Kruidenbad voor zandbadderende knaagdieren

Kruidenbad voor zandbadderende knaagdieren

Sommige knaagdieren zoals de Gerbil, Chinchilla en Degoe hebben een grote behoefte om in zand te badderen. Het badderen is niet alleen ontspannend voor de dieren, maar reinigt de vacht waardoor deze gezond en glanzend blijft. Bij deze dieren wordt de vacht namelijk sneller dan normaal vettig, dit heeft te maken met het klimaat waarin de dieren in het wil leven. Droge warme gebieden.

zandbad degoe, gerbil en chinchillaEr zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten badzand, allemaal zijn ze gemaakt van sepioliet (sepioliet mineraal zand), een op klei gebaseerde grondstof. De reden waarom alle chinchillazanden hieruit bestaan is de zachtheid van het zand en de stofvorming tijdens het badderen. De milde stof dringt door de vacht door en verwijderd op een milde manier stof, vuil en parasieten. Normaal zand is veel te scherp voor de tere huid van de dieren en kan deze ernstig beschadigen. De korrels van normaal zand zijn vele malen groter waardoor ze de huid kapot kunnen schuren en de vacht kunnen beschadigen, zeker van de Chinchilla. Deze dieren hebben een zeer gevoelige huid en vacht.

Sepioliet is een natuurlijk voorkomend kleimineraal die de dieren in het wild ook tegenkomen. Sommige hamstersoorten zoals de Roborovski Dwerghamster, de Syrische Hamster en de wilde Korenwolf leven voornamelijk in woestijn/kleigronden. Zand dat op het oppervlak ligt is zacht en fijn, dat gebruiken de dieren om in te badderen. Zand onder het oppervlak is vochtiger en vormbaar waar deze kleine knaagdieren hun holletjes in kunnen maken.

Het zand van Rodipet is een hoge kwaliteit chinchillazand, maar dan verrijkt met heerlijke kruiden, zoals: Lavendel, Melisse, Munt en Kamille. De kruiden zijn gedroogd en vervolgens vermengd met het zand. De combinatie geeft een ontspannen en rustgevende ervaring aan de dieren. Voor ons mensen is het een zeer lichte kruidengeur, maar de dieren ruiken natuurlijk veel beter dan ons. Deze natuurlijke toevoeging is echt een verrijking van het zand. De kruiden zijn zeer goed vermalen, dus zeker geen stukjes die in de vacht blijven zitten.

Met name lavendel en kamille staan bekend om hun rustgevende eigenschappen, munt is wat frisser en wat meer opwekkend, melisse is vrolijker. 

Zoals gezegd hebben de volgende dieren echt een zandbad nodig: Gerbil, Chinchilla en Degoe. Echter vinden Hamsters het ook prettig om in zand te badderen. De Roborovski Dwerghamster zou als woestijndier zeker regelmatig een zandbad aangeboden moeten krijgen. Een bijkomend voordeel van zand aanbieden in de zomer is dat het de luchtvochtigheid verlaagd in het verblijf, dat kan met name in de zomer in een terrarium erg prettig zijn voor de dieren. Een verblijf met een lagere luchtvochtigheid is koeler dan een verblijf met een hogere luchtvochtigheid. 

BiMSi® Badzand Kruidenbad Lavendel 1 Liter BiMSi® Badzand Kruidenbad Melisse 1 Liter BiMSi® Badzand Kruidenbad Munt & Kamille 1 Liter

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »