Hamster en Dwerghamster spullen en benodigdheden!

Hamster en alles wat nodig is voor deze kleine lieve dieren. Bent u op zoek naar Hamster of Dwerghamster artikelen en benodigdheden? Dan bent u bij DRD Hamster Webshop op de juiste plaats. U vindt bij ons een ruim assortiment Hamster artikelen, zoals ham
Lees meer

Hamster & Dwerghamster benodigdheden bestelt u eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel®

De Hamster Webshop voor al uw Hamster & Dwerghamster artikelen & benodigdheden

hamsterHamster of Dwerghamster artikelen en benodigdheden nodig? Dan bent u bij DRD Hamster Webshop op het juiste adres. U vindt bij ons een ruim assortiment Hamster en Dwerghamster artikelen, zoals hamstervoer, hamster speelgoed, hamsterhuisjes, nestmateriaal, knaagmateriaal, loopradjes, graafbare bodembedekking en nog veel meer. Bestellen gaat eenvoudig en snel in de DRD Hamster Webshop.

Wist je dat?
Er in totaal 24 soorten hamsters zijn? Ze behoren allemaal tot de familie Cricetidae.

Hamsters zijn één van de populairste huisdieren in Nederland. Er zijn verschillende hamstersoorten. We maken allereerst onderscheid tussen de normale Goudhamster (Syrische Hamster) en de Dwerghamsters. De meest gehouden dwerghamsters zijn:


Roborovski Dwerghamster

De Roborovski Dwerghamster is de kleinste hamstersoort en kan samen gehouden worden. Hier moet echter wel een kanttekening gemaakt worden, want samen houden is altijd een risico. Hoewel de Roborovski Dwerghamster in het wild samenleeft in groepjes, kan dit bij ons thuis toch mis gaan. Ons advies is daarom altijd om u goed te informeren en nooit zomaar vreemde dieren bij elkaar te plaatsen. Laat u goed adviseren door een opvang of fokker van de dieren alvorens deze samen te houden.

Russische Dwerghamster

De Russische Dwerghamster is de populairste hamstersoort onder de dwerghamsters. Deze dwerghamster kan het beste alleen gehouden worden. De dieren kunnen enkel in een koppel (mannetje en vrouwtje) gehouden worden, maar dat heeft natuurlijk nestjes tot gevolg, dus dit is geen goed idee om als u niet wilt fokken. De Russische Dwerghamster is verder een zeer nieuwsgierig diertje dat zich regelmatig ook overdag laat zien. Het zijn geen echte nachtdieren, omdat ze ook overdag regelmatig wakker zijn. 

Wist je dat?
Russische Dwerghamsters als enige hamstersoort in wintervacht kunnen gaan? De hamsters kunnen in de winter als de omstandigheden goed zijn helemaal wit worden. In het wild is dit een belangrijk overlevingsmechanisme; zo worden ze niet gezien door roofdieren in de sneeuw.

Chinese Dwerghamster

De Chinese Dwerghamster is een iets minder bekende hamstersoort. Deze dieren hebben een iets langere staart en kunnen ook iets beter klimmen dan de andere dwerghamstersoorten. Het zijn solitaire dieren die echt alleen gehouden moeten worden. In het wild komen de dieren enkel bij elkaar om te paren en leven verder alleen. Chinese Dwerghamsters zijn vrij actief en iets schuwer dan Russische Dwerghamsters. 

Campbelli Dwerghamster

De Campbelli Dwerghamster lijkt heel veel op de Russische Dwerghamster. De dieren kunnen zelfs onderling gekruist worden, maar dat moet men niet doen omdat er dan hybride dieren ontstaan. De Campbelli is in tegenstelling tot de Russische Dwerghamster van nature een hamster die wel samen kan leven met soortgenoten, maar net als bij de Roborovski Dwerghamster is het verstandig om hier goed advies over in te winnen bij de opvang of fokker van de dieren.

Syrische Hamster

De Syrische Hamster, ook wel bekend als Goudhamster is de grootste hamstersoort die als huisdier gehouden wordt. De allergrootste hamstersoort is de korenwolf, maar dat is een echte wilde hamster die niet als huisdier gehouden kan worden. Syrische Hamsters hebben door hun grotere omvang ook een grotere huisvesting nodig. Ook huisjes en speeltjes moeten groot genoeg zijn voor de deze dieren. Niet alle fabrikanten geven dit duidelijk genoeg aan. Daarom staat bij al onze producten duidelijk weergegeven of iets voor een dwerghamster is of voor een goudhamster.

Hamsters zijn echte nestbouwers

Hamsters zijn echte nestbouwers, ze hebben altijd nestmateriaal nodig zodat ze hun holletje ermee kunnen bekleden. Het maken van een nest behoort dus tot het natuurlijke gedrag van een hamster. Geef de hamster daarom altijd 15-25 gram nestmateriaal.

Zijn Hamsters nachtdieren?

Hamsters zijn in het algemeen avond- nacht- en schemerdieren. De Syrische Hamster (Goudhamster) is een echt nachtdier, deze hamsters slapen overdag en zijn met name 's nachts actief. Toch zit er een klein verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. De mannelijke Goudhamsters zijn namelijk grotere slaapkoppen dan de vrouwelijke Goudhamsters. Vrouwtjes zijn actiever dan de mannetjes en laten zich hierdoor overdag toch nog iets vaker zien dan de mannetjes.

Dit vinden Hamsters & Dwerghamsters heel leuk!

Hamsters zijn dol op hun looprad. Dat is dan ook een must voor in het hamsterverblijf. Daarnaast houden hamsters van graven en sommige soorten ook van klimmen. Omdat hamsters in het wild zelf tunnels graven, vinden ze het bij ons thuis ook erg leuk om door tunnels heen te lopen. Hamsters zijn actieve dieren, geef ze daarom voldoende uitdaging in de vorm van hamsterspeeltjes.

Hamsters & Dwerghamsters hebben doorgroeiende tanden

Net zoals bij alle knaagdieren groeien de tanden van hamsters ook constant door. Het is dus heel belangrijk dat de hamster goede hamstervoeding krijgt en daarnaast knaagmateriaal heeft om zijn of haar tandjes te kunnen slijten. Wij stellen hoge eisen aan beide en daarom verkopen wij ook geen kalk knaagstenen of mineraal stenen. Alle producten in de categorie "knaagmateriaal" zijn 100% geschikt voor de hamster!

Hamsters & Dwerghamsters zijn prooidieren en moeten kunnen schuilen

Hamsters en ook Dwerghamsters zijn prooidieren, schuilen is voor hun daarom erg belangrijk. De dieren hebben allemaal (het liefst meerdere) huisjes of verstopplekjes nodig om zich veilig te voelen. De dieren houden niet van een open verblijf. In het wild worden ze vaak door roofvogels gepakt, dat is ook meteen de reden waarom ze het niet prettig vinden om van bovenaf opgepakt te worden. Een verblijf met meerdere huisjes en voldoende verstopplekken geeft de hamsters een veilig gevoel. Dit is belangrijk, want als de hamsters zich veilig voelen worden ze ook sneller en makkelijker tam en zullen ze hun verblijf sneller vertrouwen.

Alle informatie op een rijtje over de Dwerghamster & Hamster

In onderstaande tabel hebben wij alle informatie over de Gerbil overzichtelijk voor u weergegeven.

  Roborovski
Dwerghamster

Russische
Dwerghamster

Campbelli
Dwerghamster

Chinese
Dwerghamster

Syrische
(Goud)hamster

Verblijf
LxB samen min.

3500 cm2
70 x 50 cm
3500 cm2
70 x 50 cm
3500 cm2
70 x 50 cm
3500 cm2
70 x 50 cm
5000 cm2
100 x 50 cm
Bodembedekking
Soort

Graafbaar Graafbaar Graafbaar Graafbaar Graafbaar
Bodemlaag
Hoogte min.

15/20 cm 20 cm 20 cm 20 cm 25/30 cm
Nestmateriaal
Nodig ja/Nee
Ja Ja Ja Ja Ja
Verschonen
Verblijf na c.a.
8 - 12 weken 8 - 12 weken 8 - 12 weken 8 - 12 weken 8 - 12 weken
Looprad
Diameter min.

18/20 cm 18/20 cm 20 cm 20 cm 28/33 cm
Huisje
of verstopplekje

Meerdere
Minimaal 1 groter huisje
Meerdere
Minimaal 1 groter huisje
Meerdere
Minimaal 1 groter huisje
Meerdere
Minimaal 1 groter huisje
Meerdere
Minimaal 1 groter huisje
Speelgoed
Soort en doelVerstoppen, knagen,
ontdekken, graven, tunnels

Verstoppen, knagen,
ontdekken, graven, tunnels

Verstoppen, knagen,
ontdekken, graven, tunnels

Verstoppen,
knagen, ontdekken, graven, tunnels, Klimmen
Verstoppen, knagen,
ontdekken, graven, tunnels

Verrijking
In de vorm van
Zandbakje + chinchillazand Zandbakje + chinchillazand Zandbakje + chinchillazand Zandbakje + chinchillazand Zandbakje + chinchillazand
Drinken
Toedienen via

Fles/bakje Fles/bakje Fles/bakje Fles/bakje Fles/bakje
Preventie
Parasiet, worm

Niet nodig om preventief te behandelen,
enkel bij symptomen
Niet nodig om preventief te behandelen,
enkel bij symptomen
Niet nodig om preventief te behandelen,
enkel bij symptomen
Niet nodig om preventief te behandelen,
enkel bij symptomen
Niet nodig om preventief te behandelen,
enkel bij symptomen

Levenswijze
Samen of alleen
Sociaal

Roborovski Dwerghamster
kunnen alleen gehouden worden en onder bepaalde omstandigheden samenleven.
Solitair/Alleen

Russische Dwerghamsters
kunnen niet samengehouden worden. De dieren kunnen onder bepaalde
omstandigheden enkel in een koppel (man/vrouw) gehouden worden.

Sociaal

Campbelli Dwerghamsters kunnen alleen gehouden worden en onder bepaalde omstandigheden ook samen gehouden worden.

Solitair/Alleen

Chinese Dwerghamsters
moeten alleen gehouden worden. De dieren komen in het wild alleen bij elkaar om te paren en leven verder alleen.

Solitair/Alleen

Chinese Dwerghamsters
moeten alleen gehouden worden. De dieren komen in het wild alleen bij elkaar om te paren en leven verder alleen.

Ogen open 12 - 13 dagen 12 - 13 dagen

12 - 13 dagen

12 - 13 dagen

14 - 16 dagen

Speen
Leeftijd

4,5 weken 4 weken

4 weken

4 weken

4 weken

Levensduur 2 jaar 2-2,5 jaar

2-3 jaar

3-4 jaar

2-3 jaar

Bijzonderheden Roborovski Dwerghamsters
zijn de kleinste hamsters die als huisdier gehouden worden.
Russische Dwerghamsters kunnen onder bepaalde omstandigheden in wintervacht of torpor gaan

Campbelli Dwerghamster vrouwtjes kunnen soms een pittig karakter hebben.
Campbelli Dwerghamsters zijn gevoelig voor diabetes

Chinese Dwerghamsters kunnen beter klimmen dan alle andere hamstersoorten. Chinese Dwerghamsters zijn van nature iets schuwer dan de andere hamstersoorten.

Syrische Hamster vrouwtjes zijn overdag actiever dan mannetjes

Kunnen in winterslaap gaan onder bepaalde omstandigheden.

hamster en dwerghamster
uw knaagdier en konijn verdient beslist een echte specialist

BewarenBewarenBewarenBewaren

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »