Basisinrichting voor een Muis

Dit heb je nodig als basis voor muisjes. Een basishuis voor de hele groep, kleine schuilhuisjes, een looprad om de energie kwijt te raken en natuurlijk goede voeding en speelgoed.

Muisjes zijn sociale dieren, houden van klimmen en veel uitdaging. De grootste uitdaging bij muisjes is echter de geur van de plasjes. Muisjes hebben een specifieke urine lucht en plaatsen overal in het verblijf kleine plasjes om hun territorium te markeren. In onderstaande basisinrichting hebben wij hier rekening mee gehouden en specifieke oplossingen voor.

Muizenkooi 

We hebben gekozen voor een glazen verblijf voor de muisjes met twee twee (knaagvaste) roosters voor een optimale ventilatie. De minimale maten voor een muizenverblijf zijn 80 x 40 cm voor twee muizen. Voor vier of meer muizen is een verblijf van 100 x 40 of 100 x 50 cm het beste.

Bodembedekking

Als bodembedekking hebben we hieronder gekozen voor de Katoen & Katoen, dit is een zeer prettige bodembedekking die door alle muisjes zeer goed wordt geaccepteerd. Muizen hebben regelmatig last van de luchtwegen waardoor deze dieren een stofvrije bodembedekking zoals katoen zouden moeten krijgen. Dankzij de goede absorptie bespaart deze bodembedekking ook nog eens veel tijd en geld voor het baasje!

De hoogte van de bodemlaag van de bodembedekking voor kleine knaagdieren

Slaaphuisjes

Muisjes hebben bij voorkeur één slaaphuisje en meerdere schuilhuisjes nodig. Muizen zijn sociale dieren die in het algemeen graag samen slapen. Er moet daarom minimaal één huisje groot genoeg zijn voor de hele groep (het basishuis). Als basishuis hebben wij hieronder het Rodipet meerkamerhuis genomen. Het handige van dit huis is dat het dak afneembaar is, zodat je altijd een kijkje kunt nemen bij de dieren mocht dat nodig zijn. Muisjes houden echter van meerdere huisjes, daarom hebben we ook kokosnoot huisjes aan de basis uitrustig toegevoegd. Je muisjes zullen je dankbaar zijn!

Nestmateriaal

Muizen zijn echte nestbouwers, de dieren hebben dus echt altijd nestmateriaal nodig om hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Als nestmateriaal hebben we voor Crinkle Nestmateriaal gekozen. Papier absorbeert vocht heel goed en is ook nog eens heel speels. De dieren kunnen er niet alleen een nestje van maken, maar er ook mee spelen.

TIP! Maak bijvoorbeeld een speel en graafgedeelte in het verblijf door een doosje te vullen met Crinkle Nestmateriaal en daar wat lekkers in te strooien. De dieren zullen het geweldig vinden!

Looprad

Als looprad hebben we het populaire Houten Rodipet loopradje uitgekozen. Dit looprad past eigenlijk in elke natuurlijke inrichting en is groot genoeg voor muizen. Je zou denken dat een muisje heel klein is en daardoor ook een klein looprad nodig heeft, maar niets is minder waar. Muizen hebben een vrij lang lichaam en lange staart die veilig mee moet komen tijdens het rennen. Het nadeel van hout is wel dat het sneller vies wordt, maar dat probleem hebben we gelukkig ook opgelost met de CSI Spray. Ook is het mogelijk om een houten looprad te lakken, waardoor deze waterafstotend wordt. Dit raden we echt aan voor muisjes. Helaas is lang niet elke laksoort hiervoor geschikt, maar gelukkig hebben wij er eentje die 100% veilig is voor dieren -> Blanke lak

Muizenvoer

Natuurlijk hebben je muisjes ook voer nodig, maar niet zomaar voer, het beste voer! Wij hebben voor je uitgezocht welk voer dit is. We hebben alle voedingen op een rijtje gezet en de samenstellingen met elkaar vergeleken. De Bunny Nature Muizen Expert is als beste uit de bus gekomen en daarom mag deze niet ontbreken in de basis uitrusting.

Oogst

Muizen zijn in het wild grote delen van hun tijd bezig met het verzamelen van voeding. Ze gaan vaak de velden in en nemen verschillende soorten zaadjes mee. Het verzamelen (oogsten noemen we het ook wel) van zaadjes behoort tot het natuurlijke gedrag van de dieren. Wij hebben heel specifiek gekeken welke plantensoorten dit gedrag bevorderen en de lijnzaadplant is daar één van, dus laat het oogsten  maar beginnen!

Knaagmateriaal

Als knaagmateriaal hebben we gekozen voor verantwoord knaagmateriaal bestaande uit 100% natuurlijk hazelnoothout dat besprenkelt is met gedroogde groenten en kruiden. De dieren vinden het lekker om eraan te knabbelen en kunnen op deze manier ook hun tandjes lijsten. 

Snack

Als snack hebben we pompoenpitjes. Muizen zijn dol op pompoenpitjes en deze zijn ook nog eens verantwoord en gezond! Omdat muizen snel overgewicht kunnen ontwikkelen is het belangrijk om de dieren verantwoorde en bij voorkeur natuurlijke snackjes te geven. Pompoenpitjes zijn erg gezond en bevatten goede vetten die zorgen voor een stralende vacht.

Drinkfles

Het zijn de simpelste flesjes, maar ze werken het beste! Afhankelijk van de groep heeft het ideale drinkflesje een inhoud van 75 - 150 ml.

Drinkfleshouder

We houden muizen tegenwoordig voornamelijk in glazen verblijven en het is een drama om een flesje hierin te plaatsen en daarom hebben wij speciale drinkfleshouders ontwikkeld die je heel eenvoudig met een magneet aan het glas kunt plaatsen.

Kurktunnel

Waarom een kurktunnel? Een kurktunnel is een zeer veelzijdig item! Je kunt deze gewoon op de bodembedekking neerleggen, maar ook schuin tegen een hoger deel of onder de bodembedekking ingraven zodat de dieren een ondergronds hol hebben. Kortom je kunt alle kanten op met de kurktunnel. Uiteraard is hier ook weer een uitdaging met het schoonhouden van de tunnel, omdat muisjes overal plasjes doen, maar dat probleem is ook getackeld dankzij de CSI Spray.

Speelplaats

Muisjes zijn echte klimmers. Wij zijn er in onze basisinrichting vanuit gegaan dat de muisjes in een glazen terrarium gaan wonen, daarom hebben we hier een speelplaats die je op de bodem of een plateau kunt plaatsen. Zoals gezegd houden muizen van klimmen. Dankzij hun lange staart kunnen ze geweldig hun evenwicht bewaren en lekker rond klauteren. De speeltuin die wij hebben uitgekozen kan gevuld worden met een andere bodembedekking om het speelse effect nog eens te vergroten. Je kunt deze bijvoorbeeld ook vullen met het Crinkle Nestmateriaal en de pompoenpitjes erin rondstrooien. 

Onderstaand kun je de producten bekijken en heel eenvoudig bestellen wat je leuk vindt! Mocht je nog vragen of hulp nodig hebben dan staan we natuurlijk graag tot je dienst!

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »