Basisinrichting voor Ratten

Waar te beginnen als het gaat om de basisinrichting voor Ratten? Wij helpen graag! Ratjes zijn namelijk intelligente dieren die veel uitdaging nodig hebben in het verblijf.

Heel belangrijk bij het houden van Ratten is het feit dat de dieren sociaal zijn, ze moeten echt samen gehouden worden zodat ze hun natuurlijke sociale gedrag kunnen vertonen en happy zijn! In onderstaande opsomming leggen we uit waarom we voor deze basisinrichting hebben gekozen. Helemaal onderaan staan de producten die we voor de dieren hebben bedacht.

Bodembedekking

De bodembedekking voor Ratten is iets waar we heel goed bij stil moeten staan. Heel veel of misschien wel de meeste Ratten hebben zeer gevoelige luchtwegen, waardoor ze niet tegen stoffige bodembedekking kunnen. Daarnaast produceren Ratten een sterke urine lucht. De keuze van de bodembedekking is dus heel belangrijk. Als basis hebben wij gekozen voor een 100% stofvrije bodembedekking: Back 2 Nature 30 Liter. Dit is de grootste en gunstigste verpakking voor Ratten. Hiermee kan de bodem van het verblijf bedekt worden en als vulling gebruikt worden voor het toilet. Voor het rattenverblijf zal de basis laag rond de 5 cm zijn. 

Speellaag

De speellaag is een door ons ontwikkeld concept voor verschillende dieren en is op verschillende manieren toepasbaar. Voor de basisinrichting kiezen we voor de Karton & Karton Mix, omdat deze veelzijdig is en bijzonder goede absorbeert. Voor de Ratjes raden we aan de basis bodembedekking voor een deel te bedekken met een speellaag. Deze laag zorgt ervoor dat de dieren kunnen foerageren (zoeken naar eten). Dit is een zeer belangrijk onderdeel van het natuurlijke gedrag en neemt een bijzonder groot deel van verveling weg. Je kunt, bij voorkeur een deel van het eigen voer rondstrooien in de speellaag zodat de dieren moeten werken voor hun eten.

Toilet

Deze mag absoluut niet ontbreken, ook al zijn de dieren (nog niet) zindelijk, het toilet moet erin! Wij hebben heel veel verschillende soorten toiletten uitgeprobeerd en wat we eigenlijk heel vaak zien bij Ratten is dat ze te lui zijn om vanuit hun hangmat boven in de kooi helemaal naar beneden te klimmen naar de wc. Gelukkig hebben we dit probleem weten te tackelen dankzij een toilet dat je eenvoudig op elke hoogte in het verblijf kunt ophangen. De meeste wc hebben een zwak ophangsysteem, maar deze heeft een zeer robuust ophangsysteem zodat de dieren met een gerust hart hun behoefte op grote hoogtes kunnen gaan doen en dat scheelt poepies op andere plekken waar je ze niet wilt hebben!

PS: Het toilet kun vullen met Back 2 Nature

Urine Spray

Absolute MUST HAVE voor Ratten! Ratten maken kleine plasjes om hun territorium te markeren. Op een gegeven moment gaat het sterk ruiken in het verblijf. Het zijn vooral de moeilijk schoon te maken onderdelen zoals: klimtouwen, klimrekjes etc die je ideaal kan behandelen met de CSI Spray. Even inspuiten, laten drogen en even later is de urine afgebroken. 

Speelgoed

Spelen en klauteren is wat de meeste Ratten geweldig vinden om te doen, daarom hebben we in ons basispakket veel klim- en speelmogelijkheden toegevoegd. Er is echter wel een verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Vrouwtjes zijn namelijk actiever dan mannetjes. De mannetjes hebben meer aansporing nodig om in actie te komen, gelukkig hebben wij daar ook trucjes voor. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, laat het ons dan gerust weten!

Ratten speelgoed en inrichting van de kooi

Slaaphuis

Als slaaphuis hebben we gekozen voor de Sputnik, Ratten zijn er dol op! Alle ratten zijn er dol op! We hebben nog geen rat meegemaakt die dit hanghuisje niet leuk vindt. De sputnik is eigenlijk een kruising tussen een slaaphuisje en een hangmat gemaakt van kunststof. Als hoofdkwartier van de dieren is deze dus heerlijk makkelijk schoon te houden = efficiënt voor het baasje! Hieronder gaan we het hebben over nestmateriaal dat de dieren zelf meenemen naar hun huisje. We hebben ook andere hangmatjes en bedjes toegevoegd aan ons basisadvies, omdat Ratjes deze heerlijk vinden om in te liggen. Ratten zijn sociale dieren, ze slapen graag samen, maar als het bijvoorbeeld te warm is of ze willen zich om welke reden dan ook afzonderen, dan moet dat altijd mogelijk voor ze zijn. Vandaar de extra hangmatjes en slaapplekjes. Daarnaast bieden ze natuurlijk ook extra uitdaging.

Nestmateriaal / Speelmateriaal

We noemen het officieel nestmateriaal, maar voor Ratjes is het ook een beetje speelmateriaal. Het Crinkle papier is erg leuk om bijvoorbeeld in een graafbak te doen en de dieren naar snoepjes of lekkers te laten zoeken. Leuke bijkomstigheid van het spelen en woelen in papier is dat de vacht schoon wordt, dit kan met name voor de mannelijke Ratten een goed idee zijn. Ook zullen de dieren het Crinkle papier vaak meenemen naar hun slaapplaats. Een voordeel van papier is dat het droog is en goed absorbeert.

Rattenvoer

Alleen het beste alstublieft! Er zijn verschillende soorten Rattenvoer, wij kiezen hier voor een alles in één brok van Supreme. Heel bewust hebben wij voor deze voeding gekozen, omdat deze is gemaakt van plantaardige eiwitten ruikt de urine van de dieren minder sterk.

Knaagmateriaal

Als knaagmateriaal hebben we gekozen voor verantwoord knaagmateriaal bestaande uit 100% natuurlijk hazelnoothout dat besprenkelt is met gedroogde groenten en kruiden. De dieren vinden het lekker om eraan te knabbelen en kunnen op deze manier ook hun tandjes lijsten. 

Nageltjes

We hebben speciale klimstokken toegevoegd die helpen de nageltjes te slijten als de dieren er overheen klimmen. Het is leuk om deze stokken als een soort trap schuin boven elkaar te plaatsen naar een hoger deel van het verblijf.

Snack

Als snack hebben we gekozen voor een combinatie van lekkers met uitdaging. Het snuffelbos spel zorgt ervoor dat de dieren moeten nadenken en moeite moeten doen om bij het lekkers te komen. Dat geeft enerzijds veel vermaak en anderzijds voldoening als ze het lekkers te pakken hebben. Het snuffelbos kan gevuld worden met zeer verantwoorde graanvrije groente en kruiden drops.

Drinkfles

Het zijn de simpelste flesjes, maar ze werken het beste! 

Hieronder staan alle producten die we hierboven hebben omschreven. Je kunt hieronder eenvoudig de producten bestellen die je graag zou willen opnemen in jouw basisinrichting en mocht je nog vragen of hulp nodig hebben dan horen we het graag!

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »