Muis als huisdier

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in muis
  • 0
Muis als huisdier

Veel mensen worden kriebelig als ze horen dat er een muis in huis is, maar wij worden daar helemaal enthousiast van! Want het zijn hele gezellige huisdieren aanwezig. Muizen zijn ontzettend leuk om naar te kijken, ze zijn ook nog eens heel vrolijk, intelligent en hebben een vrij eenvoudige verzorging nodig.

Samen is gezellig

Het belangrijkste om te weten over muizen is dat het groepsdieren zijn, ze leven in het wild samen en dat moet bij ons thuis ook zo zijn. Muisjes hebben soortgenoten nodig om hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Een groepje muisjes is daarom niet alleen goed voor de dieren zelf, maar ook nog eens een geweldig om naar te kijken. Laat je altijd goed adviseren door de fokker of opvang voordat je een groepje muisjes neemt, zo kunnen vrouwtjes fijn samen leven, maar mannetjes kunnen ruzie krijgen. Een goed advies maakt de beste start!

Zo is de muis!

Actief, opgewekt, vrolijk en lief zijn de woorden die ons te binnen schieten als we aan muisjes denken. De dieren zijn heel gemoedelijk om als huisdier te hebben. In de omgang naar mensen zijn ze vaak heel vriendelijk en nieuwsgierig. Ook kun je een hele hechte band krijgen met je muisjes. Ze herkennen hun verzorger aan de geur en de stem. Door meer met de muisjes te doen, bijvoorbeeld spelletjes kun je de band opbouwen. Het zijn slimme dieren die wel van een uitdaging houden, in welke hand heb jij het snoepje verstopt?

De geurtjes

Laten we maar met de deur in huis vallen en beginnen met de geur van muisjes. Elke muizenliefhebber kan beamen dat muisjes ruiken. Muisjes hebben een sterk ruikende urine, waardoor niet alle bodembedekkers geschikt zijn. Om de geur zoveel mogelijk tegen te gaan is het beter om een goed absorberende bodembedekker te kiezen. Het schoonmaken van houten huisjes was vroeger erg lastig. Wij raden af om houten huisjes onder te dompelen in water, omdat dan de lijmlaag los kan laten en er vocht in het hout komt. Het eerste zorgt voor het loslaten van houten onderdelen en vochtig hout is een ideale voedingsbodem boor schimmels en bacteriën. Een zeer handig schoonmaakmiddel is CSI Urine Spray of Ecopets Urine Buster. Beide middelen werken op enzymen basis en neutraliseren de urine.

Mannetjes ruiken sterker dan de vrouwtjes. Een bodembedekking die goed absorbeert en de geurtjes opneemt is daarom erg belangrijk. De bodembedekking moet voldoen aan de volgende criteria:

  • goed absorberend
  • geur binden
  • stofarm
  • zacht

Wij adviseren vaak te werken met lagen. De bodemlaag zou kunnen bestaan uit een zeer sterk absorberende bodembedekking die de bodem heel goed bedekt zoals bijvoorbeeld Back 2 Nature, Corbo of Chipsi Mais. Deze bodembedekkers bedekken de bodem grondig en absorberen goed. Een groot nadeel van deze bodembedekkers is helaas dat ze niet goed graafbaar zijn en dat willen we natuurlijk ook voor onze dieren. Om dit probleem op te lossen is daar de volgende laag! Deze kan bestaan uit hooi, zacht stro, katoen, karton, maar nog beter is kokos! 

Kokos is 100% stofvrij en een ideale tweede of derde laag voor muizen. Ze kunnen er lekker doorheen woelen of overheen lopen en de absorberende krachten van kokos zijn GROOT. Of je de kokos gebruikt als tweede of derde laag is afhankelijk van wat jij en vooral je muisjes prettig vinden. Je zou als tweede laag bijvoorbeeld hooi kunnen doen, want daar kunnen ze mooie nestjes van maken en als toplaagje kokos gebruiken. Met een beetje gelukt hoef je bij een tussentijdse verschoning alleen het toplaagje te verschonen en is de rest nog schoon. 


Bodembedekking voor muizen, bodembedekking voor uw muis

Wist je dat?
Muizen van oorsprong uit India komen?

 

Gezonde voeding houd de muis fit!

Gezonde voeding is voor muizen erg belangrijk om overgewicht te voorkomen. Sommige kleurslagen hebben een sterke aanleg om dikker te worden. Een voorbeeld voor zo'n kleurslag is de rode of gele muis, die hierboven ook op de foto is te zien. Een gezonde, uitgebalanceerde voeding die is afgestemd op de natuurlijke voedingsbehoefte van de muis is daarom erg belangrijk. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten voer verkrijgbaar voor muizen. Om de juiste voeding te kiezen is het raadzaam om naar de samenstelling van de muizengroep te kijken en de leeftijd van de dieren en daarop de voeding aan te passen. Dieren die heel selectief eten en daardoor een vitamine tekort ontwikkelen of dik worden kunnen beter overstappen op een alles in één voeding. Als de dieren een alles in één voeding krijgen is het wel leuk om ze één keer in de week toch een beetje gemengd voer aan te bieden als variatie. Het gemengde voer kan bijvoorbeeld rondgestrooid worden door het verblijf zodat de muisjes het moeten zoeken en zo hun natuurlijke zoekgedrag kunnen vertonen.

muizen voeding selectief

muisjes huisjesIk wil klimmen

Muizen houden van klimmen, ze zijn er ook echt voor gemaakt. Dankzij de lange staart weten ze op een uitstekende manier hun balans te houden en rennen ze zo over de meest onmogelijke takjes heen. Het is niet alleen leuk voor de dieren om lekker te klimmen, maar het is ook geweldig om te zien hoe de dieren bezig zijn. Actieve dieren zijn vaak blije dieren die het naar hun zin hebben in hun verblijf. Een kleine waarschuwing moeten we wel geven. Muisjes zijn hele goede klimmers, maar ze kunnen een misstap maken, richt het verblijf daarom altijd zo in dat als een muisje dreigt te vallen er een opvangmogelijkheid is die een eventuele val breekt.

Samen slapen is het leukste

Muisjes zijn kleine dieren die zo op het eerste oog misschien niet echt een heel groot huis nodig hebben, maar je kunt je er weleens in vergissen. Wat je namelijk makkelijk kunt vergeten is dat muisjes groepsdieren zijn die dus ook graag samen willen slapen. Waar één muisje maar weinig ruimte inneemt zal een groepje van 5 muisjes al heel wat meer ruimte nodig hebben. Onze tip is daarom: "Bekijk wat je nodig hebt altijd vanuit de groep". Daarnaast is het raadzaam om meerdere huisjes in het verblijf te plaatsen zodat de dieren zich her en der kunnen verstoppen als ze daar behoefte aan hebben. 

Vooral nieuwe dieren hebben voldoende verstopplekjes nodig om zich veilig in hun verblijf te voelen. Dieren die zich niet veilig in hun verblijf voelen zullen moeilijker tam worden. De socialisatie wordt door angst afgeremd en heeft daarna veel meer tijd nodig.

plassteen voor muizen en muisjes zindelijk makenNaar de wc gaan doen we lekker niet!

We hopen het altijd wel, maar de kans op zindelijke muizen die alles netjes in een toiletje doen zijn vrij klein. Ze plassen het liefste her en der..... en dat is OK want ze zijn zo leuk! 

Tip! Het lijkt erop dat ook muizen het prettig vinden om op de plassteen te plassen. Ze vinden het in eerste instantie een zeer bijzonder fenomeen in hun verblijf en verkiezen deze vaak als plek om extra te markeren en op te plassen. Als je de plassteen dan regelmatig afneemt na de plasjes zullen ze er nog vaker op gaan plassen en wie weet wordt dat wel "the place to be" voor de plasjes!

Een nieuwe muis in huis

We zeggen het nog maar een keer.... ze zijn zo leuk! Maar vooral in het begin moet je rustig aan doen met de dieren. Muisjes moeten de eerste dagen even aan hun nieuwe omgeving wennen en alles op hun gemak verkennen. Zodra de dieren vertrouwd zijn met hun eigen verblijf en omgeving zullen ze vaker interesse tonen in de baasjes daarbuiten. Een paar tips van ons voor de eerste dagen:

  • Tijdens de eerste dagen hebben muizen veel rust nodig om te wennen aan hun nieuwe omgeving
  • Om een muisje op te pakken vorm je met beide handen een kommetje en laat je het dier erin klimmen
  • Houd de muizen niet aan het midden of het einde van hun staart vast, de staart zou dan kunnen breken
  • Geef de dieren regelmatig wat lekkers uit de hand zodat ze bij je komen


Wist je dat angst het leerproces blokkeert? Dat betekend eigenlijk dat als een muisje heel bang is hij niet of heel moeilijk nieuwe dingen leert. De socialisatie en het opbouwen van een band met de verzorger hoort hier ook bij, dat kan alleen als het diertje zich op zijn gemak en vooral veilig voelt. Zorg er daarom voor dat het verblijf op een manier is ingericht dat de muisjes zich veilig voelen en dan zullen ze ook snelle de moed hebben om bij je te komen.

muizen webshop voor muizenvoer, snacks, speelgoed en bodembedekking voor muizen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »