Basisinrichting voor de Cavia

Cavia's zijn sociale dieren die altijd samen met minimaal één soortgenoot gehouden moeten worden. Cavia's hebben voldoende ruimte nodig om genoeg te kunnen bewegen. Beweging is belangrijk voor hun gezondheid. Twee cavia's hebben ten minste 0,9 vierkante m

Cavia's zijn sociale dieren die altijd samen met minimaal één soortgenoot gehouden moeten worden. Cavia's hebben voldoende ruimte nodig om genoeg te kunnen bewegen. Beweging is belangrijk voor hun gezondheid. Twee cavia's hebben ten minste 0,9 vierkante meter nodig. Voor ieder dier komt hier 0,3 vierkante meter bij. Uiteraard is groter altijd beter. Bij deze basisinrichting gaan we uit van een verblijf voor 2 cavia's. 

Bodembedekking

Cavia's hebben een zachte, stofvrije bodembedekking nodig die goed absorbeert. Wij vinden de Bunnybedding Easy Plasmat 112 cm een hele fijne bodembedekking voor cavia's. Dit is een zacht kleedje van anti-pilling fleece met absorberende molton. De urine wordt in het molton geabsorbeerd. De cavia's houden zo altijd droge pootjes. Afhankelijk van de grootte van het verblijf zijn minimaal 2 plasmatten nodig. De plasmatten kunnen gewassen worden op 60 graden. 

Schuilplaatsen

Cavia's vinden het niet prettig als hun verblijf te open is. Het is daarom van belang om meerdere schuilplaatsen aan te bieden. We raden aan om één huisje te kiezen waar alle cavia's samen in passen en daarnaast voor ieder dier een kleinere schuilplaats te hebben. Als groot, gezamenlijk huis is het Trixie Hoekhuis Jesper 52 cm erg geschikt. Deze is ruim en heeft twee openingen. Een huis met twee openingen is prettig zodat de dieren er altijd gemakkelijk uit kunnen als ze met meerdere cavia's in het huisje zitten. Als tweede schuilplaats kiezen we voor de Trixie Gevlochten Wilgenbrug 24 cm. De cavia's kunnen zich hierin verstoppen, maar kunnen er ook nog eens naar hartelust aan knagen! Als laatste schuilplaats kiezen we voor het JR Farm Bergweide Hooi Huis Medium. Dit huis is net als de wilgenbrug volledig eetbaar. 

Hooi

Hooi is heel belangrijk in het dieet van een cavia. De cavia's moeten onbeperkt hooi tot hun beschikking hebben. Het Vitakraft Alpenweidehooi 1 kg Vitaverde bevat een natuurlijk gehalte aan smakelijke kruiden en wordt over het algemeen erg goed gegeten door de dieren. 

Hooiruif 

De Trixie Metalen Hooiruif om op te hangen 20 cm met dakje zorgt ervoor dat het hooi netjes bij elkaar blijft. De ruif is gemaakt van knaagvast materiaal en zal daardoor lang meegaan. 

Toilet

Cavia's zijn erg lastig zindelijk te krijgen. Echter keutelen ze graag terwijl te eten. Daar kunnen we slim gebruik van maken door een toilet onder de hooiruif te plaatsen! Zo zullen we al een groot gedeelte van de poepjes verzamelen in het toilet. Het Trixie Knaagdier Toilet Recht Nuno 36 cm is erg geschikt voor cavia's. 

Toiletbedding 

Als toiletbedding gebruiken we Back 2 Nature Bodembedekking. Back 2 Nature is gemaakt van papier, en is volledig stofvrij. Bovendien is het ook geschikt voor langharige cavia's. De korrels blijven niet snel hangen in de vacht. 

Voer 

Naast hooi en verse groente hebben cavia's ook brok nodig. Een goede volledige voeding, die ook voldoende vitamine C bevat is de Beaphar Care+ Cavia. Eén cavia mag van deze voeding 30 tot 50 gram per dag krijgen. 

Voerbak

Voor de brokjes hebben we een voerbak nodig. We raden altijd aan om per dier één voerbak aan te schaffen. De Trixie Keramische Voerbak Wortel 14 cm is verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren. Het is leuk om voor ieder dier een eigen kleur te kiezen. 

Drinkfles

Natuurlijk moeten cavia's ook altijd beschikking hebben tot vers drinkwater. Het grote voordeel van een drinkfles is dat het drinkwater schoon blijft. De Classic Drinkfles 1,1 L is groot genoeg voor meerdere cavia's. Er kan ook gekozen worden voor bijvoorbeeld 2 flessen van 600 ml. 

Knaagmateriaal

Cavia's hebben een natuurlijke knaagbehoefte. Dit is ook nodig voor het slijten van de tandjes. Naast hooi om op te knabbelen is het belangrijk om ook knaaghout aan te bieden. Wilgen takken zijn erg geschikt en gezond knaagmateriaal. De dieren zullen er naar behoefte aan knagen. Maken ze er niet zo veel gebruik van? Dan is dat ook niet erg, als ze het maar tot hun beschikking hebben. 

Speeltjes 

Cavia's zijn actieve en nieuwsgierige dieren. Om ze bezig te houden hebben ze uitdaging nodig. Dit kan in de vorm van speeltjes. Cavia's zijn gek op knabbelspeelgoed. Het Trixie Speelgoed Oranje is een leuk speeltje waaraan geknabbeld en waarmee gegooid en gespeeld kan worden. 

Met deze spulletjes heb je een goede basisinrichting voor jouw cavia's. Uiteraard kun je om de zoveel tijd te inrichting aanpassen of andere dingen toevoegen. Onderstaand kun je de producten bekijken en heel eenvoudig bestellen wat je leuk vindt. Heb je nog vragen? Of heb je hulp nodig bij de inrichting van het chinchillaverblijf? We horen het graag!

We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »