Basisinrichting voor Konijnen

Konijnen zijn sociale dieren die altijd samen met een soortgenoot gehouden zouden moeten worden. Konijnen kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden. Echter kunnen ze niet tegen grote temperatuurverschillen. Het is daarom af te raden om buitenkonijnen

Konijnen zijn sociale dieren die altijd samen met een soortgenoot gehouden zouden moeten worden. Konijnen kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden. Echter kunnen ze niet tegen grote temperatuurverschillen. Het is daarom af te raden om buitenkonijnen in de winter naar binnen te halen, of andersom. Bij deze basisinrichting gaan we uit van konijnen die binnen worden gehouden. Voor twee middelgrote konijnen is een veilige afgesloten ruimte in huis van minimaal 6 vierkante meter nodig. 

Schuilhuis

Konijnen zijn prooidieren en voelen zich veilig als ze kunnen schuilen. Het liefst is er voor ieder dier een schuilplaats aanwezig. Het allerfijnst vinden konijnen schuilhuisjes met meerdere openingen. Wij hebben gekozen voor De Trixie Pluche Relax Schuilplaats 36 cm. Dit is een zachte verstopplek met twee openingen. Ook heeft de schuilplaats een plat dak en kunnen de konijnen er bovenop zitten. Als tweede schuilplaats kiezen we voor de Trixie Wilgenbrug Blank 69 x 40 cm. Deze brug is flexibel te buigen in verschillende vormen. Door de brug in een halve cirkel te buigen creëren we een mooie verstopplek. 

Toilet

Konijnen zijn gemakkelijk zindelijk te maken. Vooral bij konijnen die binnen worden gehouden is dat natuurlijk wel zo prettig! De konijnen hebben dan een ruim toilet nodig. We hebben gekozen voor het Trixie Toilet Brisko met Rand 50 cm. Dit is een ruim, rechthoekig toilet. De rand zorgt ervoor dat er zo min mogelijk toiletbedding naast het toilet belandt. 

Toiletbedding 

Uiteraard hebben we voor in het toilet een toiletbedding nodig. Deze bedding moet goed absorberen. Een goede optie is Back 2 Nature. Dit is een stofvrije papierkorrel die uitstekend absorbeert. 

Tunnel

In de natuur graven konijnen hele gangenstelsels onder de grond. Helaas hebben wij deze mogelijk in de woonkamer niet. Maar we kunnen de konijnen wel tunnels aanbieden om lekker doorheen te rennen! De meeste konijnen vinden dit geweldig. We kiezen voor de Trixie Speeltunnel 117 cm. 

Hooi

Het belangrijkste onderdeel van het dieet van een konijn is absoluut hooi! De vezels uit hooi zijn onmisbaar voor de spijsvertering. Hooi moet dan ook altijd onbeperkt aanwezig zijn. Het Alpenweidehooi van Vitakraft bevat een natuurlijk gehalte aan smakelijke kruiden en wordt daardoor over het algemeen erg goed gegeten. 

Hooiruif 

Om het hooi netjes bij elkaar te houden maken we gebruik van een hooiruif. We gebruiken de Trixie Metalen Hooiruif om op te hangen 20 cm met dakje. De ruif is gemaakt van knaagvast materiaal. Een goede tip is om de ruif boven het toilet te hangen. Konijnen eten en keutelen graag tegelijkertijd. Het dakje zorgt ervoor dat de konijnen niet in de ruif kunnen springen. 

Voer 

Naast hooi en verse groenten hebben konijnen brok nodig. Maar 5% van het dieet van een konijn moet bestaan uit brok. Ze hebben er dus niet zo veel van nodig. We kiezen voor de Selective Rabbit Adult Konijnenvoeding. Dit is een alles in één brok wat als grote voordeel heeft dat de dieren niet selectief kunnen eten. 

Voerbak

De brok kunnen we aanbieden in een voerbak. Zo blijft het schoon en bij elkaar. Voor ieder dier is een aparte voerbak nodig, zo voorkomen we dat er strijd ontstaat. De Trixie Keramische Voerbak Wortel 14 cm is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren. Het is leuk om voor ieder konijn een andere kleur te kiezen! 

Drinkfles

Naast eten moeten konijnen natuurlijk ook altijd drinkwater tot hun beschikking hebben. We kiezen voor de Classic Drinkfles 1100 ml. We maken de keuze voor een drinkfles, omdat we op deze manier zeker weten dat de konijnen altijd beschikking hebben tot schoon drinkwater. Een waterbakje kan te snel vervuild raken of omgegooid worden. 

Knaagmateriaal

Konijnen hebben een knaagbehoefte die ook noodzakelijk is om de snijtanden te slijten. Daarom moet er altijd geschikt knaagmateriaal aanwezig zijn. Is dit niet het geval, dan zullen de konijnen aan andere objecten (bijvoorbeeld meubels) gaan knagen. De Ham-Stake Berken Knaagschijven met Kruiden zijn vers gesneden afkomstig van de berkenboom. 

Snack 

We willen onze konijnen natuurlijk af en toe wel een beetje verwennen. Dit mag ook, maar wel met een gezonde snack. Een goed voorbeeld van een gezonde snack zijn de Vitakraft Loftys. De snoepjes zijn gemaakt van granen en hooi en zijn daarmee een verantwoorde snack. Uiteraard geldt voor alle snacks dat deze met mate gevoerd moeten worden. 

Speeltjes

We willen natuurlijk wel dat de konijnen zich goed vermaken. Konijnen zijn nieuwsgierige dieren en ze hebben graag wat te doen. De Wortel Dromenvanger is gemaakt van luffa en kan eenvoudig worden opgehangen. Het bungelende effect zorgt voor extra veel plezier! 

Al deze producten samen zorgen voor een goede basisinrichting voor jouw binnenkonijnen. Uiteraard kunnen bepaalde producten naar eigen voorkeur vervangen worden door een soortgelijk product. Onderstaand kun je de producten bekijken en heel eenvoudig bestellen wat je leuk vindt! Mocht je nog vragen of hulp nodig hebben dan staan we natuurlijk graag tot je dienst!

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »