Basisinrichting voor de Hamster

Syrische Hamsters (Goudhamsters) zijn echte gravers en nestbouwers, de dieren moeten dit natuurlijke gedrag altijd in hun verblijf kunnen vertonen. Onze basisinrichting is hierop afgestemd.

Als wij het hebben over de Hamster, dan bedoelen we de Syrische Hamster. De Hamster is qua bouw een stuk groter dan de dwerghamster. Wij maken altijd verschil tussen een Dwerghamster en een Syrische Hamster, omdat veel huisjes en speeltjes die wel geschikt zijn voor dwerghamsters, dit helaas niet zijn voor Syrische Hamsters. Dit zorgt ervoor dat je bij ons altijd precies weet welk product voor welk dier geschikt is. Nu terug naar de basisinrichting! We hebben er eentje samengesteld voor de Hamster, hieronder lichten we toe wat er allemaal in zou moeten zinnen.

Hamsterkooi / Verblijf

We hebben hier gekozen voor een glazen verblijf met schuifdeuren aan de voorzijde voor de hamster. Omdat hamsters prooidieren zijn, vinden ze het niet prettig om van bovenaf benaderd te worden, daarom hebben we gekozen voor een verblijf waarbij de dieren van de voorkant benaderd worden. Dit zal ook zeer helpen bij het tam maken van nieuwe dieren omdat ze niet snel van je schrikken als je van voren komt. Het terrarium heeft verder een hoge rand waardoor je veel bodembedekking kunt gebruiken. 

De minimale maten voor een hamsterverblijf zijn 100 x 50 cm. 

Bodembedekking

Als bodembedekking hebben we hieronder gekozen voor de Katoen & Katoen, dit is een zeer prettige bodembedekking die door alle hamsters zeer goed wordt geaccepteerd. We hebben hier bewust niet gekozen voor een mix bodembedekking, omdat er er rekening mee houden dat jouw Hamster weleens een langhaar kan zijn, als dat zo is dan is niet elke bodembedekking of mix geschikt, omdat stukjes in de vacht kunnen blijven zitten. Dit is met Katoen niet het geval, deze is zeer geschikt voor langharen. Mocht je geen langhaar hebben dan is mixen geen probleem. Ind at geval zou je ook voor Katoen & Houtvezel of Katoen en Hennep kunnen kiezen, dan hoef je het zelf niet meer te mengen! Dankzij de goede absorptie van deze bodembedekkers bespaar je ook nog eens veel tijd! 

De hoogte van de bodemlaag van de bodembedekking voor kleine knaagdieren

Slaaphuisjes

Als basis slaaphuis hebben we gekozen voor een meerkamerhuis. Je zou in eerste instantie misschien denken "dat is groot", maar de hamster heeft echt een ruim basishuis nodig, daarnaast zijn enkele schuilplekken in de vorm van kleinere huisjes en tunnels heel leuk, maar een basis huis is een MUST. Het meerkamerhuis beantwoord aan de natuurlijke behoefte van de hamster doordat deze meerdere kamers heeft, net als in de natuur. De hamster kan in de ene kamer zijn voedsel bewaren en in een andere kamer zijn nestje maken. Het deksel is afneembaar zodat je altijd even een kijkje kunt nemen of alles nog wel goed gaat. Het huis kan onder de bodembedekking worden geplaatst, maar ook bovenop de bodembedekking. In het laatste geval zijn er bijpassende pootjes beschikbaar die je onder het huis kunt monteren zodat deze niet ingegraven kan worden.

Als schuilhuisje hebben we gekozen voor een kurktunnel. Deze kan gebruikt worden als extra schuilmogelijkheid en ziet er ook nog eens prachtig uit in een natuurlijk verblijf. De tunnel kan onder de bodembedekking worden geplaatst of erbovenop. Je kunt er alle kanten mee op!

Nestmateriaal

Hamsters zijn echte nestbouwers, de dieren hebben dus echt altijd nestmateriaal nodig om hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Als nestmateriaal hebben we voor kapok gekozen, maar katoen of hennep nestmateriaal zou ook kunnen. Kapok is lekker warm en hamsters bekleden graag hun nestje hiermee.

Looprad

Als looprad hebben we gekozen voor het Rodipet Heureka Looprad. OK, het ziet er een beetje futuristisch uit, maar we leggen je graag uit waarom wij dit een ideaal looprad voor jouw hamster vinden! Allereerst is het muis en muis stil, je kunt het verblijf dus gerust op de slaapkamer plaatsen zonder 's nachts wakker gehouden te worden. Daarnaast is het looprad gemaakt van speciale kunststof waardoor het heel eenvoudig te reinigen is ten opzichte van hout. Er komen nog meer voordelen aan! De speciale vorm heeft namelijk ook een functie. Het brede loopvlak zorgt voor een prettige manier van lopen. Hamsters hebben een vrij breed loopje de pootjes staan namelijk meer uit elkaar dan bij andere knaagdieren. Tot slot staat het looprad zo ongelofelijk stabiel dat omvallen simpelweg niet mogelijk is.

Hamstervoer

Natuurlijk heeft je Hamster ook voer nodig, maar niet zomaar voer, het beste voer! Wij hebben voor je uitgezocht welk voer dit is. We hebben alle voedingen op een rijtje gezet en de samenstellingen met elkaar vergeleken. De Bunny Nature Hamsterdroom Expert is als beste uit de bus gekomen en daarom mag deze niet ontbreken in de basis uitrusting.

Oogst

Hamsters zijn in het wild grote delen van hun tijd bezig met het verzamelen van voeding. Ze gaan vaak de velden in en nemen verschillende soorten zaadjes mee in hun wangzakken. Het verzamelen (oogsten noemen we het ook wel) van zaadjes behoort tot het natuurlijke gedrag van de dieren. Wij hebben heel specifiek gekeken welke plantensoorten dit gedrag bevorderen en de lijnzaadplant is daar één van, dus laat het oogsten  maar beginnen!

Knaagmateriaal

Als knaagmateriaal hebben we gekozen voor verantwoord knaagmateriaal bestaande uit 100% natuurlijk hazelnoothout dat besprenkelt is met gedroogde groenten en kruiden. De dieren vinden het lekker om eraan te knabbelen en kunnen op deze manier ook hun tandjes lijsten. 

Snack

Als snack hebben we gekozen voor gezonde en verantwoorde pompoenpitjes. Hamsters zijn dol pompoenpitjes! Ons advies is om deze te gebruiken bij het tam maken van een nieuw hamstertje. Via de voorkant van het terrarium kun je het diertje eenvoudig benaderen en lekkers uit de hand geven. Voor je het weet heb je een band opgebouwd!

Drinkfles

Het zijn de simpelste flesjes, maar ze werken het beste! Voor een Hamsters is de 150 ml ideaal.

Drinkfleshouder

We houden Hamsters tegenwoordig voornamelijk in glazen verblijven en het is een drama om een flesje hierin te plaatsen en daarom hebben wij speciale drinkfleshouders ontwikkeld die je heel eenvoudig met een magneet aan het glas kunt plaatsen.

Mos

Bijna tot slot hebben we nog mos toegevoegd. Je vraagt je waarschijnlijk af wat voor toegevoegde waarde heeft dit. Het ziet er prachtig uit in een verblijf en de dieren vinden het fijn om overheen te lopen. Daarnaast kun je het mos gedeelte heel leuk gebruiken als vaste ondergrond voor een voerbakje of om wat lekker op te leggen.

Zandbak

Hamsters houden van zand badderen, daarom hebben we een kant en klare natuurlijke zandbak plus zand toegevoegd aan dit basis concept. 

Zou je graag echt willen Hamsterscapen dan is er meer nodig, dat laten we zien in de andere artikelen die in de inspiratiecategorie te vinden zijn. Maar nu heb je in ieder geval de basis van waaruit je verder kunt bouwen. Onderstaand kun je de producten bekijken en heel eenvoudig bestellen wat je leuk vindt! Mocht je nog vragen of hulp nodig hebben dan staan we natuurlijk graag tot je dienst!

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »