Verrijking voor Knaagdieren

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in Huisvesting
  • 0
Verrijking voor Knaagdieren

Verrijking is heel belangrijk voor knaagdieren, maar ook voor huisdieren in het algemeen. Het gaat verveling tegen en houd de dieren actief. Maar wat is verrijking nou precies en waar bestaat het uit, hoe kun je het toepassen?

Wat is "verrijking" de definitie

Verrijking  is alles wat je het dier geeft om zijn welzijn te verbeteren dat niet per se nodig is voor het overleven van het dier. Deze definitie is er eentje die vaak meer vragen oproept dan antwoorden geeft, want is een schuilhuisje voor jonge konijntjes verrijking of noodzaak?

Waarom verrijking voor knaagdieren?

In de natuur is een dier de hele dag bezig met overleven: zoeken naar eten, ontwijken van dieren die hem willen eten en natuurlijk de nodige sociale contacten. Anders komen er immers geen jonge diertjes. Om dit de hele dag met succes te kunnen doen, hebben dieren een flink stuk intelligentie en energie meegekregen (dieren met een lager IQ zijn reeds ten prooi gevallen). Dieren worden er niet gelukkig van als ze die intelligentie niet meer kunnen gebruiken. Ook dieren zitten liever niet de hele dag achter de geraniums. Als je ze daartoe dwingt, gaan ze zich vervelend en dan , net als zich vervelende pubers, kattenkwaad uithalen. Bij vogels zie je veren plukken, bij landbouwhuisdieren zie je stal verveling en bij knaagdieren zie je tralieknagen of neurotisch gedrag.

Vormen van verrijking voor knaagdieren

hamsterscaping kooiverrijkingKooiverrijking voor knaagdieren

Hier zouden we wel een boek over kunnen schrijven! Bij kooiverrijking moet je denken aan alles wat je in de kooi kunt doen, waar het dier mee kan spelen of mee bezig kan zijn. De meest simpele dingen kunnen al groot plezier geven. Denk aan een klein een wilgenballetje, waar konijnen uren mee bezig zijn of een extra pak bodembedekking waar hamsters uren en soms dagen mee bezig zijn om de perfecte burcht te bouwen.

Voedselverrijking voor knaagdieren

voedsel verrijking cavia knaagdier konijnVoedselverrijking is misschien wel de leukste vorm van verrijking voor knaagdieren en ook de natuurlijkste vorm van verrijking. Knaagdieren, van klein tot groot, zijn in het wild allemaal de hele dag bezig met eten zoeken. De één eet het meteen op en de ander verzameld hele voorraadkamers vol. Maar alles draait om voedsel zoeken. Dit kun je ook heel mooi terugbrengen in het verblijf!

Oogst voor kleine knaagdieren: Geef je kleine knaagdier een takje trosgierst of een andere vorm van zaden oogst. De dieren zullen uren lang bezig zijn om het takje helemaal kaal te plukken, de zaden los te maken, op te eten en te verzamelen. Heel veel te doen en ook nog eens gezond!

ratten kooi verrijking speelgoedOogst voor grotere knaagdieren: Ook konijnen en cavia's vinden bijvoorbeeld takken van de linde of wilg, maar ook kruiden oogst vinden konijnen en cavia's erg lekker om aan te knabbelen en het is ook nog eens gezond!

Maar er zijn ook nog voedselspelletjes, deze worden ook wel intelligentie spelletjes genoemd. De dieren moeten een manier zien te vinden om het voedsel uit het spelletje te krijgen. Dat moeten ze ook onthouden voor de toekomst en dit herhalen. Vaak kan de moeilijkheidsgraad worden ingesteld.

De Snuffelmat is ook erg leuk voor grotere knaagdieren. Er zijn verschillende soorten snuffelmatten. In de ene kan het lekkers verstopt worden tussen het vilt en bij de andere kan het onder de hennep verstopt worden. In beide gevallen moeten de dieren actief op zoek gaan naar hun lekkers. Ook voer kan op deze manier verstopt worden, dan moeten de dieren net als in het wild echt actief op zoek naar hun voeding.

Een voerboom is een geheel nieuw fenomeen voor knaagdieren. Wij zijn fan! JR Farm heeft op dit moment de mooiste boom als het gaat om de kwaliteit. De boom is heel stabiel en stevig, ook geschikt voor grotere konijnen. Baasje kan de boom volhangen met oogst, lekkers, kruiden e.d. en de dieren moeten actief aan de slag om alles te verzamelen.

Sociale verrijking

Sociale knaagdieren zijn dieren die samen of in een groep leven. Deze dieren zijn van nature sociaal en vertonen sociaal gedrag. Als ze alleen gehouden worden, valt een groot deel van hun gedrag weg omdat ze dat niet kunnen vertonen in hun eentje. Dat is vrij zielig voor de dieren en neemt daarnaast ook een groot deel van de verrijking weg. Konijntjes kunnen elkaar namelijk lange tijd verzorgen en knuffelen; dit zouden ze in hun eentje niet kunnen doen. Ons advies is dan ook om sociale dieren altijd samen te houden. Het is hierbij wel belangrijk om de sociale structuur aan te houden zoals deze in het wild is.

sociale cavia

Is verrijking alleen genoeg?

Nee, helaas niet. Het geheim zit 'm in de afwisseling. De baasjes van tegenwoordig moeten hun creativiteit de vrije loop laten want de dieren willen graag verrast worden met nieuwe dingen. Een intelligentie spelletje is naar 6 maanden wel gezien. Het is daarom goed om te variëren. Hoe vaak je moet variëren hangt af van het dier. Het ene dier is al na een week uitgekeken op zijn nieuwe speeltje en het andere dieren kan er weken plezier van hebben.

Hoger IQ heeft meer uitdaging nodig!

Hoe intelligenter het dier hoe belangrijker de verrijking voor het dier is. Onderzoekers hebben onderzocht dat dieren met een hoger IQ een grotere behoefte hebben aan uitdaging. De beste manier van verrijking voor deze dieren is voedselverrijking.

Verrijking is ook leuk voor het baasje

De meeste knaagdierliefhebbers hebben een knaagdier omdat ze liefhebber zijn, klinkt logisch, maar als liefhebber wordt je dus ook gelukkiger als je ziet dat je dier gelukkig is. Kortom: WIN WIN

De knaagdierliefhebber, zo weten wij, kan soms uren voor het knaagdierverblijf zitten en naar zijn dieren kijken. Het is soms zo fascinerend hoe cavia's met elkaar omgaan, hoe hamsters hun voedsel verzamelen en snel weer meenemen naar hun holletje en hoe ratjes als kleine aapjes door hun verblijf rennen, klauteren en klimmen. Het is veel leuker om naar je dier te kijken als deze plezierig heeft en gelukkig is!

konijnen webshop met konijnenvoer, konijnen speelgoed en konijnen snacks

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »