Wanneer Knaagdier of Konijn temperaturen?

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in gezondheid
  • 1
Wanneer Knaagdier of Konijn temperaturen?

Als je het idee hebt dat jouw cavia of konijn zich niet zo lekker voelt, omdat deze zich anders gedraagt of bijvoorbeeld niet wil eten, kan de lichaamstemperatuur van het dier meer informatie geven over de ernst van het probleem. Dit kan bijvoorbeeld hele waardevolle informatie zijn aan de hand waarvan een dierenarts kan beslissen of het wel of niet nodig is dat je met het dier langs komt. Ook kan het meten van de temperatuur na een operatie erg waardevolle informatie geven.

Tijdens een operatie koelt het dier namelijk erg af. Normaal gesproken zorgt de dierenarts ervoor dat het dier weer op temperatuur is gekomen als deze naar huis mag. Echter kan het dier er door de narcose nog wel iets langer moeite hebben om op temperatuur te blijven. Heb je het idee dat je cavia of konijn het koud heeft? Dan zou je de lichaamstemperatuur op kunnen meten. Aan de hand daarvan zou je dan een dekentje, extra stro, een wamtelamp of een kruik kunnen aanbieden. Wees wel altijd heel voorzichtig met een warmtelamp, dieren kunnen het hierdoor snel te warm krijgen. Zorg er voor dat het dier zelf kan kiezen om er wel of niet onder te gaan liggen. Tijdens extreem warme weersomstandigheden kunnen cavia’s en konijnen oververhit raken. Als je het idee hebt dat jouw cavia of konijn wel erg veel last heeft van de warmte en extreem sloom wordt, is het ook verstandig om de lichaamstemperatuur op te meten. Is deze extreem hoog? Bel dan een dierenarts en overleg met de dierenarts hoe je jouw dier het beste verkoeling kunt geven.

Hoe temperaturen?

Voor het opnemen van de lichaamstemperatuur van een cavia of konijn kan gebruik worden gemaakt van een rectale digitale thermometer. Naast een thermometer heb je vaseline nodig en iemand die kan assisteren bij het vasthouden van de cavia of het konijn. Smeer de punt van de thermometer goed in met vaseline. Zorg dat iemand het dier goed vast heeft en dat je makkelijk bij de anus kunt. Steek de thermometer een klein stukje in de anus en lees vervolgens de temperatuur op de thermometer af. Het is handig om deze direct op te schrijven. Onthoud altijd goed dat het opnemen van de temperatuur voor het dier erg stressvol is. Doe dit dan ook alleen wanneer het echt nodig is en beloon het dier na de tijd met iets lekkers. Ben je onzeker of weet je niet zo goed of je het wel durft of kunt? Doe het dan liever niet. De kans bestaat dat het temperaturen dan te lang duurt en het dier onnodig veel stress ervaart. Uiteraard willen we een dier dat zich niet zo lekker voelt of misschien wel oververhit is geen onnodige stress bezorgen. Is het echt nodig om de temperatuur op te nemen? Laat dit dan door een dierenarts doen.

Gelukt! En nu?

Is het gelukt om de temperatuur op te nemen? Dan kunnen we deze vergelijken met de normaalwaarden. De normaalwaarde voor een konijn ligt tussen de 38 en 39,5 graden Celsius. Voor een cavia ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 37,5 en 39,5 graden Celsius. Ligt de gemeten temperatuur hier onder? Dan is het dier onderkoelt. Ligt de gemeten temperatuur hierboven? Dan is het dier te warm. Een afwijkende lichaamstemperatuur kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Een dierenarts zal het dier moeten onderzoeken om te kunnen beoordelen wat er aan de hand is. Ligt de lichaamstemperatuur wel binnen de normaalwaarden? Dan is dat natuurlijk heel erg fijn! Blijf echter wel goed naar je dier kijken. Heb je toch het idee dat hij zich niet helemaal lekker voelt? Dan kun je altijd contact opnemen met de dierenarts voor advies. Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat een dier wat net heel hard gerend heeft ook een hogere lichaamstemperatuur kan hebben. Daarnaast is de lichaamstemperatuur van jonge dieren ook altijd iets hoger.

dierenartsassistente knaagdieren

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »