Konijnen & Cavia's in de tuin

Konijnen & Cavia's in de tuin

Een buitenhuis voor konijnen of cavia's heeft twee basisdelen: een nachthok en een ruime ren. Het hok biedt een veilige plek om te slapen en beschutting bij nat of koud weer. Daarnaast is een speelruimte nodig. Niet alleen zo'n open deel onder een etagehok, ze moeten kunnen rennen!

Warm & Droog

Een nachthok moet tocht- en vochtvrij zijn en goed isoleren bij kou. Konijnen kunnen dan met z'n tweeën (of meer) en met extra hooi of stro de kou goed doorstaan. In de winter kunnen ze prima buiten spelen, zelfs in de sneeuw! Cavia's hebben bij vorst veel beschutting nodig en moeten ten minste met z'n vieren zijn om elkaar goed warm te houden. Een schuur als tijdelijk onderkomen of een heel goed geïsoleerd, flink formaat nacht- en winterhok met veel hooi is dan noodzakelijk.

Uit de zon

Behalve met kou moet ook rekening worden gehouden met warmte. De afgelopen zomers was de hitte voor konijnen en cavia's absoluut geen pretje! Het hok moet altijd in de schaduw kunnen staan. Het is dan ook handig om een zonwering in het ontwerp mee te nemen.

Speelruimte

De veiligste speelplek is een grote ren die ook vanboven dicht is: het beschermt tegen ontsnappen, giftige planten en indringers als katten of roofvogels. Dat hoeft niet eens zoveel tuinruimte in beslag te nemen. Een ren van zo'n 80 - 100 cm breed over de lengte van de tuin geeft de dieren heel veel ren- en speelmogelijkheid en biedt de baasjes een doorlopende voorstelling.Het beste is als het verblijf zo gemaakt wordt dat de dieren zelf vanuit het hok de ren in kunnen. zodat ze naar behoefte kunnen bewegen.

Veiligheid

Om te voorkomen dat konijnen zich naar buiten kunnen graven, kan een laag gaas worden ingegraven of kan de ren betegeld worden, cavia'sgraven niet, maar toch zijn zulke maatregelen nuttig om andere dieren buiten de ren te houden. Ook de afwatering is belangrijk: voorkom natte voetjes!

Inrichten

Een goede inrichting zorgt ervoor dat de dieren iets te doen hebben. Er zijn meerdere schuilmogelijkheden nodig. Tunnels en huisjes zijn leuk, of verhogingen waar de dieren zowel op als onder kunnen zitten. Ze moeten goed bereikbaar zijn met veilige loopplanken, zeker voor cavia's. Zo'n etage vergroot ook meteen het speeloppervlak. Konijnen hebben graag een zandbak om te graven.

Andere nuttige items zijn ruiven voor hooi en voldoende knaagmateriaal. Eetbare planten of een bak met gras kunnen leuke aanvullingen zijn. Wel moeten de dieren langzaam wennen aan onbekend groenvoer!

Zomerrecreanten

Voor konijnen of cavia's die binnen leven, zijn renhekjes een prima manier om ze in de warmere maanden van de buitenlucht te laten genieten. Een net over de bovenkant is verstandig voor de veiligheid, en schuilhuisjes zijn ook hier een must.

icepod konijnTijdens ware dagen kan de ICEPOD uitkomst bieden, dat is een speciaal koel element voor knaagdieren die urenlang afkoeling geeft.

Meer tips!

  • Laat de dieren niet te lang alleen
  • Ze ze nooit zomaar op het gras, hun darmen moeten eerst met kleine beetjes tegelijk aan gras eten wennen!
  • Genoeg schaduw is heel belangrijk, dus een strandparasol staat niet vreemd

Houd ze gezond

Denk ook aan de gezondheidsaspecten. Laat de dieren die buiten leven inenten tegen de dodelijke ziekte myxomatose en VHD1 en 2. Buitenlevende konijnen lopen een serieus risico!

anti-madenziekteEen andere bedreiging is madenziekte (myiasis). Vliegen die worden aangetrokken door vieze luchtjes, leggen eitjes in de vacht van konijnen en cavia's, en de larven veroorzaken zoveel verwoesting, dat dit snel fataal kan zijn. Zeker oudere dieren, dieren met plakpoep of met een lange vacht lopen risico. Anti-madenspray helpt om hen te beschermen in de warmere maanden.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »