Bodemmatten en Plasmatten voor Gelukkige Cavia's

Bodemmatten en Plasmatten voor Gelukkige Cavia's

Cavia's, die schattige kleine knaagdieren, zijn een genot om in huis te hebben. Ze brengen vreugde en gezelligheid in ons leven, en als liefhebber van deze harige vrienden, wil je natuurlijk het allerbeste voor ze. Een van de manieren waarop je voor jouw cavia's kunt zorgen, is door ze een comfortabele en hygiënische leefomgeving te bieden. Dat is waar bodemmatten en plasmatten in het spel komen. In deze uitgebreide blog zullen we ons verdiepen in het gebruik van deze matten voor cavia's en zullen we je vertellen waarom ze van onschatbare waarde zijn voor zowel de cavia's als hun eigenaren. Deze gids is speciaal geschreven voor beginnende cavia-liefhebbers die willen begrijpen hoe ze het welzijn van hun harige metgezellen kunnen verbeteren.

Waarom zijn Bodemmatten zo Belangrijk voor Cavia's?

Cavia's zijn kleine wezentjes met gevoelige pootjes. Ze hebben een zachte en comfortabele ondergrond nodig om op te lopen en te spelen. De harde, koude bodem van een kooi kan stress en ongemak veroorzaken voor deze delicate dieren. Bodemmatten bieden de perfecte oplossing. Ze zijn zacht voor de pootjes van cavia's en zorgen voor een goede grip. Vooral in kunststof kooien, waar de vloer vaak glad is, zijn bodemmatten een zegen. Je kunt de vloer van de kooi bedekken met deze matten en je cavia zal je dankbaar zijn voor de extra comfort en stabiliteit.

Kunnen Bodemmatten ook in de Caviaren Gebruikt Worden?

Absoluut! Bodemmatten zijn niet beperkt tot de binnenkant van de kooi. Als je jouw cavia's in een caviaren in huis hebt, kunnen bodemmatten ook daar van onschatbare waarde zijn. Deze matten beschermen niet alleen de vloer tegen krassen en vuil, maar bieden ook een comfortabele ondergrond voor je cavia's om op te lopen en te spelen. Bovendien, als je de caviaren op een gladde vloer plaatst, zorgen bodemmatten ervoor dat je harige vrienden niet uitglijden en zichzelf verwonden.

Soorten Bodemmatten voor Cavia's

Niet alle bodemmatten zijn hetzelfde. Er zijn verschillende soorten bodemmatten beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken. Hier zijn de belangrijkste soorten:

 1. Bodemmatten zonder extra absorberende lagen: Deze matten bedekken de bodem van de kooi en dienen als basislaag. Ze zijn vooral handig in combinatie met een zindelijkheidsmat eronder, zoals de Nappy.
 2. Plasmatten: Deze matten hebben extra absorberende lagen, zoals een molton laag of een rubberen onderkant, die urine effectief opvangen en vasthouden. Plasmatten kunnen zelfstandig worden gebruikt en moeten af en toe worden gewassen. Het is aanbevolen om minimaal twee plasmatten te hebben, zodat je kunt afwisselen tijdens het wassen.
 3. Natuurlijke Bodemmatten voor Cavia's: Naast synthetische matten zijn er ook natuurlijke bodemmatten beschikbaar, zoals de hennepmat. Deze matten zijn gemaakt van geperste hennepvezel en hebben een uitstekende vochtabsorptiecapaciteit. Ze moeten echter worden vervangen zodra ze verzadigd zijn en kunnen in de groencontainer worden gegooid.

Dit zijn enkele voorbeelden van plasmatten voor Cavia's

Een uitstekend voorbeeld van een hoogwaardige plasmat met een moltonlaag is de "Bunny Nature BunnyBedding Easy 112 cm." Deze mat heeft een unieke combinatie van zachte anti-pilling fleece en ultra-absorberende molton, waardoor urine snel wordt afgevoerd en vastgehouden. Hierdoor blijven de pootjes van je cavia's altijd droog en comfortabel. Bovendien is deze mat stofvrij en ideaal voor mensen en dieren met allergieën.

Gebruiksaanwijzing voor de Bunny Bedding Mat:

 • Leg de mat in de kooi en plaats speeltjes er eenvoudig op.
 • Plaats altijd een toilet in de kooi om je cavia's te leren waar ze hun behoefte moeten doen.
 • Eventuele keuteltjes die naast de wc terechtkomen, kun je eenvoudig opvegen met een stoffer en blik.
 • Deze mat kan op 40 graden worden gewassen voor eenvoudig onderhoud.

De Badmat voor Cavia's

Stel je jouw cavia's voor als kleine ontdekkingsreizigers die graag overal hun pootjes in steken. Voor hen is de badmat een waar paradijs. Deze mat is voorzien van ultralange microvezels die de pootjes van je cavia's liefdevol reinigen zodra ze erop stappen. Bovendien heeft de mat een waterdichte onderkant. 

Voordelen van de Badmat:

 • Houdt de pootjes en buikjes van cavia's schoon en droog.
 • De mat droogt snel na reiniging.
 • Geschikt voor gebruik op vloerverwarmingssystemen.
 • Deze mat kan op 40 graden worden gewassen voor eenvoudig onderhoud.

Natuurlijke Bodemmatten voor Cavia's

Naast synthetische matten zijn er ook natuurlijke bodemmatten beschikbaar, zoals de hennepmat. Deze matten zijn gemaakt van geperste hennepvezel en hebben een uitstekende vochtabsorptiecapaciteit. Ze moeten echter worden vervangen zodra ze verzadigd zijn en kunnen in de groencontainer worden gegooid.

Voordelen van Hennepmatten:

 • Absorbeert urine en geurtjes.
 • 100% natuurlijk en volledig composteerbaar.
 • Reinigt de tanden als de dieren eraan knabbelen.
 • Stimuleert nestelgedrag en spelplezier.

Een voorbeeld van een hennepmat is de "Mini-Hemp Soft Matras." Deze mat bestaat uit onbehandelde hennepvezels en biedt niet alleen comfort maar ook hygiëne. 

Tot slot als het gaat om Cavia's en Plasmatten

Het welzijn van je cavia's staat centraal in je zorg voor hen, en het gebruik van bodemmatten en plasmatten is een uitstekende manier om hun levenskwaliteit te verbeteren. Bodemmatten bieden de zachte en comfortabele ondergrond die cavia's nodig hebben, terwijl plasmatten urine efficiënt afvoeren en vasthouden, waardoor hun pootjes droog en gezond blijven.

De badmat is een must-have voor nieuwsgierige cavia's die van avontuur houden en overal hun pootjes insteken. De natuurlijke hennepmatten bieden een duurzaam alternatief dat niet alleen vocht en geurtjes absorbeert, maar ook het nest- en speel gedrag van cavia's stimuleert.

Kortom, het gebruik van geschikte bodemmatten en plasmatten is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je cavia's een gelukkig en gezond leven leiden. Kies de juiste mat op basis van je specifieke behoeften en die van je cavia's, en volg de juiste reinigings- en onderhoudsinstructies om ervoor te zorgen dat je harige vrienden te allen tijde knus en tevreden zijn. Jouw cavia's zullen je dankbaar zijn voor de zachte pootjes in hun kleine paradijs!

cavia webshop voor alle cavia producten

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »