Voedselverrijking voor Ratten

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in ratten, Voeding
  • 0
Voedselverrijking voor Ratten

Ratjes zijn zeer intelligente dieren en ze vinden het heerlijk om lekker bezig te zijn. We bedenken dan ook van alles voor ze zodat ze zich niet gaan vervelen, maar vaak vergeten we de voeding hierin mee te nemen! Het verrijken van de voeding noemen wij "voeren met een twist" en we vertellen je graag hoe je dat kunt doen!

rattenvoer verrijkingRatten zijn niet alleen zeer intelligent, maar ook behendig en sociaal. Dit zie je terug in hun alledaags gedrag in het verblijf. Ze communiceren met elkaar, spelen en slapen samen. De dieren ontwikkelen een sociale structuur en hun verblijf is hun speeldomein.

De rattenkooi wordt door menig baasje op een zeer creatieve manier omgetoverd tot een waar speelparadijs, waarbij verrijking centraal staat. Toch blijft het voerbakje vaak een saai onderdeel van het verblijf altijd op dezelfde plek staan met dezelfde inhoud. Ook hier zou je eenvoudig verrijking in aan kunnen brengen, de ratjes stellen het vast op prijs!

De plaats van de voerbak veranderen

We zeggen zeker niet dat het voerbakje meteen overboord moet, maar je zou deze eens op verschillende plekken in het verblijf kunnen plaatsen. De ene keer op het bovenste plateau dan weer helemaal onderin het verblijf en voor de gevorderde misschien zelfs achter een huisje verstoppen. Laat ze maar zoeken naar hun eten. Let er wel op dat je het niet te moeilijk maakt, ze moeten hun eten wel kunnen vinden en het mag niet te lang duren.

Snackballen en borden

snackbal voor rattenEen leuke variatie op het voerbakje is de snackbal of het snack bord. Dit is eigenlijk een voerbakje met een twist. De dieren moeten namelijk moeite doen om bij hun eten te komen. De bal moeten ze in beweging zien te krijgen en dan ook nog eens op een bepaalde manier zodat er eten uit komt. We raden deze manier van voeren enkel aan naast een bestaand voerbakje, zodat de dieren dagelijks de juiste hoeveelheid voeding binnen krijgen.

Hoewel ratjes sociale dieren zijn, vinden ze het niet altijd prettig om een snackbal te delen. Het is dus goed om dit in de gaten te houden als je voor het eerst een snackbal aan de dieren geeft. Dit is ook een leuke manier om te zien hoe de dieren zich in deze situatie gedragen, werken ze graag samen of toch ieder voor zich?

Met een snackbord kunnen meerdere dieren meedoen, dit is wel een team effort doordat er meer ruimte is voor meerdere dieren. Iedereen probeert zijn eigen luikje uit. De motivatie stijgt enorm zodra één van de ratjes zijn brokje weet te bemachtigen en ermee vandoor gaat. Dit toont de andere ratjes dat er dus toch echt wat lekkers verstopt ligt. Plaats in elk luikje een kleine hoeveelheid voeding en laat de dieren werken voor hun kost.

Eten verstoppen

Het is ook leuk om eten verstrooid door het verblijf te geven. Leg bijvoorbeeld een beetje boven op een hangmatje, een ander beetje achter het huisje, weer een beetje op een plateau of andere leuke plekjes. Let er altijd op dat je een standaard hoeveelheid verstopt, de dieren hoeven niet ineens twee keer zoveel eten te krijgen.

De spelregels

Neem een standaard hoeveelheid voeding die je op een dag zou geven aan de dieren. Doe een beetje in het voerbakje en de rest in een snackbal, snackbord en verstop nog een klein beetje op uitdagende plekjes. Belangrijk is wel dat de plekjes waar je de voeding neerlegt schoon zijn, dus niet rondom de toilet of plasplekjes. De dieren moeten er goed bij kunnen en goed kunnen en het kunnen vinden. Controleer aan het eind van de dag of alle voeding is gevonden, zo niet help de dieren dan een beetje. Laat ze zien waar het ligt, dit zal de band tussen jullie alleen maar doen vergroten!

Het is voor dieren een enorme beloning als ze ergens in slagen, hun zelfvertrouwen en geluksgevoel stijgt tot ongekende hoogte, wat wil je nog meer?!

De Menukaart voor de Rat  

In het kader van de maand van de Rat hebben we een leuke menukaart gemaakt voor Ratjes. Mocht je een keer inspiratie zoeken of gewoon eens wat anders willen doen dan kan deze menukaart uitkomst bieden! We zijn natuurlijk ook heel benieuwd naar wat jouw Ratjes lekker vinden? hebben ze een favoriete snack?

menukaart voor de rat

 

ratten webshop

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »