Konijnen naar buiten

Konijnen naar buiten

De zomer komt eraan! Dat betekent dat de konijnen weer van binnen naar buiten mogen! Wat is er nou fijner dan lekker in de tuin zitten, genieten van het zonnetje, terwijl de konijntjes vrolijk om je heen huppelen. Je kunt echter niet zomaar je konijnen van binnen naar buiten brengen. Konijnen kunnen namelijk erg slecht tegen te grote temperatuurswisselingen. In deze blog leggen wij uit hoe je dit verstandig kunt aanpakken.

Tijdelijk naar buiten

Houd je, je konijnen altijd binnen en wil je dit ook blijven doen, maar vindt je het wel fijn om ze op een mooie dag even van de buitenlucht te laten genieten? Dat kan natuurlijk! Je kunt hiervoor gebruik maken van een konijnenren. De konijnen mogen buiten in de ren op het moment dat de buitentemperatuur gelijk is aan de binnentemperatuur. Dit is meestal ongeveer zo op het moment dat je binnen geen verwarming meer aan hebt. Is het buiten zelfs warmer dan binnen? Dan kun je de konijnen beter lekker binnen laten. Ze hebben het al gauw te warm en zullen dan liever lekker koel en vertrouwd binnen blijven.

Konijnen vinden het heerlijk om lekker buiten te spelen, te rennen en aan vers gras te knabbelen

Buitenleven benaderd de natuurlijke leefomgeving van konijnen

Het hele leven buiten wonen is een droom voor voor konijnen, want dit komt het dichtst in de buurt van een natuurlijk konijnenleven. 

Waar kun je, je konijnen buiten plaatsen?

Je kunt de ren op tegels of bestrating plaatsen, maar op het gras kan ook. Plaats je de ren op het gras, dan moet je wel op een aantal dingen letten. De konijnen kunnen dan natuurlijk lekker gras eten. Dit zullen ze heerlijk vinden, maar als ze dit niet gewend zijn moet de tijd die ze op het gras lopen beperkt zijn. Hun spijsvertering moet echt wennen aan het vochtrijke gras. Staan ze konijnen toch te lang op het gras en hebben ze teveel gegeten, dan kunnen ze diarree  krijgen. Konijnen hebben een erg gevoelige spijsvertering, dus diarree willen we te allen tijde voorkomen.

Ook zijn konijnen uitermate goeie gravers. Let dus op dat ze zich niet uit de ren graven. Voor je het weet ben je een konijn kwijt! De makkelijkste manier is dus om de ren op de stoeptegels te plaatsen. Maar eventjes lekker op het gras terwijl je ernaast zit is ook heel erg leuk!

Zorg ervoor dat de ren nooit in de volle zon staat en als de ren op de stoeptegels staat, dat de konijnen altijd vers drinkwater tot hun beschikking hebben. Plaats je de ren voor een korte periode op het gras? Dan is drinkwater niet perse direct noodzakelijk. Gras bevat namelijk al veel vocht.

Permanent naar buiten verhuizen

Konijnen kunnen natuurlijk ook gewoon altijd buiten leven. Ze zullen in de winter een dikke wintervacht aanmaken en lekker tegen elkaar aankruipen. Het voorjaar is een goede tijd voor de verhuizing. Je kunt de konijnen verhuizen naar buiten op het moment dat de buitentemperatuur ongeveer gelijk is aan de binnentemperatuur. ’s Nachts moet het boven de 8 graden blijven. Dit is dus ook weer het moment dat je binnen de kachel niet meer aan hebt. De konijnen hebben altijd een droog en tochtvrij nachthok/schuilhok nodig. Ook hebben de konijnen een ruime hoeveelheid stro nodig. Stro is van binnen hol en isoleert daardoor. Een stro bedje is dus lekker warm!

Natuurlijk heeft een konijn altijd een soortgenoot nodig. Voor konijnen die buiten worden gehouden is dit nog eens extra belangrijk, omdat de konijnen tegen elkaar aan kruipen om warm te blijven. In de zomer blijft het warm en tegen de tijd dat de dagen weer korter worden en vooral de nachten kouder, zullen de konijnen een wintervacht gaan aanmaken. Ze kunnen vanaf dat moment ook buiten blijven als het kouder wordt, ze passen zich daar heel goed op aan. Let wel op dat je je konijnen op dit moment dus niet meer naar binnen moet halen, waar de kachel brandt!

Is je konijn fit genoeg om naar buiten te gaan?

Konijnen genieten natuurlijk van het buitenleven. Maar voordat je konijnen naar buiten gaan moeten we even kijken of ze fit genoeg zijn.

  1. Zijn de konijnen gezond? 
  2. Zijn er minstens twee konijnen aanwezig? Zodat de niet vereenzamen en elkaar warm kunnen houden
  3. Zijn de dieren gewend aan groenvoer? Laat de konijnen wennen aan groenvoer voordat ze naar buiten op het gras gaan rondlopen
  4. Is de buitentemperatuur ongeveer gelijk aan de binnen temperatuur ten tijde van de verhuizing?
  5. Hebben de konijnen een geschikte vacht voor het buitenleven? Langharige konijnen kunnen baat hebben bij een trimbeurt om zich vrij te kunnen bewegen en niet te warm worden in de zomer
  6. Is het verblijf aan alle kanten goed afgebakend en beveiligd tegen ontsnappingen of roofdieren?
  7. Is de buitenren groot genoeg zodat de konijnen bij lage temperaturen kunnen "warmrennen"?
  8. Beschikt het verblijf over een winterproof schuilplaats?

Geschikt buitenverblijf is een uitdaging

Een geschikt buitenverblijf voor konijnen is best wel een uitdaging! Konijnen hebben natuurlijk veel ruimte nodig, ook ’s nachts. Konijnen gaan helaas niet zoals ons de hele nacht slapen. Ze zijn vooral tijdens de schemering heel actief. ’s Nachts en overdag zijn ze afwisselend actief en doen ze tussendoor dutjes. Het liefst sluiten we de konijnen in de nacht en al helemaal tijdens de schemering dus niet op in een kleinere ruimte. Bij een buitenverblijf is echter vaak de veiligheid een uitdaging. Natuurlijk moet het verblijf de konijnen binnen houden. Er mag geen mogelijkheid zijn tot ontsnappen. Maar ook heel belangrijk is het dat roofdieren buiten worden gehouden. In verband met roofvogels moet het verblijf ook van boven afgeschermd zijn. Een hele vervelende vijand voor konijnen is de marter. Marters zijn hele goede klimmers en knagers en kunnen zich door hele kleine openingen wurmen. Om marters buiten te houden moet je dus stevig materiaal gebruiken en moet het verblijf aan alle kanten dicht zijn, zonder te grote openingen/kieren.

Het kost dus wel even wat tijd een aandacht, maar dan kunnen de konijnen lekker genieten van de buitenlucht!

konijnen naar buiten

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »