Zand voor Knaagdieren & Konijnen

Zand voor Knaagdieren & Konijnen

Met zand kunnen we bijna alle knaagdieren wel blij maken. Maar wat doet een knaagdier met dit zand en welk zand is het meest geschikt voor welk dier?

zandbak voor konijnenVerschillende soorten zand

Bij zand denken wij direct aan chinchilla’s en het bekende chinchillazand. Voor chinchilla’s is zand namelijk ontzettend belangrijk, ze kunnen eigenlijk niet zonder. Chinchilla’s hebben een hele bijzondere vacht (uit ieder haarzakje groeien wel meer dan 50 haren!) en maken deze schoon met zand. Chinchillazand is heel erg fijn zand en is uitermate geschikt voor het reinigen van de chinchillavacht. De chinchilla zal dit doen door in het zand te rollen. Een zandbak moet dus groot genoeg zijn, zodat de chinchilla goed door het zand kan rollen. Wanneer een vrouwtje drachtig is, is het verstandig om aan het einde van de dracht de zandbak weg te halen. Het zand vormt een risico op een mogelijke baarmoederinfectie. Ook wanneer de kleintjes net geboren zijn en nog drinken bij de moeder moet de zandbak uit het verblijf verwijderd worden. Het zand kan dan problemen geven met de melkuitgifte en de jongen zouden het zand in hun oogjes kunnen krijgen.

zandbak knaagdierenZand voor kleine knaagdieren

Hamsters, muisjes, gerbils en degoes vinden het ook erg prettig om een zandbadje te kunnen nemen. Ze gebruiken dit ook voor hun vachtverzorging. Ook voor deze dieren is chinchillazand erg geschikt. Het fijne chinchillazand verwijdert vuil en ontvet de vacht. Naast dat zand gebruikt wordt voor de vachtverzorging zorgt het ook voor vermindering van stress. Door het aanbieden van zand kunnen de dieren beter in hun natuurlijke behoeften voorzien en dit zorgt voor minder stress. Zand kan aangeboden worden in een zandbak, maar het is ook mogelijk om een deel van het verblijf te bedekken met zand. Let wel op dat er voor de gravers wel voldoende graafbare bodembedekking aanwezig is.

chinchillazand

Zand als verrijking voor konijnen

Konijnen zullen zand voornamelijk gebruiken om in te graven. We doen konijnen dus een groot plezier met een zandbak. Deze zandbak moet groot genoeg zijn om lekker in te kunnen graven. Het wordt voor het konijn helemaal leuk als de zandbak diep genoeg is om echt een tunnel te kunnen graven. Echter is het in dat geval wel heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de tunnel altijd voor ons bereikbaar is. Een konijn dat ziek is zal zich waarschijnlijk terug trekken in de tunnel. Ook bestaat er het gevaar dat de tunnel instort en het konijn er zelf niet meer uit kan komen. Voor de veiligheid wordt daarom vaak voor een minder diepe zandbak gekozen. Voor konijnen is speelzand of aarde het meest geschikt. Chinchillazand is te fijn en is ongeschikt voor konijnen.

konijnen zandbak

Reacties

  1. drd knaagdierwinkel drd knaagdierwinkel

    Die hebben we! :)
    1. Knaagdier Speelzand 5 kg
    2. DiggingFun Speelzand Mix 9,7 kg

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »