Alles voor de Tuindieren zoals de buitenvogel, egel en de eekhoorn

De dieren die n en rondom ons huis leven zijn ook een beetje onze dieren natuurlijk. Denk aan het buitenvogeltje of familie egel die af en toe op bezoek komen. Woon je dicht bij het bos dan zal ook de eekhoorn zich regelmatig laten zien! Voor al deze dier
Lees meer

Tuindieren zijn de dieren van ons allemaal

De dieren die n en rondom ons huis leven zijn ook een beetje onze dieren natuurlijk. Denk aan het buitenvogeltje of familie egel die af en toe op bezoek komen. Woon je dicht bij het bos dan zal ook de eekhoorn zich regelmatig laten zien! Voor al deze dieren hebben wij lekkere voeding en snackjes waarmee we ze kunnen verwennen en soms zelfs ondersteunen.

Hoe maak je de Nederlandse tuin tuindiervriendelijk?

Veel Nederlandse tuinen zijn betegeld en hebben schuttingen. Vaak wordt er ook met gif gespoten. Dat zijn allemaal omstandigheden waarin tuindieren zich niet thuis voelen en ver weg zullen blijven. Dat is zonde want alle tuinden van Nederland bij elkaar vormen een gebied dat vijf keer zo groot is als de Oostvaardersplassen. Gelukkig maken steeds meer mensen hun tuin tuindiervriendelijk! Wat vaak wel een uitdaging hierbij is, is het "hoe". Hoe maak je, je tuin tuindiervriendelijk? Daar helpen wij graag bij!

Vogels en andere dieren met voedsel lokken

We kennen allemaal de vetbollen die in de winter buiten gehangen worden voor de vogels, maar wist je dat vogels ook op een natuurlijke manier bijgevoerd kunnen worden door middel van:

Bloemen: Vogels eten dan wel geen bloemen, maar ze eten wel de insecten die op de bloemen afkomen en later eten de vogels de zaden die van de bloemen vallen.
Struiken en boompjes die fruit, besjes of noten geven.
Een grasveld waar de vogels larven en wormen kunnen vinden
Bladeren die zijn afgevallen niet opruimen. Er zit veel leven onder de bladeren zoals insecten, wormen, kevers, die allemaal gegeten worden door de vogeltjes

De tuin veilig maken voor vogels

Schuilplekken zijn heel belangrijk voor vogels. De dieren moeten kunnen schuilen voor roofdieren zoals katten of sperwers. Een schuilplaats kan heel natuurlijk zijn, bijvoorbeeld een dichte plant, struik of klimop zijn perfect!

Help vogeltjes tijdens het broedseizoen

Vogeltjes maken nestjes. Elke vogel heeft daar zijn eigen manier en plek voor, maar wij kunnen de vogels hier heel goed bij helpen door ze bijvoorbeeld een nestkastje aan te bieden. Op deze manier kunnen de vogeltjes hun nestje op een plek maken die zeer veilig is en kunnen ze elk jaar weer terugkomen naar dezelfde plek. Niet alle vogels zullen hun intrek nemen in een nestkastje, het zijn de zogenaamde "hollenbroeders" die dat wel doen.

Elke vogel heeft zijn eigen wensen als het gaat om het nestkastje en de invliegopening

Onze huizen zijn tegenwoordig mooi strak afgewerkt en kieren en gaten zijn eigenlijk bijna niet meer te vinden, dat geeft ook een uitdaging voor de vogels, want ze kunnen zich niet meer in en nabij het huis nestelen. 

De grootste kans van slagen heeft een nestkast die op het "Noordoosten" hangt.

Dan waait en regent het niet zoveel naar binnen namelijk. Hang de nestkast ook nooit in de volle zon, daar houden de vogels niet van omdat het dan te warm wordt. Je moet ook zorgen voor een vrije aanvliegroute, dus geen obstakels direct voor de ingang van het nestkastje. In de herfst als het nestkastje niet meer gebruikt wordt door de vogels is het goed om deze schoon te maken met kokend heet water.

Voeding tijdens het broedseizoen

Tijdens het broedseizoen hebben vogels meer eiwitten nodig. Dat kan in de vorm van: Gedroogde meelwormen, Gedroogde Vlokreeftjes, Gedroogde Sprinkhanen, Gedroogde insectenmix, Gedroogde Zijdenrupsen.

Veel verschillende vogels aantrekken door veel variatie

De meeste tuindieren trek je aan door veel variatie in je tuin of balkon aan te brengen. Een mooie bijkomstigheid is dat je niet alleen veel tuindieren trekt, maar ook insecten, bijen en vlinders, dat zorgt weer voor een mooie diversiteit. Het beste is de tuin in laagjes te bekijken. Bodembedekkers, halfhoge planten en dichte struiken of boompjes. Als je echt gek wilt doen en de dieren helemaal gek wilt maken, plant dan een bessenhaag, dan heb je feest in je tuin! Maar ook verschillende soorten struiken achter elkaar die op verschillende momenten van het jaar in bloei zijn doen het heel goed en je hebt op meerdere momenten van het jaar veel dieren in de tuin.

Een paar goede voorbeelden zijn: Gelderse Roos, Liguster, Vuurdoorn, Sleedoorn, Vlier en Kardinaalsmuts.

  • Maak van je tuin of balkon een vogelparadijs!
  • Hang of plaats of schroef  (aan de reling) een mooie waterschaal
  • Plaats potten of bij meer plaats een moestuinbakje met bloemen of kruiden
  • Plaats een kleine frambozen of andere bessenstruik in een pot
  • Laat een klimplant groeien langs de erfscheiding of balkon
  • Hang in de schaduw een nestkastje voor bijvoorbeeld pimpelmezen of koolmezen met een 3-in-1 huismussen nestkast onder de dakrand
  • Hang een voersilo op, wij hebben hele leuke in onze buitenvogel categorie
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »