Voedselverrijking voor Konijnen

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in konijn, Voeding
  • 0
Voedselverrijking voor Konijnen

Hoe geef jij je konijn zijn eten? De meeste mensen bieden het voedsel voor een konijn aan in een bakje, op een schaal of in een ruif. Ontzettend praktisch natuurlijk, het voedsel blijft zo mooi schoon en is voor de dieren altijd goed bereikbaar.

Natuurlijk gedrag

Echter is het helemaal geen slecht idee om de dieren een beetje moeite te laten doen voor hun eten! Konijnen in de natuur zijn een heel groot gedeelte van de dag bezig met het zoeken naar voedsel. Een konijn dat als huisdier gehouden wordt hoeft niet te zoeken naar eten. Daardoor heeft zo’n konijn opeens zeeën van tijd over! Dat klinkt allemaal best wel positief, maar de kans is best groot dat een konijn wat niet hoeft te zoeken naar eten zich een groot gedeelte van de dag verveelt.

Ongewenst gedrag voorkomen

Konijnen zijn energiek, slim en zijn graag bezig. Wanneer een konijn zich verveelt, zou deze ongewenst gedrag kunnen gaan vertonen. Denk daarbij aan knagen aan de tralies, of misschien zelfs wel ruzie maken met zijn vriendje. Het is dus ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat onze konijnen zich niet vervelen.

Brokjes

Maar hoe gaan we dit dan aanpakken? Er zijn ontzettend veel manieren van voedselverrijking. Het makkelijkste voorbeeld is om de konijnenbrokjes niet in een bakje aan te bieden, maar ze los door het hok of de ren te strooien. Je zou de brokjes zelfs een beetje kunnen verstoppen tussen de bodembedekking. Het is niet erg als de konijntjes niet meteen alle brokjes kunnen vinden. Zo komen ze later op de dag misschien nog wat tegen!

voerboom konijnGroente en kruiden

Een andere hele leuke manier van voedselverrijking is het voedsel in een eierdoos stoppen. Dit werkt erg goed met bijvoorbeeld kruiden of groente. Let op: is je konijn niet gewend aan het eten van groente, bouw dit dan heel erg rustig op, en verdiep je in de geschikte groenten. Konijnen kunnen ontzettend goed ruiken, dus ze zullen zeker doorhebben dat er iets lekkers in de dichte eierdoos zit. Het konijn moet vervolgens zelf uit zien te vogelen hoe hij de eierdoos open gaat krijgen. Sommige konijntjes zullen met de doos gaan gooien, anderen zullen er een gat in knagen, het kan allemaal!

Hooi

Dan komen we bij het belangrijkste voedsel voor de konijnen, en dat is natuurlijk hooi! Het is belangrijk dat een konijn altijd hooi tot zijn beschikking heeft. We gaan dus nooit al het hooi verstoppen. Een leuke manier om hooi aan te bieden is door het in een lege wc-rol of een lege keukenrol te drukken. Hier zou je nog een paar gaatjes in kunnen maken en daar wat hooi doorheen kunnen trekken. Gegarandeerd dat je het wc-rolletje door de ren heen ziet vliegen! Sommige konijnen zullen zelfs liever het hooi uit de wc-rol willen eten, dan het hooi waar ze makkelijk bij kunnen. Een tipje dus voor de slechte hooi eters. 

Houd het leuk en uitdagend

Een belangrijke voorwaarde om voedselverrijking leuk te houden voor je konijn is dat het konijn succes moet hebben. Begin dus niet te moeilijk! We willen niet dat de konijntjes gefrustreerd raken omdat ze hun voedsel wel kunnen ruiken, maar niet weten hoe ze erbij kunnen komen. Het wordt leuk voor een konijn, wanneer hij begint te begrijpen dat de moeite die hij doet ook beloond wordt. Lukt het hem bijvoorbeeld echt niet om de eierdoos open te krijgen, help dan de eerste keer een beetje door de eierdoos een heel klein stukje open te doen. Je zult echt heel erg snel merken dat je konijn door heeft hoe het werkt. En dan wordt het juist weer een uitdaging voor ons om het steeds iets moeilijker te maken!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »