De Geweldige Wereld van Gerbils: Fascinerende Feitjes en Verzorgingstips

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in Gerbil
  • 0
De Geweldige Wereld van Gerbils: Fascinerende Feitjes en Verzorgingstips

Gerbils, ook wel bekend als woestijnratjes, zijn schattige granivoren (körnerfressende) knaagdieren die behoren tot de orde der knaagdieren. In de natuur leven ze in hechte familiegroepen, en ook als huisdieren gedijen ze het best in gezelschap. Deze kleine knagers zijn zowel overdag als 's nachts actief en hebben een levensverwachting van 3 tot 4 jaar. Ze groeien uit tot ongeveer 10 tot 12 cm in lengte en wegen tussen de 70 en 130 gram.

Waarom komt de Mongoolse Gerbil vandaan?

De Mongoolse Woestijnrat, ofwel de Gerbil, komt voor in steppen, halfwoestijnen en woestijnen in Zuidoost-Mongolië, aangrenzend Rusland en China. Ze geven de voorkeur aan velden en weilanden en graven daar ondergrondse woningen met nesten en voorraadkamers.

Wat is de voedingsbehoefte van een Gerbil?

Gerbils hebben specifieke voedingsbehoeften. Hun tanden groeien voortdurend, wat betekent dat hun voeding moet zorgen voor de nodige afslijting. Het soort en de grootte van de voedseldeeltjes zijn van groot belang. Uitgebalanceerd Gerbilvoer is dus van groot belang voor de dieren!

Hun maag is enkelvoudig en heeft een slijmvliesplooi die het in twee delen verdeelt, een zonder klieren en een met klieren.

Gerbils hebben een kleine blindedarm, wat betekent dat ze voedingsvezels slechts beperkt kunnen verwerken. Het optimale vezelgehalte in hun voeding ligt daarom onder de 10%.

Granivoren hebben behoefte aan dierlijke eiwitten, die waardevolle aminozuren bevatten die essentieel zijn voor celvernieuwing en diverse stofwisselingsprocessen.

Ze zijn gevoelig voor verhoogde bloedlipidenwaarden (vetten) en obesitas. Daarom is een hoger gehalte aan graanzaden in hun voeding belangrijk. Noten mogen niet in hun volledige voedingsschema voorkomen.

Hoe kun je Gerbils het beste samenhouden?

Woestijnratjes gedijen het beste wanneer ze als paartje met een gecastreerd mannetje worden gehouden, maar ook twee dieren van hetzelfde geslacht kunnen goed samenleven. Het is van cruciaal belang om het gedrag goed te observeren, want zelfs in harmonieuze groepen kunnen onverwachte agressie en conflicten voorkomen.

Wat is een goed verblijf voor Gerbils?

Het verblijf moet tochtvrij en helder zijn, dat betekend dat een gerbil terrarium het beste geschikt voor ze is. Aangezien Gerbils graag in de zon badderen, moet er wat zonlicht in het verblijf kunnen schijnen in de vroege ochtend- en avonduren. Er moet echter altijd de mogelijkheid zijn om de schaduw op te zoeken. 

Wij raden een verblijf aan met een onderbak met minimale afmetingen van 100 x 50 x 50 cm (B x D x H) en een gaasdeksel met een minimale hoogte van 30 cm. Een ruim en gestructureerd verblijf biedt ruimte voor Gerbils om hun bewegingsdrang te bevredigen. Aanhankelijke dieren kunnen zelfs onder toezicht vrij rondlopen.

Gerbils zijn zeer actieve dieren. Ze graven, spelen en verkennen graag voor hun plezier. Een gerbilhuisje met afmetingen van 15 x 20 x 15 cm (B x D x H) is ideaal. Hooi en katoen, kapok of hennep kunnen dienen als nestmateriaal. Voor tunnelsystemen zijn klei- of kurkenbuizen geschikt, en een zandbak mag niet ontbreken. Hier gebruiken de dieren zich om hun vacht te reinigen en om de geur van hun familie over te brengen. Een gesloten loopwiel met een diameter van minimaal 25 cm is ook belangrijk. Voedsel wordt het best aangeboden in stevige klei- of keramiekschalen, terwijl water in een drinkfles of een schaal wordt verstrekt die knaagvast is. Beide moeten verhoogd worden geplaatst om ondergraven te voorkomen.

Welke Bodembedekking is het beste voor Gerbils?

Wij raden aan om als bodembedekking een materiaal te gebruiken dat zeker absorberend en geurabsorberend is. Bodembedekkers zoals een mix van katoen, houtvezel en hennep is bijzonder geschikt. Het is ideaal voor tunnelgraven, bevordert natuurlijk gedrag en biedt uitstekende observatiemogelijkheden. Om een goede hygiëne in het verblijf te garanderen, raden we aan de toilethoek en de voorraadkamer regelmatig schoon te maken.

Het is niet mogelijk om Gerbils in de buiten te houden.

Hoe weet je eigenlijk of je Gerbil ziek is en zich niet lekker voelt?

Het is belangrijk om je Gerbils dagelijks te observeren. Alleen degenen die hun huisdier goed kennen, merken het als ze zich anders gedragen, zich afzonderen van de groep of de eigenaar, minder eten en drinken. Ook gewichtsverlies en een veranderd ontlastings- en urineringsgedrag kunnen tekenen zijn van ziekte.

Zieke dieren vertonen vaak verminderd schoonmaak- en verzorgingsgedrag. Dit resulteert in een ruwe vacht en een rode korst op de neus. Tekenen van pijn zijn bijvoorbeeld een gebogen rug, een samengekrompen houding, opgezette vacht, halfgesloten ogen en tandenknarsen. Als een van deze symptomen optreedt, moet je zeker een dierenarts raadplegen.

gerbil webshop voor gerbil producten

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »