Ratten lijken bijzonder veel op mensen

  • Geplaatst op
  • Door DRD Knaagdierwinkel
  • Geplaatst in Rattenq
  • 0
Ratten lijken bijzonder veel op mensen

Tijdens een experiment aan de Universiteit van Chicago ontdekten onderzoekers dat ratten heel sociaal en vriendelijk zijn. Tijdens het onderzoek werden individuele ratten opgesloten in glazen cilinders die alleen van buitenaf geopend konden worden. De gevangen ratten riepen om hulp en hun soortgenoten kwamen ook echt helpen. De ratten die te hulp schoten, moesten eerst uitvinden hoe ze de cilinders open konden krijgen, maar eenmaal gelukt hadden ze alle gevangen dieren bevrijd.

Dit is heel bijzonder gedrag. De ratten die te hulp schoten hadden namelijk geen uitzicht op een beloning. Ze deden het dus niet voor een beloning, onzelfzuchtig zou je kunnen zeggen. De onderzoekers waren zeer positief verrast door dit sociale gedrag. De rattenliefhebber zal dit zeker beamen! Er zijn maar weinig dieren die tot een dergelijk gedrag in staat zijn naast de mens.

Wist je dat de rat ook veel genen heeft die sterk op die van een mens lijken? Er zijn zelfs wetenschappers die van mening zijn dat ratten meer op mensen lijken dan apen. Ratten kunnen zelfs abstract denken.

Ratten kwamen naar Europa tijdens de middeleeuwen. Ze reisden mee met rondtrekkende kooplieden. In de negentiende eeuw begonnen professionele rattenhouders de dieren thuis te houden om hun gedrag te bestuderen. De kennis die werd opgedaan werd jammer genoeg gebruikt voor de bestrijding van de dieren. Er kwamen met de tijd ook steeds meer liefhebbers bij die de destijds zeldzame albino ratten op beurzen presenteerden.

De grote gelijkenis op mensen is voor de ratten niet altijd even positief. De dieren zijn hierdoor namelijk zeer geschikt als laboratorium dier voor experimenten, waarvan de resultaten kunnen worden overgedragen op mensen. Vooral op het gebied van gezondheid, gedrag en psychologie.

Als we terugkijken op de geschiedenis van de rat en de mens dan is deze niet heel rooskleurig te noemen. De relatie van mens en rat kent een paar zwarte hoofdstukken beginnend met de pest. De rat werd er meteen van beschuldigd de verspreider te zijn. Sindsdien werden ratten altijd gezien als ongedierte dat bestreden moest worden. We kunnen wel stellen dat ratten werden beschuldigd, bestreden en misbruikt (laboratorium), maar een geheel nieuw hoofdstuk is zich momenteel aan het ontplooien. De tijd van de tamme rat is aangebroken en de liefde voor deze dieren bloeit bij veel mensen op!

Veel mensen denken bij de rat nog steeds aan de wilde rat, maar dat is onterecht. De ratten die als huisdier worden gehouden "tamme ratten" verschillen op veel vlakken van hun wilde soortgenoten. Niet alleen qua kleur, maar ook qua bouw en gedrag. Zo zijn de tamme ratten kleiner, lichter, aanhankelijker en rustiger.

Eigenaren van tamme ratten zullen beamen dat de relatie tussen mens en rat een bijzondere is. Ratten wennen snel aan mensen en nemen deze zelfs graag op in hun sociale groep. Als baasje hoor je er helemaal bij. Ze verzorgen hun mens en spelen graag samen.

Sterrenbeeld Rat

De Chinese horoscoop kent dierenriemen, waarvan de rat de eerste is. Mensen met het sterrenbeeld rat hebben veel positieve eigenschappen, ze zijn intelligent, nieuwsgierig, ambitieus, charmant, ondernemend en hebben een goed gevoel voor humor.

Dit hebben ratten nodig

Een groot verblijf, dat de hoogte ingaat. Ratten houden van klimmen en vinden het fijn om hoog te zitten. Een soortgerichte inrichting is erg belangrijk en natuurlijk stofvrije bodembedekking omdat ratten zeer gevoelige longen hebben.

Ratten stellen een dagelijkse vrije uitloop erg op prijs. Als het mogelijk en veilig is om ze los te laten lopen dan is dat zeker een aanrader. Dit kan ook met behulp van een ren.

Natuurlijk zijn ratten sociale dieren die absoluut samen gehouden moeten worden met soortgenoten zodat ze hun sociale gedrag kunnen vertonen. Ook moeten ratten voldoende tijd met hun mens door kunnen brengen, je bent onderdeel van hun groep en ze zullen je missen als je ze geen aandacht geeft.

In de avond begint het speelplezier want dan zijn ratten op hun top en lekker actief. Neem daarom de tijd om ze aandacht te geven.

ratten benodigdheden

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »