Hoe herken je tandproblemen bij konijnen?

Hoe herken je tandproblemen bij konijnen?

Weeg je konijn regelmatig want gebitsproblemen worden vaak zichtbaar door gewichtsverlies. Daarnaast kunnen konijnen voedsel uit de bek laten vallen of heel selectief eten (wel brokjes, geen hooi of andersom).

Mogelijke symptomen van tandproblemen zijn

  • Scheve snijtand
  • Afgebroken tand
  • Traanoog
  • Kwijlen
  • Loopneus

Heeft u het vermoeden dat een dier last heeft van zijn gebit? Raadpleeg dan altijd een dierenarts. Een scheve tand is zichtbaar, maar haakjes op de kiezen niet en deze kunnen problemen geven op de wang, het gehemelte of de tong. Er kunnen verwondingen ontstaan of zelfs abcessen vormen.

Wat is belangrijk voor een gezond gebit?

Tandproblemen kunnen aangeboren of erfelijk zijn, maar ook ontstaan door ziekte of trauma (bijvoorbeeld een afgebroken tand of een scheefgroeiende tand door een harde klap). Ook slechte voeding kan tandproblemen veroorzaken; het is daarom heel belangrijk dat men een voeding kies die afgestemd is op de behoefte van het dier, met de juiste hardheid, voedingsstoffen en structuur.

Een konijn heeft 2 soorten kauwbewegingen: Horizontaal en verticaal en om een natuurlijke tandslijtage na te bootsen is het belangrijk om met name de horizontale kauwbewegingen te stimuleren. Biks valt erg snel uit elkaar in de bek, het is daarom beter om een geëxtrudeerde, krokante brok te kiezen.

Naast brokken is het belangrijk om een goede kwaliteit hooi te geven. Ook kruiden zijn belangrijk en kunnen bijdragen aan een goede gezondheid. Voor hooi geldt; hoe hoger het vezelgehalte, hoe beter. Het is dan ook verstandig om Timothy hooi te kiezen, hiervan is het vezelgehalte veel hoger (ca. 34%) dan van het gewone hooi (ca 25%).

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Knaagdierwinkel
We hebben verschillende koekies voor knaagdieren, maar we hebben ook cookies die de website verbeteren! Vindt u dat goed? Ja Nee Meer over cookies »