Uitleg en bestrijding van Mijten bij Knaagdieren & Konijnen

Uitleg en bestrijding van Mijten bij Knaagdieren & Konijnen

Mijten zijn heel erg klein en vrijwel niet met het blote oog zichtbaar. Er bestaan verschillende soorten mijten, de ene mijtsoort zorgt voor meer ongemak dan de andere. De klachten van jouw konijn, cavia of ander knaagdier hangen dus ook samen met het soort mijt waar het dier last van heeft. 

Mijten bij knaagdieren en konijnen: Herkennen, behandelen en voorkomen

Als trotse eigenaar van konijnen, cavia's, hamsters of andere kleine knaagdieren, is het van cruciaal belang om bewust te zijn van de dreiging van mijten. Deze kleine parasieten kunnen ongemak veroorzaken en de gezondheid van je huisdieren in gevaar brengen. In deze uitgebreide gids lees je alles wat je moet weten over het herkennen, behandelen en voorkomen van mijten bij knaagdieren en konijnen.

Hoe raken knaagdieren en konijnen besmet met mijten?

Mijten kunnen op verschillende manieren het lichaam van je geliefde huisdier binnendringen. Contact met besmet hooi, stro of zelfs wilde vogels, ratten en muizen kan leiden tot een mijtinfectie. Bovendien kunnen mijten gemakkelijk worden overgedragen tussen besmette dieren, waardoor ze zich snel kunnen verspreiden. Deze parasieten verschuilen zich ook graag in de bodembedekking en kieren en naden van het hok, waardoor een goede hygiëne van het verblijf essentieel is om mijten te voorkomen. Het is ook vermeldenswaardig dat sommige mijten van huisdieren zelfs besmettelijk kunnen zijn voor mensen, dus voorzichtigheid is geboden.

cavia met schurft

Welke soorten mijten zijn er?

Verschillende soorten mijten en hun symptomen

 1. Schurftmijt: Deze mijt, die vaak voorkomt bij cavia's en andere knaagdieren, graaft zich letterlijk in de huid, wat ernstig ongemak veroorzaakt. Let op de volgende symptomen:

  • Extreme jeuk, soms zelfs leidend tot toevallen.
  • Overmatig krabben en bijten.
  • Verlies van vacht en het ontstaan van kale plekken.
  • Onverklaarbare sprongen.
  • Mogelijke vorming van korstjes, wat kan leiden tot bacteriële infecties.
  • Wondjes die vaak rond de lippen en neus beginnen en zich verspreiden over het lichaam.
  • Gewichtsverlies en verminderde eetlust.
 2. Vachtmijt: Deze mijtensoort, genaamd Cheyletiella, veroorzaakt doorgaans geen ernstige jeuk. Symptomen van een besmetting zijn onder meer:

  • Schilfers en roos in de vacht.
  • Losse haren en mogelijke kale plekken.
  • Eventuele donkere puntjes op de haren.
  • Over het algemeen geen of milde jeuk.

Effectieve behandeling van mijten bij knaagdieren en konijnen

Om mijten effectief te bestrijden, kun je gebruikmaken van speciale producten, zoals:

 • Beaphar Anti-Schurft: Een effectieve spray die specifiek is ontwikkeld voor het behandelen van schurftmijten bij konijnen en cavia's. Gebruik de spray tegen de haarrichting in en herhaal de behandeling na één week.
 • Beaphar Anti-Parasiet: Deze handige knijppipet is geschikt voor kleinere knaagdieren en kan worden gebruikt om zowel schurftmijten als andere parasieten te bestrijden. Breng de pipet aan in de nek van het dier voor langdurige bescherming gedurende vier weken.

Mite Blocker Combi 500 gram

Aanvullende tips voor de bestrijding en preventie van mijten

Naast het gebruik van specifieke behandelingen zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen om mijtinfecties te voorkomen:

Houd besmette dieren gescheiden van andere huisdieren om verdere verspreiding te voorkomen.

Behandel alle knaagdieren in je huishouden om herbesmetting te voorkomen.

Zorg voor een goede hygiëne door wekelijks de bodembedekking te vervangen en het verblijf grondig te reinigen met producten zoals Beaphar Multireiniger.

Behandel het verblijf met Mite Blocker Combi, een product zonder insecticiden dat zeer effectief is tegen mijten.

Vergeet niet om speelgoed en huisjes in het verblijf regelmatig schoon te maken en te inspecteren op mijten.

Met deze uitgebreide gids kun je jouw cavia, konijn, hamster of andere kleine knager snel weer op weg helpen naar een gezond en gelukkig leven. Bedenk echter dat mijten niet de enige oorzaak zijn van veranderingen aan de huid en vacht; schimmel en luizen kunnen ook soortgelijke problemen veroorzaken. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts voor advies en behandeling.

Beaphar anti parasiet om parasieten bij knaagdieren en konijnen tegen te gaan Beaphar anti schurft om parasieten bij knaagdieren en konijnen tegen te gaan Beaphar anti ongediertespray om parasieten bij knaagdieren en konijnen tegen te gaan Beaphar multi reiniger om parasieten bij knaagdieren en konijnen tegen te gaan

konijnen luizen bestrijden knaagdier

Wist je dat parasieten een hekel hebben aan de geur van Lavendel

Lavendel staat bekend om zijn aromatische geur die veel mensen prettig vinden, maar het kan ook onaangenaam zijn voor parasieten zoals luizen, teken en vlooien. De geur van lavendel wordt vaak gebruikt als natuurlijk afweermiddel tegen deze parasieten.

Let op! Gebruik nooit verse lavendel, enkel gedroogde lavendel is geschikt om in het verblijf van kleine knaagdieren te gebruiken. Lavendel is enkel geschikt voor kleine knaagdieren, zoals: Muis, Dwerghamster, Hamster en Gerbil. 

Het gebruik van gedroogde lavendel kan helpen om parasieten op afstand te houden, vooral in de omgeving van huisdieren zoals knaagdieren en konijnen. Het plaatsen van lavendel in de buurt van het verblijf van je huisdier kan helpen om ongedierte weg te houden.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat terwijl lavendel een nuttige aanvulling kan zijn op de preventie van parasieten, het geen volledige vervanging is voor andere preventieve maatregelen, zoals regelmatige reiniging van het verblijf en het gebruik van geschikte anti-parasitaire producten zoals aanbevolen door een dierenarts.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »