijkt de groei van bacteriën die nodig zijn voor de fermentatieprocessen in de maagzakken.

Capaciteit: De maag van hamsters heeft over het algemeen een beperkte capaciteit, omdat ze kleinere dieren zijn. Ze hebben de neiging om kleinere maagafmetingen te hebben in verhouding tot hun lichaamsgrootte. Dit betekent dat hamsters kleinere hoeveelheden voedsel per keer kunnen verwerken.

De darmen van Hamsters en Dwerghamsters

Hamsters hebben een complex spijsverteringsstelsel, inclusief de darmen, dat hen in staat stelt voedingsstoffen uit hun voedsel op te nemen.

Dunne darm: De dunne darm is verantwoordelijk voor het grootste deel van de spijsvertering en opname van voedingsstoffen. Het bestaat uit drie delen: de twaalfvingerige darm, de nuchtere darm en de kronkeldarm. In deze delen worden enzymen en andere spijsverteringssappen vrijgegeven om voedsel verder af te breken en voedingsstoffen op te nemen.

Blinde darm en caecum: Hamsters hebben een vergroot blinde darm en caecum, wat wijst op hun vermogen om vezelrijk voedsel, zoals gras en hooi, af te breken. In deze delen van de darm bevinden zich bacteriën en micro-organismen die cellulose kunnen afbreken en fermentatieprocessen uitvoeren om voedingsstoffen vrij te maken.

Dikke darm: De dikke darm volgt op de dunne darm en is verantwoordelijk voor het absorberen van water en elektrolyten uit de onverteerde voedselresten. Het helpt ook bij het vormen en opslaan van ontlasting voordat het wordt uitgescheiden.

Rectum en anus: Het rectum is het laatste deel van het darmstelsel waar de ontlasting wordt opgeslagen voordat het wordt uitgescheiden. De anus is het uiteinde van het spijsverteringsstelsel waar de ontlasting het lichaam verlaat.

Kunnen hamsters goed vezels verteren?

Hamsters hebben een redelijk vermogen om vezels te verteren, maar hun vermogen is niet zo efficiënt als dat van konijnen. Vezelrijk voedsel, zoals hooi, groenten en bladgroen, is belangrijk voor de darmgezondheid en spijsvertering van hamsters. Het helpt bij het bevorderen van een gezonde darmflora, stimuleert de darmbeweging en draagt bij aan een goede stoelgang.

Hoewel hamsters vezels kunnen verteren, zijn ze over het algemeen beter aangepast aan een gemengd dieet dat ook bestaat uit granen, zaden en eiwitten. Ze hebben een korter maagdarmkanaal in vergelijking met konijnen, wat betekent dat ze minder tijd hebben om vezels volledig af te breken en te fermenteren. Daarom is het belangrijk om naast vezelrijk voedsel ook andere voedingsmiddelen aan te bieden die voorzien in hun voedingsbehoeften.

Zijn hamsters granivoren?

Granivoren zijn dieren die een dieet hebben dat voornamelijk bestaat uit zaden en granen. Dit geldt ook voor veel hamstersoorten.

Hamsters hebben aangepaste tanden en kaken waarmee ze zaden en granen kunnen kraken en eten. Ze hebben een voorkeur voor voedsel zoals zonnebloempitten, haver, gerst, tarwe en andere graansoorten. Deze zaden en granen bieden belangrijke voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, die essentieel zijn voor de gezondheid en energiebehoeften van hamsters.

Hoewel hamsters ook andere plantaardige materialen zoals groenten, fruit en gras kunnen eten, vormen zaden en granen over het algemeen het grootste deel van hun dieet. Dit maakt hen voornamelijk granivoren.

Zijn Hamsters omnivoren?

Hamsters kunnen worden beschouwd als zowel granivoren als omnivoren, afhankelijk van hun specifieke dieet en voedingsvoorkeuren. Over het algemeen hebben hamsters een plantaardig dieet en zijn ze gespecialiseerd in het eten van zaden, granen en andere plantaardige materialen. Dit maakt hen tot granivoren.

Echter, sommige hamstersoorten kunnen ook kleine hoeveelheden dierlijke eiwitten in hun dieet opnemen. Dit kan bijvoorbeeld insecten, larven of kleine hoeveelheden dierlijk vlees zijn. Het toevoegen van deze dierlijke eiwitten aan hun dieet kan dienen als aanvullende voeding, maar vormt over het algemeen geen groot deel van hun dagelijkse voeding.

Het natuurlijke ritme van voedselverzameling

Hamsters zijn van nature verzamelaars en hebben maar korte tijd voeding tot hun beschikking. In de winter begint alles schaars te raken en dus moeten ze in de zomer goed hun best doen om de voedselvoorraden te spekken. De dwerghamster is dus altijd flink in de weer om eten te zoeken en op te slaan. Dit gedrag is zeer herkenbaar voor menig hamsterbaasje.

De hamster volgt zijn natuurlijke ritme als het gaat om de verzameling van voeding. Hij heeft niet in de gaten dat de zomer en de voedsel beschikbaarheid bij ons thuis oneindig zijn. Hij gaat vrolijk verder met verzamelen en als je hem zijn gang laat gaan, wordt er een flinke voorraad aangelegd.

Energierijke voeding eerst

In het wild is het leven hard, wie niet genoeg heeft verzameld redt het niet. Wie niet genoeg vetreserves heeft, krijg het koud en moeilijk. Dit is de voornaamste reden waarom hamsters eerst energierijke voeding eten. Hun instinct dwingt ze hiertoe. Energierijke voeding geeft namelijk energie en maakt het mogelijk een vetlaagje op te bouwen. Dit laatste helpt tegen kou en geeft een buffer voor als het een keer tegen zit met het vinden van eten. Dat de dieren hier niet bang voor hoeven te zijn bij ons thuis weten ze simpelweg niet en daarom blijven ze als eerste de energierijke voeding eten.

Onder energierijke voeding verstaan we voeding met een hoger gehalte aan: (natuurlijke)suikers, koolhydraten/zetmeel en vetten. De dieren zullen daarom snoepjes (suikers/koolhydraten) als eerste opeten, gevolgd door fruit (natuurlijke suikers), erwtenvlokken (zetmeel) en zonnebloempitten (vetten). Deze voorkeur noemen we ook wel selectief eten.

Belangrijk: Koolhydraten, suikers en vetten zijn onmisbaar voor dwerghamsters. Zij hebben deze voedingsstoffen in ruime mate nodig om te voldoen aan hun energieke bestaan. Te veel van deze voedingsstoffen is niet goed, maar te weinig is net zo slecht!

Selectief eten voorkomen doen we zo!

Streng zijn!

Er is eigenlijk één goede manier om selectief eten te voorkomen en dat is door steng te zijn. De dieren zouden de voorgeschreven portie voer moeten krijgen en pas een nieuwe portie als de oude op is gegeten. Op die manier is selectief eten niet meer mogelijk. Veel baasjes vinden het echter moeilijk om zo streng te zijn tegen hun lieveling.

Mocht je besluiten om ineens streng op te treden met het voeren, dan kun je gaan zien dat je hamster minder gaat eten. Dit is een natuurlijke reactie van het diertje. Zijn voedselvoorraad wordt kleiner en daarmee ontstaat er een gevoel van schaarste. Hij moet nu minder gaan eten anders haalt hij de winter niet (denkt ie). Het baasje schrikt hiervan, mijn dier eet ineens minder en valt waarschijnlijk ook af. Dit zijn signalen die we niet fijn vinden om te zien!

Voeding aanpassen

Het kan helpen om over te stappen op een voeding met een andere samenstelling of om de lekkere dingen die de hamster uit de voeding pakt eruit te halen en pas te geven als de andere dingen op zijn gegeten.

Alles in één brok

Een laatste redmiddel is de alles-in-één-brok. Deze brokken zijn allemaal hetzelfde, waardoor er geen selectief eetgedrag kan voorkomen en daarmee ook geen voedingstekorten. De alles in één brok past niet geheel in het menu van de natuurlijke voeding. De dieren hebben daardoor een langere wenperiode nodig, maar eenmaal gewend aan een alles in één brok, eten ze het heel goed en blijven ze stabiel qua conditie en gewicht.

Voor konijnen en cavia's is de alles-in-één-brok al helemaal ingeburgerd en behoort deze tot de primaire manieren van voeren. De dieren verkeren in een betere conditie als ze een alles in één brok te eten krijgen.

Voor een baasje die er 100% zeker van wil zijn dat zijn dier altijd alle voedingsstoffen binnenkrijgt is de alles-in-één-brok een uitkomst.

Het blijft een kunst om de eetgewoontes van de hamster in balans te houden. Door zijn verzamel- en daarmee verstopgedrag is het soms een hele opgave om alle voedselvoorraden te vinden. Eet je hamster selectief, maar ziet hij er verder goed uit dan is er geen reden tot paniek. Sommige dieren lijken selectief te eten, maar balanceren hun voeding stiekem toch op een goede manier. Deze dieren hebben een goed gewicht, mooie vacht en sprankelende oogjes.

hamster en dwerghamsteruw knaagdier en konijn verdient beslist een echte specialist

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »