Campbelli Dwerghamster

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in dwerghamster
  • 0
Campbelli Dwerghamster

De Campbelli Dwerghamster (Phodopus sungoris campbelli) komt van nature uit steppen van de Altai, Tuva, Noord Mongolië en Mansjoerije en is nauw verwant met de Russische Dwerghamster. Vroeger dacht men dat de Campbelli Dwerghamster een ondersoort was van de Russische Dwerghamster. Beide dwerghamstersoorten deelden zelfs dezelfde Latijnse naam, namelijk: Phodopus sungoris. Dit is later veranderd toen men erachter kwam dat het toch twee verschillende soorten zijn. De Campbelli heeft toen de toevoeging "Campbelli" gekregen.

campbelli dwerghamsterKop-romplengte: tot 14 cm
Lichaamsgewicht: tussen de 55 en 65 gram afhankelijk van de lichaamslengte
Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar

Campbelli Dwerghamsters zijn schemer actief, dat wil zeggen dat ze in de avond en de vroege ochtend het het meest actief zijn. De dieren slapen echter cyclisch, dat wil zeggen een paar uurtjes slapen wordt afgewisseld met een paar uur wakker zijn, hierdoor zijn deze dwerghamsters ook regelmatig overdag wakker.

Tam en vertrouwd maken met de Campbellli Dwerghamster

Lees je altijd goed in voordat je besluit een Campbelli Dwerghamster te nemen. Het zijn hele leuke huisdieren die samen gehouden kunnen worden en ook regelmatig wakker zijn, waardoor ze overdag ook te zien zijn. Hoewel de Campbelli Dwerghamster er heel knuffelig uitziet, houdt hij niet altijd van knuffelen en opgepakt worden vind hij zeker in het begin heel eng. Omdat de dieren geen diepte zien kunnen zo van je hand afrennen als ze schrikken.

Campbelli's worden soms weleens "pitbull hamsters" genoemd. Deze naam hebben ze te danken aan het territoriale gedrag dat met name door de vrouwtjes vertoond kan worden. Hierbij vallen de dieren de hand aan in het verblijf om zo hun territorium te beschermen. Dit gedrag is erfelijk en kan niet afgeleerd worden. Het is daarom heel belangrijk om te weten of territoriaal gedrag in de bloedlijn voorkomt.

Een nieuwe bewoner moet met name de eerste tijd rustig benaderd worden. Het dier moet eerst vertrouwd raken met zijn eigen verblijf, zich er veilig in voelen alvorens deze op mensen durft af te stappen. Natuurlijk zitten er ook durfals tussen die meteen op je aflopen en en sociaal zijn, maar de meeste hamsters zijn toch wel een beetje schuw de eerste tijd. Geef het dier de tijd en probeer rustig contact te maken door tegen de hamster te praten. Wat lekkers uit de hand geven werkt vaak ook goed om het vertrouwen van de dieren te winnen. 

Campbelli's kunnen "boxen" dit is afweer gedrag van de dieren. Ze gaan hierbij op hun achterpootjes staan en gebruiken de handjes om bijvoorbeeld onze hand weg te slaan, we noemen dit gedrag "boxen". Het is een teken van angst, maar kan ook een voorteken zijn van territoriaal gedrag.

Tip! Campbelli Dwerghamsters zijn dol op gedroogde meelwormen

Huisvesting van de Campbelli Dwerghamster

Campbelli Dwerghamsters hebben een ruim verblijf nodig van minimaal 80 x 40 cm (LICG). Een goed verblijf geeft de dieren de mogelijkheid om te graven. In het wild bouwen Campbelli Dwerghamsters prachtige gangenstelsels en dat willen ze in gevangenschap ook graag blijven doen. Een burcht in het wild ligt op een diepte van minimaal 1 a 2 meter en is ongeveer 1 meter lang. De diepte van de burcht hangt af van de omgevingstemperatuur. Als de temperatuur stijgt, dan gaat de dwerghamster dieper onder de grond graven om de koele aarde te bereiken, een soort natuurlijke airconditioning.

hamsterscaping infoHamsterscaping is daarom erg leuk voor Campbelli Dwerghamsters.

Bij ons thuis vertaald zich dit in een ruim verblijf met graafmogelijkheden! Hierbij is een terrarium de beste keus dankzij het gesloten karakter. Wel is het belangrijk dat een terrarium een goede ventilatie mogelijk maakt, dus bij voorkeur twee roosters heeft (boven en onder). Dit is met name in de zomer belangrijk als de temperaturen oplopen tot boven de 25°C.

Campbelli Dwerghamsters kunnen slecht tegen hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, daarom wordt een temperatuur tussen de 20 - 24°C aangeraden en een luchtvochtigheid onder de 70%. Voor het meten van deze waarden kun je een hygrometer gebruiken.

Campbelli Dwerghamsters zijn sociale dieren die samen met soortgenoten gehouden kunnen worden. Dit is echter niet geheel zonder risico. De dynamiek binnen de groep veranderd constant en kan voor problemen zorgen als de dieren de rangorde willen bepalen binnen de groep. Het kan weleens fout lopen als een dominant dier een zwakker lid van de groep aanvalt. Een beetje kibbelen is geen probleem, maar zodra de dieren in de groep elkaar achterna jagen en echt bijten moeten ze gescheiden worden.

Huisje voor een Campbelli Dwerghamster

Campbelli Dwerghamsters hebben geluk! want bijna alle huisjes die voor hamsters gemaakt worden hebben een goed formaat voor deze dwerghamstersoort. Campbelli Dwerghamsters zijn prooidieren en houden er niet van om open en bloot door het verblijf te lopen, als ze af en toe een schuilhuisje tegenkomen voelen ze zich al een stuk veiliger. Ons advies is daarom om in ieder geval twee huisjes voor de dwerghamsters te hebben. Een huisje waar de dwerghamster in kan slapen en nog eentje waar hij in kan schuilen. In ieder geval één van de twee huisjes moet groter zijn zodat de dwerghamster zijn voedselvoorraden er ook kwijt kan. Het kunnen wegleggen van de voedselvoorraden kan voor stress bij de dieren zorgen. Worden de dieren samen in een groep gehouden dan moeten er evenredig meer huisjes of schuilmogelijkheden aanwezig zijn.

Looprad voor een Campbelli Dwerghamster

Het hamster looprad is een zeer belangrijk onderdeel van de inrichting van het dwerghamsterverblijf. Campbelli Dwerghamsters zijn actieve dieren die graag rennen, vaak 's nachts. Dit komt doordat ze van nature in de nachtelijke uren veel rennen in de zoektocht naar voeding. Dit zit dus als het ware in hun DNA. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat hamsters vrolijk worden van het rennen in een looprad, de spijsvertering wordt bevorderd en de dieren in het algemeen in een goede conditie blijven.

Een looprad voor een Campbelli Dwerghamster moet een diameter hebben van minimaal 20 cm en bestaan uit een dicht loopvlak.

Het is verstandig om meerdere loopradjes te plaatsen naarmate de groep groter wordt om te voorkomen dat de dieren ruzie gaan maken om het looprad. 

Bodembedekking voor de Campbelli Dwerghamster

Het is belangrijk dat de bodembedekking voor Dwerghamsters graafbaar is, dat wil zeggen dat ze er gangetjes en holletjes in kunnen maken, die bij voorkeur blijven staan. Dit kan bereikt worden door bodembedekking te kiezen die op zich al graafbaar is of bodembedekkers met elkaar mixen waardoor deze graafbaar zijn. Een voorbeeld van een graafbare bodembedekking is bijvoorbeeld de Humus en het Holenzand, maar ook Katoen & Katoen. Een leuke mix is bijvoorbeeld de mix van Katoen & Hennepvezel, Katoen & Houtvezel of een mix van Houtvezel, Hennepvezel en Hooi. Bodembedekkers als Back 2 Nature zijn niet geschikt want daar kunnen de dieren niet in graven. Een ideale hoogte van de bodembedekking om in te graven ligt rond de 20 cm.

Lees hier verder over de Campbelli Dwerghamster >

hamsterscaping voor Russische Dwerghamsters

hamsters en Campbelli Dwerghamster

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »