Uitleg en bestrijding van Vlooien bij Knaagdieren & Konijnen

Uitleg en bestrijding van Vlooien bij Knaagdieren & Konijnen

Net als honden en katten, kan je konijn, cavia of hamster vlooien krijgen. Dit geldt ook voor andere knaagdieren en fretten. Als je huisdier buiten gehuisvest is, kan het zijn dat andere dieren in de tuin de oorzaak van de vlooien zijn (denk bijv. aan wilde konijnen, egels of katten die door de tuin lopen). Zit je huisdier binnen dan is vaak een ander huisdier, zoals de hond of kat de oorzaak.

Hoe weet je of je konijn, cavia of hamster vlooien heeft?

Vlooien kunnen jeuk veroorzaken, het kan zijn dat je jouw huisdier meer ziet krabben of schuren tegen de jeuk. Als je de vacht opzij doet en goed inspecteert, kan het zijn dat je vlooien ziet. Ze zijn erg snel en niet altijd even makkelijk te zien. Kijk daarom of je kleine zwarte korreltjes ziet zitten. Dit zijn vlooienpoepjes. Om zeker te weten of het een vlooienpoepje is, kun je het korreltje op een nat keukenpapiertje leggen. Vlooienpoepjes bestaan voor een groot deel uit  verteerd bloed; komt er een roodbruine kring om het korreltje dan weet je zeker dat het een vlooienpoepje is en dat je moet gaan behandelen. 

Vlooien kunnen niet alleen jeuk veroorzaken maar ook ziektes overbrengen, zoals Myxomatose bij konijnen. Zorg daarom dat je vlooien direct goed aanpakt.

Hoe kun je vlooien bij je konijn, cavia of hamster bestrijden?

Maar liefst 95% van de vlooien zit in de omgeving in de vorm van eitjes, larven en poppen, maar 5% zit op je huisdier. De eitjes, larven en poppen ontwikkelen door tot vlooien en springen weer op je konijn, cavia of hamster. Het is dus vooral heel erg belangrijk om het hok en alle plekken waar je konijn of knager komt goed schoon te maken en te behandelen met een omgevingsspray tegen vlooien (wel opletten dat de spray goed is opgedroogd voor je huisdier ermee in contact kan komen). Op die manier ben je veel sneller van de vlooien af.

Daarnaast zul je ook de vlooien op het dier moeten bestrijden, dit kan bijvoorbeeld met Anti-Ongediertespray. Deze spray is speciaal geschikt voor konijnen, knagers, fretten en vogels en werkt tegen vlooien, luizen en mijten. Bij hamsters kun je één spray op een plastic handschoen doen en daarmee de hamster inwrijven.

Let op!

Gebruik niet zomaar vlooienproducten voor honden of katten op je konijn, cavia of hamster; sommige werkzame stoffen kunnen dodelijk zijn voor konijn en knager!
 
Vergeet niet om andere huisdieren ook te behandelen, anders kunnen die ervoor zorgen dat het vlooienprobleem in stand gehouden wordt. 
 
Vlooien zijn erg hardnekkig. Verwacht dus niet dat je binnen een week van het probleem af bent. Je zult meerdere malen je huisdieren én de omgeving moeten behandelen om helemaal van de vlooien af te komen.

konijnen vlooien bestrijden

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »