Roborovski Dwerghamster

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in dwerghamster
  • 0
Roborovski Dwerghamster

De Roborovski Dwerghamster wordt ook wel de woestijn dwerghamster genoemd en dat komt omdat hij inderdaad van nature in de (half)woestijnen van Rusland, China, Manchuria en Mongolië leeft. De Roborovski is ook de kleinste dwerghamstersoort en de snelste.

roborovski dwerghamster informatieKop-romplengte: tot 7 cm
Lichaamsgewicht: tussen de 25 en 40 gram afhankelijk van de lichaamslengte
Levensverwachting: 1,5 - 2 jaar

Roborovski Dwerghamsters zijn schemer actief, dat wil zeggen dat ze in de avond en de vroege ochtend het het meest actief zijn. De dieren slapen echter cyclisch, dat wil zeggen een paar uurtjes slapen wordt afgewisseld met een paar uur wakker zijn, hierdoor zijn deze dwerghamsters ook regelmatig overdag wakker.

Tam en vertrouwd maken met de Roborovski Dwerghamster

Lees je altijd goed in voordat je besluit één of twee Roborovski Dwerghamsters te nemen. Het zijn hele leuke huisdieren die regelmatig wakker zijn, waardoor ze overdag ook te zien zijn. Dit kan vooral leuk zijn voor kinderen. Hoewel de Roborovski Dwerghamster er heel knuffelig uitziet, houdt hij niet altijd van knuffelen en opgepakt worden vind hij zeker in het begin heel eng. Roborovski Dwerghamsters zijn erg snel, hierdoor zijn ze soms lastig te hanteren, met name voor kinderen. Omdat de dieren ook geen diepte zien kunnen zo van je hand afrennen als ze schrikken, het is dus belangrijk als kinderen de dieren hanteren dat er altijd een ouder aanwezig is die kan helpen en ondersteunen.

Een nieuwe bewoner moet met name de eerste tijd rustig benaderd worden. Het dier moet eerst vertrouwd raken met zijn eigen verblijf, zich er veilig in voelen alvorens deze op mensen durft af te stappen. Natuurlijk zitten er ook durfals tussen die meteen op je aflopen en sociaal zijn, maar de meeste hamsters zijn toch wel een beetje schuw de eerste tijd. Geef het dier de tijd en probeer rustig contact te maken door tegen de dwerghamster(s) te praten. Wat lekkers uit de hand geven werkt vaak ook goed om het vertrouwen van de dieren te winnen. 

Tip! Roborovski Dwerghamsters zijn dol op gedroogde vlokreeftjes

Huisvesting van de Roborovski Dwerghamster

Roborovski Dwerghamsters zijn sociale dieren die samen gehouden kunnen worden. De beste combinatie is man/vrouw, maar dan zullen er jongen geboren worden. Twee mannetjes of twee vrouwtjes kunnen ook samen gehouden worden, maar laat je hierover zeer goed voorlichten omdat de dieren ook zomaar ruzie kunnen krijgen. Het is dus niet gezegd dat het samenhouden van twee Roborovski Dwerghamsters altijd goed gaat.

Roborovski Dwerghamsters hebben een ruim verblijf nodig van minimaal 80 x 40 cm (LICG). Een goed verblijf geeft de dieren de mogelijkheid hun natuurlijke gedrag te vertonen. In het wild bouwen Roborovski Dwerghamsters prachtige gangenstelsels en dat willen ze in gevangenschap ook graag blijven doen. De Roborovski heeft een zeer eenvoudig gangenstelsel, het is eigenlijk een rechte tunnel met aan het einde een nestkamer. De bekleding van het nest bestaat voornamelijk uit kameel wol. De burcht in het wild ligt op een diepte van ongeveer 1 meter en is tussen de 50 - 100 cm lang. De diepte van de burcht hangt af van de omgevingstemperatuur. Als de temperatuur stijgt, dan gaat de dwerghamster dieper onder de grond graven om de koele aarde te bereiken, een soort natuurlijke airconditioning.

hamsterscaping infoHamsterscaping is daarom erg leuk voor Roborovski Dwerghamsters.

Bij ons thuis vertaald zich dit in een ruim verblijf met graafmogelijkheden en een zanddeel van minimaal 1/3 van het verblijf. Hierbij is een terrarium de beste keus dankzij het gesloten karakter. Wel is het belangrijk dat een terrarium een goede ventilatie mogelijk maakt, dus bij voorkeur twee roosters heeft (boven en onder). Dit is met name in de zomer belangrijk als de temperaturen oplopen tot boven de 25°C.

Een zanddeel is belangrijk voor de dieren omdat het woestijnbewoners zijn, is dat natuurlijk de natuurlijke omgeving van de dieren. Hiervoor kan chinchillazand gebruikt worden. Het nadeel van Chinchillazand is dat er geen holletjes in gemaakt kunnen worden, de dwerghamsters hebben dus ook een deel nodig waar ze lekker kunnen graven in normale bodembedekking. 

Roborovski Dwerghamsters kunnen slecht tegen hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Het zijn van nature woestijnbewoners waardoor ze niet gewend zijn aan een hoge luchtvochtigheid. Een optimale luchtvochtigheid voor deze dieren ligt gemiddeld rond de 55%. Een temperatuur tussen de 20 - 24°C wordt aangeraden en een luchtvochtigheid onder de 70%. Voor het meten van deze waarden kun je een hygrometer gebruiken.

Huisje voor een Roborovski Dwerghamster

Roborovski Dwerghamsters hebben geluk! want bijna alle huisjes die voor hamsters gemaakt worden hebben een goed formaat voor deze dwerghamstersoort. Roborovski Dwerghamsters zijn prooidieren en houden er niet van om open en bloot door het verblijf te lopen, als ze af en toe een schuilhuisje tegenkomen voelen ze zich al een stuk veiliger. Ons advies is daarom om in ieder geval twee huisjes voor de hamster te hebben. Een huisje waar de dwerghamster in kan slapen en nog eentje waar hij in kan schuilen. In ieder geval één van de twee huisjes moet groter zijn zodat de dwerghamster zijn voedselvoorraden er ook kwijt kan. Het kunnen wegleggen van de voedselvoorraden kan voor stress bij de dieren zorgen.

Looprad voor een Roborovski Dwerghamster

Het hamster looprad is een zeer belangrijk onderdeel van de inrichting van het dwerghamsterverblijf. Roborovski Dwerghamsters zijn actieve dieren die graag rennen, vaak 's nachts. Dit komt doordat ze van nature 's nachts veel rennen in de zoektocht naar voeding. Dit zit dus als het ware in hun DNA. Daarnaast is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat hamsters vrolijk worden van het rennen in een looprad, de spijsvertering wordt bevorderd en de dieren in het algemeen in een goede conditie blijven.

Een looprad voor een Roborovski Dwerghamster moet een diameter hebben van minimaal 20 cm en bestaan uit een dicht loopvlak.

Het is verstandig om meerdere loopradjes te plaatsen naarmate de groep groter wordt om te voorkomen dat de dieren ruzie gaan maken om het looprad. 

Bodembedekking voor de Roborovski Dwerghamster

Voor de Roborovski Dwerghamsters is een zanddeel belangrijk, daarnaast is het belangrijk dat de bodembedekking voor Dwerghamsters graafbaar is, dat wil zeggen dat ze er gangetjes en holletjes in kunnen maken, die bij voorkeur blijven staan. Dit kan bereikt worden door bodembedekking te kiezen die op zich al graafbaar is of bodembedekkers met elkaar mixen waardoor deze graafbaar zijn. Een voorbeeld van een graafbare bodembedekking is bijvoorbeeld de Humus en het Holenzand, maar ook Katoen & Katoen. Een leuke mix is bijvoorbeeld de mix van Katoen & Hennepvezel, Katoen & Houtvezel of een mix van Houtvezel, Hennepvezel en Hooi. Bodembedekkers als Back 2 Nature zijn niet geschikt want daar kunnen de dieren niet in graven. De ideale hoogte van het graafdeel licht tussen de 15 en 20 cm.

Lees hier verder over de Roborovski Dwerghamster >

hamsters en Roborovski Dwerghamster

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »