De Voermot

De Voermot

Je kent ze vast wel de vrolijk fladderende "Voermotjes", "Voorraadmot" of "Voedselmot". Ze hebben hun naam te danken aan de locatie waar ze zich graag ophouden: Voeding! Dat is voor ons niet zo gezellig, maar we gaan je in deze blog alles over deze kleine beestjes vertellen, hoe je ze voorkomt en er vanaf komt.

voermottenHet is heel belangrijk om te begrijpen hoe de levenscyclus van een voermot werkt zodat je deze beter kunt weren en bestrijden.

De voermot legt haar eitjes in/op of in de buurt van voeding, hierbij heeft de mot een duidelijke voorkeur voor koolhydraat- en eiwitrijke voeding; dat is niet zo gek want als de larve uitkomt dan moet deze energierijke voeding te eten krijgen. Waar de larve de voeding aantast door deze op te eten, is de mot zelf in zijn geheel onschadelijk. Zowel de eitjes, de larve als de mot zijn geheel onschadelijk voor onze dieren. De omnivore (eiwit etende) knaagdieren zoals: Muis., Dwerghamster, Hamster, Gerbil en Rat eten de larven graag! Deze kunnen gevoerd worden als vervanging voor levende meelwormen.

Wanneer komen de eitjes uit?

De eitjes van de voermot komen pas uit als de temperatuur, langer dan een week, hoger is dan 22°C. Pas bij deze temperatuur krijgen de eitjes een signaal om uit te komen, dit is ook de reden waarom we voermotjes met name in de zomer zien en bijna niet in de winter.

Het duurt ongeveer 7 tot 11 dagen voordat de eitjes uitkomen, dus de temperatuur moet 7 tot 11 dagen boven de 22°C zijn geweest. In de praktijk komt slechts een deel van de eitjes uit en zorgt de voermot niet snel voor een invasie zoals de voerklander dat wel doet.

De larve gaat op pad

Als een eitje van de voermot uitkomt duurt het nog gemiddeld 2 tot 3 maanden totdat de larve zich ontwikkeld tot een volwassen mot, dus de voedselmot heeft tijd nodig en de juiste omstandigheden.

De larve gaat als eerste op zoek naar eten om vervolgens te gaan verpoppen. De duur van het larvestadium is sterk afhankelijk van de temperatuur en het voedselaanbod.

Als de omstandigheden gunstig zijn duurt het stadium ongeveer één maand.
Zijn de omstandigheden niet gunstig dan kan dit oplopen tot 40 weken.
Bij temperaturen onder de 13-15℃ staat de ontwikkeling van de larve vrijwel stil.
Het verpoppen zelf duurt ongeveer 2 tot 3 weken.
De volwassen mot leeft maar 2 weken.
De larven kunnen tijdens het verpoppen in hun cocon overwinteren om pas in het voorjaar als de temperaturen oplopen uit te komen.

De poppen zitten vaak in kieren, naden, onder een plank, achter kartonnetjes van verpakkingen, tegen de muur of in hoeken van de muren, ze hoeven dus niet direct bij het voer te zitten. De volwassen motten zijn nachtactief.

Bij een temperatuur van 18-20℃ kunnen bij de voermot 4 generaties per jaar optreden. In onverwarmde ruimten komen ongeveer 2 à 3 generaties voor en van de andere soorten soms slechts 1 generatie per jaar. De larven kunnen tijdens het verpoppen in hun cocon overwinteren om pas in het voorjaar als de temperaturen oplopen uit te komen.

Zie je een mot vliegen dan kan het dus heel goed zijn dat deze uit een verpakking van 40 weken geleden komt.

Bestrijding van de voermot bij de fabrikant

Natuurlijk hebben we ook een kijkje genomen bij onze fabrikanten om te zien hoe daar de voedselmot bestreden wordt. Vroeger werden hier gassen voor gebruikt, maar tegenwoordig worden de grondstoffen behandeld in een autoclaaf. Een autoclaaf is zeer efficiënt en werkt op basis van CO2 op hoge druk, waardoor alles doodgaat.

Alle voedingen die in onze digitale schappen terug te vinden zijn maken hier gebruik van, maar toch houden sommige fabrikanten last van voermotjes. Bij sommige fabrikanten duurt het productieproces langer, zoals bij JR Farm bijvoorbeeld, waardoor de motjes achteraf kans krijgen om bij de voeding te komen. Een voorbeeld:

Grondstoffen worden behandeld in de autoclaaf -> Grondstoffen worden bewerkt tot halffabricaat (koekje dat nog besprenkeld moet worden bijvoorbeeld) -> Koekje gaat verder naar de besprenkeling met gedroogde kruiden -> Koekje met besprenkeling wordt verpakt. Deze productie duurt langer dan het verpakken van voeding, waarbij de grondstoffen worden behandeld in de autoclaaf -> gemengd (soms nog een keer behandeld)-> verpakt.

Het is vooral de natuurlijke behandeling van grondstoffen die ervoor zorgt dat motjes eigenlijk nooit 100% kunnen worden gebannen. 

Bestrijding van motjes bij DRD Knaagdierwinkel

In ons magazijn kun je van de vloer eten. Alle producten worden bij ons driedubbel gecontroleerd: 1e keer bij binnenkomst, 2e dagelijkse kwaliteitscontrole, 3e keer tijdens het inpakken van de bestelling. In ons magazijn komt het niet voor dat de temperatuur langere tijd boven de 22℃

Bestrijding van motjes bij ons thuis

voermottenvalBij ons thuis is het heel belangrijk om de omstandigheden voor de motjes zo ongunstig mogelijk te maken en dat doen we door:

1) De voeding koel bewaren < 20℃ is het beste
2) De voeding altijd donker te bewaren
3) De voeding altijd dicht te bewaren
4) Rondvliegende motjes direct te verwijderen
5) Een feromoonval ophangen

Heb je toch motjes of lukt het niet om de temperatuur lager te houden, bijvoorbeeld omdat het in huis nu eenmaal warmer is in de zomer, dan kunnen "feromoonval" de beste optie zijn. Dit zijn kleine kleefvallen die feromonen bevatten. Deze bootsen de geur van een vrouwtje na en vangen de mannetjes waardoor voortplanting van de motjes niet meer mogelijk is. Het feromoon heeft een werking van 6-8 weken, daarmee ben je het grootste gedeelte van de zomer beschermd.

Wat te doen als er een larve of motje mee zijn gereisd?

In de zomer is het belangrijk om de voeding goed te controleren. Als je bijvoorbeeld een zak voer hebt besteld, controleer deze dan goed bij binnenkomst. Zit er een larve in? Geen paniek! Deze kan gerust gevoerd worden aan de muis, dwerghamster, hamster, gerbil of rat, vind je dit niet prettig of zit er een larfje in het konijnenvoer (herbivoor), wat overigens nooit voorkomt omdat dit eiwitarme voedingen zijn, dan kan het larfje het beste weggegooid worden naar buiten voor de vogeltjes.

<20℃ komen eitjes niet uit

Zit er een motje in de verpakking? Geen paniek, is het een enkel motje dan kan deze verwijderd worden en kan de voeding gerust gebruikt worden. Er kunnen wel eitjes inzitten, maar deze komen niet uit als de voeding koel wordt bewaard <20℃. Geef in dit geval kleine porties zodat je de rest koel kunt bewaren en de dieren de porties in ieder geval binnen een week opeten, want eitjes komen na 7 tot 11 dagen uit als de temperatuur boven de 22℃ in deze periode. Vooral de temperatuur is heel belangrijk, daarom geld voor alle voedingen en snacks: droog en koel bewaren. Droog in verband met schimmelvorming als voeding nat wordt en koel zodat er niets uit kan komen. 


knaagdier hygiene

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Muis Hamster Gerbil Rat Cavia Konijn Chinchilla Degoe
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »