Basisinrichting voor de Chinchilla

Chinchilla's zijn sociale dieren die altijd samen met een soortgenoot moeten worden gehouden. Chinchilla's zijn vooral actief tijdens de schemering en in de avond. Het zijn ontzettend leuke, maar geen gemakkelijke dieren om te houden.

Chinchilla's zijn sociale dieren die altijd samen met een soortgenoot moeten worden gehouden. Chinchilla's zijn vooral actief tijdens de schemering en in de avond. Het zijn ontzettend leuke, maar geen gemakkelijke dieren om te houden. 

Bodembedekking

Als basis bodembedekking voor chinchilla's hebben wij hier gekozen voor back 2 nature. Dit is een bodembedekking gemaakt van papier die zeer goed absorbeert. 

Slaaphuisjes

De chinchillakooi moet voldoende schuilplaatsen hebben. Dit houdt in dat er voor ieder dier een schuilplek moet zijn. Wij hebben hier gekozen voor De Trixie Knaagdier Wilgenhuis Mand 42 cm. Als tweede schuilplek hebben wij gekozen voor de Trixie Wilgenbrug Blank 52 x 30 cm. 

Zandbak 

Chinchilla's hebben chinchillazand nodig om hun vacht te verzorgen. Als zandbak hebben wij gekozen voor de RVS Chinchillazandbak 29 cm. Deze zandbak is knaagvast. Daarnaast is het open karakter prettig voor de luchtwegen en geeft het veel bewegingsvrijheid. Om de zandbak te vullen maken we gebruik van het Chinchillazand van Witte Molen. De zandbak moet zo worden gevuld, dat deze zwaar genoeg is en niet omvalt als er een chinchilla op de rand staat. 

Voer 

Uiteraard hebben chinchilla's ook eten nodig. Heel belangrijk is hooi! Chinchilla's moeten altijd hooi tot hun beschikking hebben. Dit is essentieel voor hun spijsvertering. We hebben hier gekozen voor het Alpenweidehooi 1 kg VitaVerde van Vitakraft. Naast hooi hebben chinchilla's ook brok nodig. We hebben gekozen voor Supreme Selective Chinchilla 1,5 kg. 

Voerbak

De brok kan het beste worden aangeboden in een voerbak. We hebben gekozen voor de Hugro Auratus Cup. Dit is een mooie, robuuste voerbak met een natuurlijk uitstraling. De voerbak is gemaakt van onbehandeld berkenhout en er mag dus naar hartenlust aan geknaagd worden! 

Hooiruif

Het hooi bieden we aan in een hooiruif. Zo blijft het verblijf zo netjes mogelijk. Een geschikte hooiruif is de Trixie Hooiruif Hout Vierkant 15 cm. De ruif is gemaakt van natuurhout en is inklapbaar. 

Knaagmateriaal 

Chinchilla's zijn echte knagers. Het is altijd opletten met welke materialen we in de kooi kunnen plaatsen, want ze zullen bijna alles kapot gaan knagen. Dit lijkt ongewenst gedrag, maar het knagen is noodzakelijk om de tandjes te slijten! Daarom moeten we er voor zorgen dat er in het verblijf voldoende knaagmateriaal aanwezig is. We hebben hier gekozen voor de JR Farm Back to Instinct Kruiden Knaag Wortel. Dit is een harde beukenwortel gevuld met smakelijke kruiden. De kruiden maken de wortel extra aantrekkelijk om aan te knagen. 

Snack

Natuurlijk willen we de chinchilla's af en toe verwennen. Echter zijn lang niet alle snacks geschikt voor chinchilla's. Chinchilla's hebben een erg gevoelige spijsvertering en snacks mogen niet teveel suiker, vet of eiwit bevatten. We hebben hier gekozen voor de Gedroogde Rozenbottels. Een rozenbottel is een geschikte snack voor chinchilla's. Echter geldt voor alle snacks: met mate! 

Drinkfles

Uiteraard hebben chinchilla's ook drinkwater nodig. Voor chinchilla's raden we aan een drinkfles te gebruiken. Een bakje kan snel vervuild raken. Bovendien zijn chinchilla's erg gevoelig voor longontsteking, ze mogen dus niet nat worden. De drinkfles moet knaagvast zijn. Daarom hebben wij gekozen voor de Trixie Glazen Drinkfles 500 ml. 

Speeltjes

Het is natuurlijk belangrijk dat de chinchilla's zich goed vermaken. Chinchilla's zijn nieuwsgierige dieren en hebben graag wat te doen. De Gekleurde Wilgenballen 3,5 cm zijn heel erg leuk voor chinchilla's. Deze wilgenballetjes zijn gekleurd met 100% natuurlijke kleurstoffen. Helemaal veilig om op te knabbelen dus! En nu maar afwachten hoe snel ze gesloopt zijn! 

Met deze spulletjes heb je een goede basisinrichting voor jouw chinchilla's. Uiteraard kun je om de zoveel tijd te inrichting aanpassen of andere dingen toevoegen. Onderstaand kun je de producten bekijken en heel eenvoudig bestellen wat je leuk vindt. Heb je nog vragen? Of heb je hulp nodig bij de inrichting van het chinchillaverblijf? We horen het graag!

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »