De Cavia
Hoewel ze in sommige landen op de menukaart staan, zijn ze bij ons in Nederland dierbare huisdieren waar je binnen 2 tellen van gaat houden!
De manier van communiceren van de Cavia is bijzonder herkenbaar. De piepjes zodra de koelkast open gaat en de vrolijke blik als hij je ziet met wat lekkers. Prachtig!
Cavia's zijn bijzonder vriendelijke dieren die in groepjes leven. Bij ons thuis mag een Cavia dan ook nooit alleen gehouden worden. Altijd minimaal twee Cavia's.
- Systematiek: Cavia tschudii, Familie Cavidae, Orde Rodenita
- Kop-romplengte: 30 cm (20 tot 40 cm)
- Lichaamsgewicht: 450 tot 1.000 g (max. tot 1.800 g), mannetjes zijn groter dan vrouwtjes
- Levensverwachting: 6 tot 8 jaar
Bijzonderheden van de anatomie van de Cavia
Zwak gespierde stopmaag: Door de opname van meerdere heel wat kleine porties per dag wordt de voedselbrij naar het achterste gedeelte van de darmen geduwd. Levenslange groei van de snijtanden en kiezen: De tandslijtage gebeurt tijdens het eten doordat de tanden tegen elkaar wrijven. De duur van de voeropname wordt langer bij het eten van ruwe vezels, die intensief worden fijngemalen. Relatief grote blindedarm: Omzetting van fijne, ruwe celstoffen door de positieve darmflora in eiwitrijke en vitamine B-bevattende blinde-darmkeutels. Deze worden direct uit de anus opgegeten en ondergaan een tweede passage door de darmen.
Onbeperkt voeren is met CaviaDroom mogelijk doordat het voldoet aan de energiebehoefte van jonge dieren tijdens hun groeiproces resp. aan de behoeften van volwassen dieren. TriMellos® hebben een 3-vezel-mix:
- I . Ruwe vezels bevorderen de tandslijtage.
- I I. Fijne partikels (< 0,3 mm) komen in de blinde-darm terecht en worden door de positieve darmflora gemetaboliseerd.
- I II. Partikels > 0,3 mm stimuleren de darmbeweging. Plotse veranderingen van het voer moeten worden vermeden.
Verspreiding van de Cavia in het wild
- oorspronkelijk uit Zuid-Amerika
- • tschudi-cavia‘s wonen op grote hoogtes in het Andesgebergte (1.600 - 4.200 m) in Peru, Bolivia en Argentinië.
Natuurlijke leefomgeving van de Cavia
- open landschappen met lage begroeiing van grassen en kruiden in de sobere omgeving van Paramos en Puna
- wilde cavia‘s bewegen in dichtbegroeide vegetatie via netwerken van holtes en kuilen
CaviaDroom is exact afgestemd op het voedingspatroon van cavia‘s die als huisdieren worden gehouden en bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en micronutriënten.

Gedrag van de Cavia
- huisdieren zijn actief overdag en tijdens de schemering, wilde cavia‘s zijn voornamelijk actief tijdens de schemering en ´s nachts
- • gemoedelijk, in sociale groepen met harems en territoriaal gedrag
Cavia‘s maken zich kenbaar met geluiden en beschikken over een groot repertoire van geluiden.
Voortplanting van de Cavia
- Geslachtsrijp: vrouwtjes na 4-6 weken mannetjes na 3 - 10 weken
- Fokrijp: vrouwtjes na 3-5 maanden mannetjes na 2,5-5 maanden
- Worpaantal: 2-3 per jaar
- Worpgrootte: 1-5 kleintjes per worp
- Draagtijd: 63-70 dagen
- Geboortegewicht: 50 g - 100 g, nestvlieders
- Speen leeftijd: vanaf week 6
Tot en met 5 maanden raden we aan om CaviaDroom YOUNG te voeren voor een optimaal groeiproces. Daarna kunt u het dier CaviaDroom BASIC voeren. Een vroege castratie van mannetjes na 6 weken maakt het mogelijk om vanaf het begin een paar te houden.
Bijzonderheden van de voortplanting van de Cavia
Vrouwtjes zjn 6 tot 15 uur na de worp opnieuw vruchtbaar (postpartum-oestrus). Geslachtsverschillen: de vrouwelijke geslachtsopening heeft de vorm van een „Y“, bij het mannetje liggen de ronde geslachtsopening en de anus verder uit elkaar.
Voeding van de Cavia
foli-herbivoor: De voeding bestaat uit een veelvoud van groene planten aangevuld met wortelen, groenten en fruit. Vruchten mogen wegens het hoge suikergehalte slechts in beperkte hoeveelheden worden aangeboden. Geef dagelijks voldoende hooi van goede kwaliteit alsook vers drinkwater. Geef takken om aan te knagen. Vanaf week 6 mag vers voer gegeven worden. De hoeveelheid vers voer en ook de hoeveelheid gras die de dieren buitenshuis mogen eten, moet langzaam worden verhoogt, zodat de darmflora zich kan aanpassen en problemen met de spijsvertering kunnen worden voorkomen.
Gebalanceerde long-life-receptuur: De nutrionele behoeften variëren volgens de verschillende levensfasen: CaviaDroom is van YOUNG tot SENIOR precies daarop afgestemd. Hooi van beschermde weiden en FreshGras Hay kenmerken zich door een veelvoud aan groene planten en kruiden (biodiversiteit). De lange, knapperige stengels zorgen voor een optimale tandslijtage.
Goedee Samenstelling van Cavia voer
- Ruw proteïne (Rp): 12 - 14 %
- Ruw vet (RVe): 2 - 3 %
- Ruwe vezels (RVz): 18-22 %
- Ruwe vezels-zetmeel verhouding: minstens 3 : 1
Een optimale ruwe vezels-zetmeel verhou-ding beantwoordt aan de energiebehoefte van volwassen dieren resp. de groeifase van jonge dieren. Dit beschermt het dier tegen overgewicht.
- Calcium (Ca): Volwassen dieren: 0,6 - 0,8 %, 0,6 % Ca om blaasgruis/- stenen te vermijden. Jonge dieren: 0,9 - 1,0 % voor de botvorming tijdens de groeifase
- Fosfor (F): 0,4 - 0,6 % (Ca-F-verhouding: 1,5 - 2 : 1)
Monocomponent voer (TriMello®) verhindert de selectie van energierijke componenten en vermijdt een tekort aan nutriënten. De gevoelige blindedarmflora kan zich geleidelijk aan aanpassen dankzij een stapsgewijze verandering van het voer. De overgang van zetmeelrijke, vezelarme muesli of extrudaat naar het bunny voer verloopt makkelijker bij het geven van Nature Shuttle. TriMellos® met granen en natieve, gezonde componenten zijn de juiste tussenstap bij de overschakeling naar zetmeelarm, vezelrijk bunny voer.
Cavia‘s kunnen vitamine C niet zelf aanmaken en hebben een dagelijks toevoer van vitamine C nodig (10 - 20 mg per kg lichaams-gewicht). CaviaDroom bevat minstens 600 mg gestabiliseerd vitamine C en dekt daarmee een hogere behoefte aan vitamine C bij stresstoestanden en ziekte.
Huisvesting van de Cavia
Niet alleen houden; we raden aan om minstens een paar te houden: 1 gecastreerd mannetje en 1 tot 3 vrouwtjes Bij een groep van mannetjes kunnen ongecastreerde dieren na het bereiken van de geslachtsrijpheid elkaar bijten. Niet samen met konijnen of andere knaagdieren houden.
Konijnen en cavia‘s kunnen niet met elkaar communiceren. Terwijl konijnen zich met lichaamstaal (tegen elkaar liggen, wederzijdse lichaamsverzorging) en geuren verstaanbaar maken, communiceren cavia‘s via geluiden en geuren.
Positie van de Cavia kooi
- tochtvrij
- geen direct zonlicht
- relatieve vochtigheid onder 70 %
- optimale omgevingstemperatuur 18 tot 22° C
Tocht in combinatie met hoge vochtigheid verhogen de kans op luchtweginfecties. Om associatie met roofdieren te vermijden, moet de kooi/het hok op een verhoging staan en moet de opening zich aan de zijkant bevinden.
Grootte van de Cavia kooi
- minstens 120 x 60 x 50 cm (B x D x H) voor 2 cavia‘s
- voor elk extra dier moet de oppervlakte 20 % groter zijn
- bied ook dagelijks de mogelijkheid op uitloop (onder toezicht!)
De ontplooiing van natuurlijk gedrag, zoals uitvoerig verkennen en spelen, wordt vooral gestimuleerd door het dier vrij te laten rondlopen - ook in de woning.
Bodembedekking voor de Cavia
- goed absorberend
- geurbindend, zeer ammoniakbindend
- stofarm
- zacht
- regelmatig vervangen
Strooisel uit de bunny Bedding -serie bv. Absorber (op de bodem van de kooi) in combinatie met Comfort of Linum vertoont alle goede eigenschappen van kwalitatief strooisel. Het is voor cavia‘s optimaal om op te lopen.
Inrichting van het Cavia verblijf
- per dier 1 huisje met twee openingen
- verhoogde ligplaats
- knaaghout
- voer in stevige schaaltjes van klei of keramiek (reinig dagelijks de schaaltjes)
- drinkwater in flesjes of schaaltjes (ververs dagelijks het water)
- hooi in afdekbare ruif
Buitenverblijf voor de Cavia
- heel het jaar mogelijk
- bescherming voorzien tegen direct zonlicht (minstens de helft van het hok moet in de schaduw liggen), regen, wind en roofdieren
- neem maatregels tegen het graven onder de omheining van het hok
- vorstvrij huisje/schuilhut
Vooral bij cavia‘s die buiten in een hok worden ge-houden, moet hun achterkant dagelijks, vooral in de zomermaanden, worden gecontroleerd om eventuele vliegenmaden (myiasis) tijdig op te merken.
Omgang met de Cavia
- Tijdens de eerste dagen hebben cavia‘s veel rust nodig bij de gewenning.
- Cavia‘s zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar onder toezicht van ouders
- Til cavia‘s op met de handen om hun borst en bekken.
- bunnyINTERACTIVE stimuleert cavia‘s zowel mentaal als lichamelijk, intensiveert de band tussen eigenaar en dier en verbetert het vertrouwen.
Het Enjoy Nature-assortiment biedt een veelvoud aan natuurlijke producten die geschikt zijn voor de opbouw van een vertrouwensband tijdens de gewenningsperio-de en als stimulans voor speel- en verkengedrag. Controleer dagelijks de gezondheid van het dier, regelmatig de snijtanden, het anogenitaal gebied, de vacht en de nagels. Een controle van het gewicht moet een keer per week gebeuren.
Aanwijzingen van ziekte bij de cavia
Gewichtsverlies, minder opname van voer en water, gewijzigd keutel- en urineer-gedrag alsook een ruige vacht zijn onder meer aanwijzingen van een ziekte.
Om de oorzaak en de behandeling te bepalen, moet zo snel mogelijk een dierenarts worden geraadpleegd. Als de tandafslijting bij de cavia niet correct verloopt, moeten behandelingen onder narcose door een dierenarts worden uitgevoerd.


BewarenBewaren
|