Waarom ratten zo leuk zijn?

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in ratten
  • 0
Waarom ratten zo leuk zijn?

Wilde ratten kunnen ook zeker overlast veroorzaken. Ratten kunnen zich heel snel voortplanten en zo kan er al snel een rattenplaag ontstaan. Ratten houden van knagen en kunnen overlast veroorzaken door materialen kapot te knagen. Ook kunnen ratten de ziekte van Weil bij zich dragen. De ziekte van Weil is een zoönose, dit betekent dat mensen hier ook ziek van kunnen worden. Dit draagt er allemaal aan bij dat de rat niet zo’n goed imago heeft. Echter zijn tamme ratjes onwijs leuk om als huisdier te houden!

De rat is lang niet bij iedereen geliefd. Veel mensen denken bij ratten aan ongedierte. Enge en vieze dieren die ziektes kunnen overbrengen. Wilde ratten kunnen ook zeker overlast veroorzaken. Ratten kunnen zich heel snel voortplanten en zo kan er al snel een rattenplaag ontstaan. Ratten houden van knagen en kunnen overlast veroorzaken door materialen kapot te knagen. Ook kunnen ratten de ziekte van Weil bij zich dragen. De ziekte van Weil is een zoönose, dit betekent dat mensen hier ook ziek van kunnen worden. Dit draagt er allemaal aan bij dat de rat niet zo’n goed imago heeft.

Echter zijn tamme ratjes onwijs leuk om als huisdier te houden! Ratten zijn hele slimme en nieuwsgierige dieren. Ze zijn erg sociaal en moeten altijd samen gehouden worden maar ze kunnen daarnaast ook erg mensgericht zijn. Dit maakt ratten dan ook echt onderscheidend van veel andere knaagdieren. Veel andere knaagdieren zijn vooral leuk om naar te kijken, maar een rat houdt ook echt wel van menselijke aandacht. Met een ratje kun je heerlijk knuffelen. Ook kun je door bijvoorbeeld trucjes te leren veel interactie hebben met je rat. Omdat ratten zo slim zijn is het vrij gemakkelijk om ze iets te leren. Zo zijn ze bijvoorbeeld goed zindelijk te krijgen.

Ook hoef je bij een tamme rat niet bang te zijn voor besmettelijke ziektes. Je zou nog eerder ziek kunnen worden van je hond of kat dan van een tamme rat. Dit komt omdat ratten alleen maar binnenshuis leven en daardoor niet snel iets op kunnen lopen. Een hond of kat komt meestal veel buiten en loopt daar meer risico om ziektes op te lopen.

Ratjes zijn dus heel leuk voor ons om als huisdier te houden, maar dan moeten wij er natuurlijk wel voor zorgen dat de ratjes het ook fijn hebben bij ons. Ratten hebben een aantal dingen nodig. Het belangrijkste is één of nog liever meerdere soortgenootjes. Een rat alleen zal echt ongelukkig zijn, hoeveel menselijke aandacht hij ook krijgt. Let er wel op dat je geen intacte dieren van een verschillend geslacht hebt. Ratten kunnen zich namelijk razendsnel voortplanten! De ratjes hebben een mooie traliekooi van minimaal 100 x 50 x 70 cm (voor twee ratjes) nodig. Tralies zijn voor een rat leuk omdat ze graag klimmen. Let er wel op dat de tralies knaagvast zijn. Ook doe je ze zeker een plezier met meerdere verdiepingen. Op de bodem van de kooi moet een geschikte bodembedekking liggen. Verder hebben ratten, slaaphuisjes, nestmateriaal, knaagmateriaal, een waterflesje of bakje en natuurlijk goede voeding nodig. Een toilet is ook erg prettig om het verblijf zo lang mogelijk schoon te houden.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »