Maand van het gebit

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in gezondheid
  • 0
Maand van het gebit

De maand februari is bij dierenartspraktijken traditiegetrouw de Maand van de Gebitsverzorging. Volgens dierenartsen is deze extra aandacht hard nodig, want net als bij mensen moet het gebit van knaagdieren en konijnen regelmatig gecontroleerd worden. De symptomen van tandproblemen op tijd herkennen kan het verschil maken.

Tandproblemen kunnen aangeboren of erfelijk zijn, maar ook ontstaan door ziekte of trauma (bijvoorbeeld een afgebroken tand of een scheefgroeiende tand door een harde klap). Ook slechte voeding kan tandproblemen veroorzaken; het is daarom heel belangrijk dat men een voeding kiest die afgestemd is op de behoefte van het dier, met de juiste hardheid, voedingsstoffen en structuur.

Bekijk hier alle producten die kunnen helpen bij de tandverzorging. 

Een konijn heeft bijvoorbeeld 2 soorten kauwbewegingen: Horizontaal en verticaal en om een natuurlijke tandslijtage na te bootsen is het belangrijk om met name de horizontale kauwbewegingen te stimuleren. Biks valt erg snel uit elkaar in het mondje, het is daarom beter om een geëxtrudeerde, krokante brok te kiezen. Het konijn is eigenlijk geen knaagdier maar een haasachtige. Dit is ook direct de verklaring waarom het konijn de enige is met 2 soorten kauwbewegingen.

Met betrekking tot het gebit is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de herbivoren en de omnivoren. Bij zowel de omnivoren als bij de herbivoren groeien de snijtanden het hele leven lang door. Het is dus belangrijk dat alle knaagdieren altijd de mogelijkheid hebben om hun snijtandjes te slijten. Dit kan met behulp van bijvoorbeeld knaaghout. Een voorwaarde voor het juist afslijten van de snijtanden is dat de stand van de tanden correct is. Staan ze scheef? Dan kan het dier knagen wat hij wil, maar zullen de tandjes daardoor nooit voldoende afslijten. Dit zal dan eens in de zoveel tijd door een dierenarts gedaan moeten worden. 

Bij de herbivoren groeien niet alleen de snijtanden, maar ook de kiezen het hele leven lang door! De kiezen slijten door het malen van hooi. Naast brokken is het daarom belangrijk om een goede kwaliteit hooi te geven. Ook kruiden zijn belangrijk en kunnen bijdragen aan een goede gezondheid. Voor hooi geldt; hoe hoger het vezelgehalte, hoe beter. Het is dan ook verstandig om Timothy hooi te kiezen, hiervan is het vezelgehalte veel hoger (ca. 34%) dan van het gewone hooi (ca 25%).

 

gebit van knaagdieren en konijnen

Symptomen die op tandproblemen kunnen wijzen

  • Niet willen eten - Hierbij heeft het dier waarschijnlijk pijn en wil het niet meer het harde voer eten. Wat we dan weleens zien is dat het dier andere materialen gaat eten die eigenlijk niet eetbaar zijn zoals bodembedekking.
  • Kwijlen - Doordat de tanden niet goed groeien, scheef staan of in het gehemelte prikken kan het dier zijn mondje niet meer dicht doen, hierdoor kan het gaan kwijlen.
  • Ontstoken slijmvliezen rondom mond en neus - Door het kwijlen blijft de huid rondom de mond vochtig en kan hierdoor gaan ontsteken. 
  • Oog- en neusuitvloeiing - (dacryoconjunctivitis) wordt veroorzaakt door een ontsteking van de traanbuizen
  • Darmproblemen - Doordat het dier niet meer goed eet functioneren de darmen minder goed, dit is vooral bij konijnen een risico.
  • Abcessen in de mond - Als tanden tegen het gehemelte of de wangen prikken kunnen er wonden ontstaan die gaan ontsteken.
  • Uitstekende tanden - Als de tanden naar buiten groeien kunnen ze uit het mondje gaan steken.
  • Slechte conditie van de vacht en vermagering


Neem in alle bovenstaande situaties direct contact op met de dierenarts en laat de tanden van het dier vakkundig onderzoeken. 

Tandproblemen voorkomen

Dat begint eigenlijk al bij de aanschaf van de dieren, bij de fokker, winkel of opvang. Vraag bij de aanschaf naar tandproblemen. Vooral fokkers zullen hierop selecteren om genetische tandproblemen te voorkomen. 

Controleer de tanden regelmatig, ten minste 1 keer per maand en geef altijd knaagmateriaal. Voor herbivore knaagdieren (cavia, konijn, chinchilla, degoe) geldt, dat deze altijd hooi tot hun beschikking moeten hebben. Hooi helpt niet alleen de spijsvertering goed op gang te houden, maar ook bij de slijtage van de kiezen.

Knaaghout wordt door knaagdieren gebruikt om hun tanden te slijten. Omdat de tanden van knaagdieren altijd doorgroeien moeten deze regelmatig wat te knagen hebben zodat ze niet te lang worden en scheef gaan groeien.

Verantwoord knaagmateriaal zoals gezonde knaagstenen, knaaghout en takken geven de dieren de mogelijkheid om hun tanden te slijten. Wij krijgen vaak vragen over het knaaghout, waarbij er wordt aangegeven dat de dieren er niet aan knagen. Het is goed om te weten dat knaagdieren en konijnen knagen naar behoefte. Als ze de tanden voldoende kunnen slijten door de voeding en of hooi dan zullen ze minder op knaaghout gaan knagen. Gooi het knaaghout niet weg, maar leg het dan een paar dagen per week in het verblijf, zodat de dieren er wel aan kunnen knagen als ze dat willen.

Sommige knaagdieren knagen heel actief aan knaaghout en andere helemaal niet. Het is enerzijds een kwestie van smaak, maar anderzijds een kwestie van behoefte. Als een knaagdier geen knaagbehoefte heeft omdat de tanden goed op lengte blijven door het voer, hooi of andere knabbels, dan zal hij minder aan knaaghout gaan knagen. Het is wel goed om altijd natuurlijk knaaghout aan te bieden zodat de dieren altijd kunnen knagen als ze knaagbehoefte hebben.

Probeer selectief eten te voorkomen bij de dieren. Door selectief eten kunnen tekorten ontstaan als het gaat om vitamines en mineralen. Door deze tekorten kunnen tanden broos worden, met name calcium is belangrijk en deze kan alleen opgenomen worden als Vitamine D en Fosfor aanwezig is. De beste verhouding calcium fosfor voor hamsters is bijvoorbeeld: 2:1

selectief eten

Vitamines voor een goed gebit

Zoals hierboven al even aangestipt zijn vitamines ook heel belangrijk voor een gezond gebit. In onderstaand overzicht laten we zien welke vitamines waar verantwoordelijk voor zijn.

Vitamines knaagdieren en konijnen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »