Bioactieve Ratten Graafbak

Bioactieve Ratten Graafbak

Ratten zijn uitstekende klimmers, maar wist u dat het ook geweldige gravers zijn? Het is echt zo! Ratten leven in het wild voornamelijk in ondergrondse holen, die ze innemen of zelf graven met hun familieleden. Geef de dieren maar eens een graafbak en u zult versteld staan van de graafkunsten, ze vinden het ook echt leuk om te doen!

Ratten zijn met name grondbewoners

Onze tamme ratten stammen af van de bruine rat en dat is een echte grondbewoner. We kunnen een natuurlijke leefomgeving ook bij ons thuis namaken, maar vaak hebben de ratten een kooi met tralies wat het graven eigenlijk onmogelijk maakt in het verblijf zelf. Toch is er een leuk trucje voor om de ratjes lekker te laten graven, de graafbak.

Natuurlijke graafbak of speel graafbak?

ratten graafbak met kokosvezel en kokos snippersWe maken onderscheid tussen graafbakken, de ene is een natuurlijke graafbak die op een natuurlijk manier is ingericht en de andere is puur om te graven en te spelen.

Natuurlijke graafbak: Bestaat uit een bak gevuld met zand en eventueel (verse) plantjes. Let op alleen plantjes gebruiken die veilig voor de dieren zijn. De plantjes in deze categorie zijn allemaal speciaal gekweekt voor dieren en bevatten geen meststoffen of andere chemische toevoegingen.

Biobak: De biobak is eigenlijk hetzelfde als een natuurlijke bak, maar gaat net een stapje verder als het gaat om de levende plantjes. 

Speelbak: Deze is gericht op het spelen te vergelijken met een ballenbak, maar dan gevuld met ratvriendelijke en speelse bodembedekking zoals stukjes karton en sizzle. Het is leuk om lekkers in een speelbak rond te strooien en de dieren op deze manier verrijking en uitdaging aan te bieden.

Geschikte bodembedekkers voor een graafbak of biobak voor ratten

De graafbak is een bak waar graafbare en "ratvriendelijke" bodembedekking in kan worden gedaan, zodat de dieren kunnen graven. Let op! Het mag in geen geval stoffige bodembedekking zijn zoals Chinchillazand of andere stoffige zandsoorten. Ratten hebben namelijk zeer gevoelige luchtwegen die snel geïrriteerd kunnen raken door stof. De bodembedekkers in deze categorie zijn veilig voor ratjes en kunnen gebruik worden in een graafbak of biobak.

Hoe ga je te werk?

Om een natuurlijke- of bioactieve bak voor ratjes te maken neem je het beste een basis van kokosvezel (30 cm) en dat meng je met kokossnippers zodat je een mooie mix krijgt. 1/3 kokossnippers en de rest mag kokosvezel of humus zijn.

Een graafbak voor een konijn is heel geschikt als graaf- en speelbak voor ratjes, maar niet als natuurlijke graafbak. Voor een natuurlijke of bioactieve bak, waard de dieren ook echt gangen in kunnen graven is een curver of glazen bak of terrarium nodig van minimaal 1 meter lang zodat ze ook echt lekker kunnen graven.

Gemengde bodembedekking voor Fluffy effect

kokosvezel bodembedekking voor rattenHet is goed om de aarde te mengen met bijvoorbeeld kokos of mos, op die manier wordt het geheel fluffy en blijven de tunnels beter staan. Daarnaast is uit recent onderzoek gebleken dat de dieren dit echt hee leuk vinden! Als toplaag adviseren wij de Kokos & Kokos of een bosstrooiosel. De dieren kunnen prachtig in een toplaag wroeten. Vergeet niet wat lekkers rond te strooien dan hebben ze ook nog wat te doen en worden ze beloond voor het harde zoekwerk.

Een biobak met verse plantjes

Gelukkig zijn ratten dieren die een hogere luchtvochtigheid beter verdragen dan een te lage luchtvochtigheid. Door de vaak gevoelige luchtwegen kan een hogere luchtvochtigheid zelfs helpen bij eventuele klachten. Het is prachtig om te zien hoe ratjes zich gedragen in een natuurlijke omgeving met plantjes, de dieren vinden het echt heel erg leuk! De meeste ratjes laten de plantjes redelijk met rust en knabbelen er vaak aan als ze deze echt lekker vinden of als extra vocht nodig is. 

Knaagdiergras wordt geleverd in zaadvorm, deze kunt u door de grond heen strooien en de sprietjes komen van zelf op. Hier is ook de gemengde voeding heel geschikt voor. Als u gemengde voeding voor uw ratjes gebruikt, strooi dan een beetje door de graafbak, door het vocht zullen de vele zaadjes ontkiemen en hebben de ratjes verse plantjes die ze kunnen eten. Leuk om te weten is dat net ontkiemde plantjes de meeste voedingsstoffen bevatten en dus heel gezond zijn voor de dieren!

Beestjes! Ze zijn OK

Bij een bioactieve bak horen ook kleine beestjes, dit kan in het begin een beetje verontrustend zijn, maar deze kleine diertjes voeden zich met de plasjes, poepjes en natuurlijke schimmeltjes. Ze helpen dus als het ware de bak schoon te houden. Als de balans in een bioactieve bak goed is, dan hoeft deze eigenlijk niet meer verschoond te worden, omdat alles zichzelf regelt. Het is wel belangrijk om af en toe wat water rond te sproeien in de bioactieve bak, zodat de plantjes kunnen groeien en alles goed in leven blijft. Daarnaast is een goede luchtvochtigheid zeer belangrijk voor de booractiviteit!

Heb jij ook een mooie graafbak voor je Ratjes? Show 'm op onze socials!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »