Persbericht: Dibevo - Positieflijst uitgesteld tot 1 juli 2024

  • Geplaatst op
  • Door Dibevo
  • Geplaatst in nieuws
  • 0
Persbericht: Dibevo - Positieflijst uitgesteld tot 1 juli 2024

De huis- en hobbydierenlijst zoogdieren (ook wel de positieflijst zoogdieren genoemd) stond gepland om op 1 januari 2024 in werking te treden, maar is nu uitgesteld tot 1 juli 2024. Dat heeft minister Piet Adema van LNV laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De huis- en hobbydierenlijst zoogdieren (ook wel de positieflijst zoogdieren genoemd) stond gepland om op 1 januari 2024 in werking te treden, maar is nu uitgesteld tot 1 juli 2024. Dat heeft minister Piet Adema van LNV laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Minister Adema geeft in de brief aan dat de stappen die doorlopen moeten worden, zoals de uitvoerings- en handhavingstoets door de handhavende organisaties en de voorbereiding van de praktische uitvoering van de nieuwe lijst, meer tijd in beslag nemen dan gedacht. Adema verwacht nu dat de lijst en de aangepaste regelgeving op zijn vroegst aan het eind van 2023 kunnen worden vastgesteld en de ingangsdatum dan 1 juli 2024 zal worden.

Dibevo gaat positieflijst aanvechten

Dibevo staat niet achter de voorgenomen huis- en hobbydierenlijst. Daarom gaan we samen met het Platform Verantwoord Huisdierenbezit (PVH) de positieflijst juridisch aanvechten. Het grootste risico bij het houden van dieren ligt in onze ogen bij de motivatie van de houder. De grootste risico’s voor het dierwelzijn liggen dan ook niet bij die enkeling met tapirs, maar juist bij de mensen die paarden nog steeds alleen in een box houden, konijnen alleen houden en actieve honden driehoog achter, terwijl ze zelf de hele dag werken.

Laat duidelijk zijn dat Dibevo het toejuicht dat er wordt ingegrepen als mensen hun dieren niet op de juiste manier houden. Het houden van dieren is een (mensen)recht, maar dat recht kun je wel verliezen als je er een potje van maakt. Dibevo is daarom ook voor bindende houderijrichtlijnen die handvatten biedt aan de handhavers om in te grijpen als het misgaat.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »