Chinchillazand voor Chinchilla's

14
Chinchilla's hebben hoge eisen als het gaat om de vachtverzorging. De dieren moet daarom geschikt badzand krijgen waarmee ze hun vacht goed kunnen verzorgen en in topconditie kunnen houden. Naast badzand heb je natuurlijk ook een geschikte zandbak nodig w
Lees meer
Sorteren op:

chinchilla rolt in zand

Koop Chinchillazand voor je Chinchilla's eenvoudig en snel bij DRD Knaaagdierwinkel®

Chinchilla's hebben hoge eisen als het gaat om de vachtverzorging. De dieren moet daarom geschikt badzand krijgen waarmee ze hun vacht goed kunnen verzorgen en in topconditie kunnen houden. Naast badzand heb je natuurlijk ook een geschikte zandbak nodig waar je het zand in kunt doen en de Chinchilla's veilig in kunnen badderen. Speciaal voor alle Chinchilla's hebben wij een categorie met Chinchilla zandbakken.

Waarom hebben Chinchilla's badzand nodig?

Alle Chinchilla's hebben badzand nodig omdat het badderen een belangrijk onderdeel is van hun natuurlijke gedrag en de verzorging hun vacht. Hier zijn een paar redenen waarom chinchilla's baat hebben bij badzand:

  1. Vachtverzorging: Chinchilla's hebben een dikke en dichte vacht met een dikke ondervacht. Door zichzelf regelmatig in badzand te rollen, helpt dit bij het verwijderen van overtollige oliën, vuil en vocht uit hun vacht. Het badzand absorbeert deze elementen en zorgt ervoor dat de vacht schoon en gezond blijft.
  2. Huidgezondheid: Baden in zand helpt bij het exfoliëren van de huid van chinchilla's. Het verwijdert dode huidcellen en bevordert een gezonde huidconditie.
  3. Natuurlijk gedrag: In hun natuurlijke habitat in de Andes van Zuid-Amerika leven chinchilla's in droge en rotsachtige gebieden. Ze nemen regelmatig zandbaden om zichzelf te reinigen en af te koelen. Door ze toegang te geven tot badzand, kunnen ze hun natuurlijke gedrag uiten en zich comfortabel voelen in hun omgeving.
  4. Stressvermindering: Het nemen van een zandbad heeft een kalmerend effect op chinchilla's. Het helpt stress te verminderen en biedt ze een gevoel van comfort en welzijn

Het is belangrijk om speciaal chinchillazand te gebruiken, omdat dit een fijnkorrelig en stofvrij zand is dat geschikt is voor hun fijne vacht en luchtwegen. Het is raadzaam om chinchilla's regelmatig toegang te geven tot badzand, bij voorkeur enkele keren per week, zodat ze kunnen genieten van de voordelen van een zandbad en hun natuurlijke gedrag kunnen uiten.

Hoe verzorgen Chinchilla's in het wild hun vacht?

In het wild moet de Chinchillavacht natuurlijk ook goed verzorgd worden. Dit doen de dieren door voornamelijk door gebruik te maken van natuurlijke materialen en elementen in hun natuurlijke omgeving. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe Chinchilla's in het wild hun vacht verzorgen:

  1. Zandbaden: Natuurlijk staat op nummer één het zandbad. Chinchilla's maken in het wild gebruik van zanderige grond en stof om zichzelf hun huid en vacht te reinigen en te ontdoen van parasietjes. Ze rollen in het droge zand, waardoor het zand in hun vacht wordt gewreven. Dit helpt bij het absorberen van overtollige oliën en vuil, waardoor de vacht schoon blijft.

  2. Zonlicht en luchtstroom: Chinchilla's profiteren van ook van het natuurlijke zonlicht en  de luchtstroom om hun vacht te drogen en te luchten. Zo zullen zichzelf regelmatig blootstellen aan de zon en de zachte briesjes om vocht uit hun vacht te laten verdampen en de vacht te laten ademen. Let op! Dat betekend absoluut niet dat je, je chinchilla's nu naar buiten in de wind moet zetten of iets met een föhn moet gaan doen, bij ons thuis volstaat een niet te hoge luchtvochtigheid en een zandbad. 

  3. Stofbaden: In hele droge gebieden kunnen chinchilla's gebruikmaken van stof dat zich in de omgeving bevindt, zoals heel fijn zand, aarde of stofdeeltjes. Ze rollen en stuiven in deze stoffige gebieden om hun vacht schoon te maken en te verzorgen. Het lijkt veel op een zandbad, maar is veel fijner en stoffiger en zorgt er vooral voor om de oliën zo goed mogelijk uit de vacht te krijgen.

  4. Vachtverzorging door soortgenoten: Chinchilla's zijn sociale dieren met sociale interacties onder elkaar. Chinchilla's in het wild kunnen elkaar daarom regelmatig helpen bij het verzorgen van moeilijk bereikbare delen van hun vacht. Ze kunnen elkaar likken en elkaars vacht schoonmaken als onderdeel van hun sociale interactie.

Het verzorgen van de vacht is een belangrijk onderdeel van het natuurlijke gedrag van chinchilla's. Door deze verzorgingsrituelen uit te voeren, houden ze hun vacht in optimale conditie, wat bijdraagt ​​aan hun gezondheid en welzijn in het wild. Door het aanbieden van een zandbad kunnen de dieren bij ons thuis ook hun natuurlijke gedrag vertonen.

Wanneer is het goed om een zandbad aan te bieden aan de Chinchilla's?

Chinchilla's nemen in het wild over het algemeen één tot twee zandbaden per dag. Ze hebben de neiging om deze baden te nemen tijdens de ochtend- en avondschemering, wanneer de temperaturen wat koeler zijn. Deze tijden van de dag stellen hen in staat om te profiteren van de gunstige omstandigheden en tegelijkertijd hun vacht te verzorgen. Wij kunnen deze tijden bij ons thuis ook overnemen door de dieren in de ochtend en in de avond een zandbad aan te bieden met geschikt chinchillazand.

we love chinchilla

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »