Het Bijvoeren van Tuinvogels: Een Gids voor Nederlandse Vogelliefhebbers

 • Geplaatst op
 • Door DRD Knaagdierwinkel
 • Geplaatst in Tuindieren
 • 0
Het Bijvoeren van Tuinvogels: Een Gids voor Nederlandse Vogelliefhebbers

De Nederlandse tuin kan een schatkist zijn voor vogelliefhebbers. Onze gevederde vrienden bezoeken onze tuinen het hele jaar door, maar in de winter, wanneer voedsel schaars is, hebben ze extra hulp nodig. Wil je weten hoe je kunt bijdragen aan het welzijn van tuinvogels? Laten we eens kijken hoe en wanneer je kunt beginnen met het bijvoeren van deze gevleugelde bezoekers.

Wanneer te Beginnen met bijvoeren van Tuinvogels?

Het bijvoerseizoen voor tuinvogels begint meestal in de herfst. Rond september-oktober merken vogels dat natuurlijke voedselbronnen, zoals insecten en bessen, schaarser worden. Dit is het moment om je vogelvoederhuisjes en silo's klaar te maken voor bezoekers. Je kunt echter het hele jaar door water aanbieden, wat vooral in de zomer van vitaal belang is.

Wat te Voeren aan Buitenvogels?

Diversiteit is de sleutel. Verschillende vogelsoorten hebben verschillende dieetvoorkeuren, dus zorg voor een gevarieerd menu. Hier zijn enkele populaire opties:

 1. Zaden: Zonnebloemzaden, gemengde zaden, en nyjerzaad zijn favorieten van veel vogels, waaronder vinken, mezen, en groenlingen.

 2. Noten: Pinda's en andere noten trekken spechten, mezen, en boomklevers aan.

 3. Vetbollen: Pindakaas en vetbollen, zijn energierijk en worden gewaardeerd door tal van vogelsoorten, waaronder de koolmees en pimpelmees.

 4. Fruit: Appels, peren, en rozijnen trekken lijsters, merels, en spreeuwen aan.

 5. Meelwormen: Insectenetende vogels zoals roodborstjes en heggenmussen zijn er dol op - meelwormen.

Hoe tuinvogels te Voeren?

Nu je weet wat je kunt voeren, laten we eens kijken naar hoe je het moet doen:

 1. Voederhuisjes en Silo's: Plaats voederhuisjes en silo's op veilige, beschutte plekken, weg van potentiële roofdieren. Zorg ervoor dat ze stevig zijn en gemakkelijk toegankelijk voor vogels.

 2. Hygiëne: Houd voederplekken schoon en vervang voedsel dat beschimmeld is of bedorven ruikt. Zo bescherm je vogels tegen ziektes.

 3. Water: Zorg altijd voor een vers wateraanbod, vooral tijdens de warmere maanden. Een ondiepe schaal werkt prima.

 4. Geduld: Het kan even duren voordat vogels je voederplek ontdekken. Geef ze wat tijd en wees geduldig.

 5. Observeren: Geniet van het kijken naar je gevederde bezoekers! Een verrekijker kan handig zijn om van dichtbij te observeren.

Wat Je Niet Moet Voeren

Hoewel het verleidelijk kan zijn om tafelrestjes aan vogels te geven, is dit vaak niet gezond voor hen. Voer geen zout, brood, of voedsel met veel suiker. Daarnaast is het belangrijk om katten uit de buurt van voederplekken te houden om de veiligheid van de vogels te waarborgen.

Vogelvriendelijke Tuin

Om tuinvogels nog meer aan te trekken, kun je overwegen om vogelvriendelijke beplanting en schuilplaatsen toe te voegen aan je tuin. Struiken en bomen bieden bescherming, terwijl inheemse planten insecten aantrekken.

Conclusie

Het bijvoeren van tuinvogels in Nederland is een lonende activiteit die ons de mogelijkheid biedt om dichter bij de natuur te komen. Het geeft ons de kans om te genieten van de schoonheid en diversiteit van onze lokale vogelpopulaties. Dus, bereid je voederplekken voor, blijf geduldig, en geniet van het prachtige schouwspel dat de Nederlandse tuinvogels te bieden hebben. Happy birdwatching!

Pindakaas Reep voor buitenvogel

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »